Când devine obligatorie masca și pe stradă? Raed Arafat și ministrul Sănătății Nelu Tătaru au făcut precizări importante legate de noile măsuri de restricție.
În curând va deveni obligatorie masca purtată pe stradă și în alte spații deschise, au anunțat ieri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, într-o conferință de presă comună, în care au anunțat și prelungirea stării de alertă cu încă o lună, începând cu 15 octombrie, în încercarea de a limita răspândirea epidemiei de coronavirus în România.
Astfel, va fi obligatorie masca purtată pe stradă și în alte spații deschise în zonele aglomerate și acolo unde se înregistrează un număr crescut de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Așadar, „acolo unde incidenţa infectărilor e sub 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale şi de aşteptare. Când incidenţa depăşeşte 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise, de la plecarea de acasă până la revenirea acasă”, a precizat Raed Arafat.
Ne putem aștepta să devină curând obligatorie masca purtată pe stradă în București și în alte localități, dat fiind faptul că, încă de pe 13 octombrie, Institutul Național de Sănătate Publică anunțase că în București s-a atins incidența de 3 la mie (mai precis, 3,11) luată în calcul de autorități în stabilirea noilor restricții. Câteva ore mai târziu, însă, INSP a revenit cu alte date, și anume cu o incidență de 2,65 la mia de locuitori pentru București, noile calcule fiind făcute după numărul populației care își are domiciliul în Capitală.
În unele localități sau chiar județe din România este deja obligatorie masca purtată pe stradă și în alte spații aglomerate, decizie la care au ajuns comitetele pentru situații de urgență județene. Noile măsuri includ și interzicerea în toată țara a evenimentelor private, precum nunți, botezuri, mese festive, atât în interiorul localurilor, cât și pe terase. CNSU a decis și redeschiderea restaurantelor, teatrelor și cinematografelor într-un regim special de funcționare, adaptat în funcție de incidența locală, și a stabilit că, acolo unde incidența depășește 3 la mia de locuitori, localurile de orice fel rămân închise.
Foto: arhiva ELLE