Canicula si problemele de sanatate ce pot sa apara vara

Temperaturile ridicate aduc o multitudine de riscuri si posibile probleme de sanatate. Vrem sa fii in siguranta vara aceasta, asa ca ti-am pregatit o lista cu cele mai intalnite afectiuni, dar si modurile de combatere a acestora.

Caldura sau umiditatea excesiva pot cauza atat dereglari emotionale cat si fizice, expunerea indelungata la acest tip de conditii fiind capabila sa afecteze corpul uman pe termen lung. Odata cu ridicarea temperaturii peste nivelul tau acceptabil de confort, vei incepe sa suferi de iritabilitate crescuta, pierderea concentrarii si incapacitatea de a duce la bun sfarsit sarcini dificile. Corpul tau va depune efort pentru a se autoraci prin transpiratie si cresterea ritmului batailor inimii, iar la peste 30 de grade mintea nu iti va mai functiona la putere maxima.


Pe langa aceste simptome, exista numeroase alte afectiuni ce pot fi cauzate de canicula:

Alergia solara

Eruptiile cutanate sub forma de pete rosii, basici sau umflaturi ce apar in urma expunerii la soare sunt cunoscute sub numele de urticarie sau dermatita solara. Ele sunt adesea insotite de mancarime si, spre deosebire de arsurile solare, apar la numai cateva minute de la intrarea in contact cu razele UV. De cele mai multe ori, simptomele incep sa se amelioreze imediat dupa intreruperea expunerii la lumina, insa pot persista pana la cateva zile.


Alergia la soare se trateaza cu medicamente antialergice, insa in cazurile usoare aceasta poate disparea de la sine. Este important sa consulti un medic daca simptomele persista. Pentru a te feri de aceasta afectiune, aplica regulat creme si lotiuni de protectie solara cu filtru de protectie 50+, limiteaza timpul de expunere la soare si acopera zonele sensibile ale corpului.

Aparitia cosurilor

Cosurile apar vara in momentul in care pielea nu este exfoliata constant iar transpiratia astupa porii. De asemenea, punctele negre se formeaza atunci cand foliculul firului de par este blocat de sebum, care apoi se oxideaza atunci cand intra in contact cu aerul.

Cel mai bun mod de a evita astfel de probleme este de a avea o dieta sanatoasa, bogata in proteine, legume si omega 3 ce ajuta la prevenirea inflamatiilor si infectiilor. Este esential sa ramai hidratata pentru a mentine la un nivel normal cantitatea de sebum produsa de corp si nu uita sa folosesti un exfoliant bland.

Deshidratarea

Cand corpul pierde prea multe lichide are loc deshidratarea, afectiune adesea insotita de crampe musculare si oboseala. In timpul caniculei, cantitati mari de apa sunt eliminate prin transpiratie si persoanele afectate incep sa simta ameteli, palpitatii si senzatii de lesin.


Este foarte important sa consumi minim doi litri de apa pe zi pentru a evita deshidratarea. Alege activitati care nu necesita mult efort fizic, nu consuma alcool si poarta haine lejere, deschise la culoare, pentru a nu atrage razele UV.

Afectiuni ale ochilor

Fotokeratita reprezinta o inflamare a corneei si conjunctivei, cauzata de contactul direct al ochiului cu lumina intensa. Ea poate aparea din cauza razelor reflectate in apa, nisip sau alte suprafete si se caracterizeaza prin durere, roseata, privire incetosata, dureri de cap si fotosensibilitate. Pentru a te proteja, cea mai buna optiune este sa folosesti ochelari de soare cu protectie UV.


Arsurile solare

Arsurile solare sunt pete rosii, dureroase, ce apar pe piele dupa o expunere indelungata la soare. Ele pot fi insotite de simptome asemanatoare unei raceli, printre care febra, slabiciunea, durerea de cap si senzatia de rau. La cateva zile dupa aparitia arsurilor, pielea afectata va incepe sa se decojeasca, proces insotit de mancarimi deranjante.

Pentru a preveni arsurile solare, nu petrece mult timp afara intre orele 10 si 16, perioada in care razele sunt cele mai puternice. Poarta bluze cu maneci lungi si palarii cu borul lat si aplica o crema de protectie solara cu 30 de minute inainte de a-ti parasi locuinta. Reaplica la minim doua ore.


Daca expunerea la caldura continua, pot aparea urmatoarele probleme:

Cancerul de piele

Pe langa faptul ca expunerea indelungata la soare imbatraneste pielea si incurajeaza pierderea elasticitatii si densitatii, aceasta reprezinta principala cauza a aparitiei melanomului sau cancerul de piele. Expunerea neprotejata la raze UV determina schimbari intracelulare, AND-ul modificat al celulelor conducand la cancer cutanat.

Expunerea intre orele 10 si 16 trebuie evitata iar palaria, ochelarii de soare si protectia vestimentara sunt necesare. Utilizeaza o crema solara cu factor de protectie ridicat si reaplica produsul la fiecare doua ore.


Insolatie

Odata ce temperatura corpului trece de 37 de grade vei experimenta epuizarea de caldura, care se poate transforma in insolatie. Aceasta stare, o urgenta medicala ce trebuie imediat tratata, e caracterizata prin ameteli, greata, convulsii, dureri de cap si chiar pierderea cunostintei. Persoana afectata de insolatie trebuie imediat mutata intr-un loc racoros si asezata astfel incat sa fie expusa la aer cat mai multa suprafata corporala.

Modurile de prevenire a acestei afectiuni constau in efectuarea activitatilor ce nu necesita un nivel ridicat de efort fizic, hidratarea constanta si utilizarea masurilor de protectie solara indicate.


Foto: Shutterstock

Vezi şi ce să mănânci pe caniculă și ce alimente și băuturi să eviți!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet