O alunita poate fi un semn al frumusetii sau, dimpotriva, poate genera frustrari tacite multor femei, in special daca apare intr-o zona incomoda. Afla cum trebuie sa actionezi, in caz ca decizi s-o faci nevazuta, si informeaza-te despre tipurile de nevi pigmentari!
Dupa o cina prelungita cu cele patru prietene vechi, de pe bancile scolii, am realizat ca fiecare varsta, fiecare etapa din viata noastra, isi are farmecul, surprizele, temerile si problemele ei. Daca la 18 de ani descopeream serile in oras cu gasca si preocuparile noastre erau strict legate de stil, iata ca dupa alti 18 ani, discutiile noastre se invart cu totul si cu totul in jurul altor subiecte. Vorbim despre copii, despre grija deszapezirii care ne asteapta, despre doctori si investigatii, despre meniuri, haine si parfumuri, dar si despre frustrari, griji sau probleme. Una dintre fete tocmai a recurs la o interventie care, spune ea, a eliberat-o de cea mai mare nemultumire – un subiect discutat si paradiscutat, in cursul anilor – alunita apasatoare si jenanta de pe fata. Da! Si-a facut curaj si a scos-o! Frica, indoiala ca schimbarea va fi multumitoare si gandul ca nu va putea umple golul, la propriu; lipsa de informare, vesnica amanare de a consulta un medic sunt cateva dintre motivele care au tinut-o pe loc. Nici macar „amenintarea saruturilor pasionale nu a grabit-o, desi o deranja. Pana intr-o zi cand, sarbatorind al cincilea an de casnicie, cum-necum, s-a accidentat si teama ca isi va rupe alunita a devenit realitate.
Splendid! Pe langa spaima si disconfort spontan, s-a dus pe apa Sambetei orice urma de pasiune. In fine, mergand la doctor, a aflat multe lucruri si a plecat de la cabinet entuziasmata si cu pofta de vorba, asa ca ne-a pus la punct si pe noi, in mai bine de un ceas, cu riscurile si cu motivele de ingrijorare ridicate de nevii pigmentari sau asa-numitele alunite. Intrigata de subiect, am realizat ca nici eu nu stiu mare lucru despre asta si, curioasa de fel, am inceput sa investighez.
Ca s-o luam cu inceputul, alunitele sunt puncte sau pete maronii, cu diametru oscilant, prezente pe suprafata oricarei zone a corpului, de la scalp la talpi; in zonele expuse frecvent la soare (fata, maini, decolteu, spate), acestea se pot inmulti, in special dupa o expunere indelungata. Ele pot aparea la nastere (nevi pigmentari congenitali) sau se pot dezvolta in timp, pe piele sau mucoasa.
Medicul dermatolog din cadrul noului centru S Clinic, Oana Spanu, ne spune ca „denumirea de alunite este una generala, frecvent folosita pentru orice pata maronie sau rosiatica prezenta pe piele, in orice zona a corpului. Aceste pete pot fi leziuni benigne (fara riscuri), de tipul stelutelor vasculare, hemangioamelor, lentiginelor solare (pistruii), mici excrescente de culoarea pielii sau maronii (papiloame) sau alunite (nevi pigmentari), prezente din nastere si care nu sufera modificari in ani. Alunitele care trebuie sa ne ingrijoreze sunt nevii pigmentari cu o structura aparte, care prezinta risc de evolutie spre o tumora de piele si pot sa ne atraga atentia printr-o crestere rapida, modificarea culorii sau formei, rupere, sangerare sau usturime.
Alunitele se inmultesc la pubertate si la maturitate, fapt explicat de doctori ca un efect al modificarilor endocrine. Desi evolutia lor este lenta, pe parcursul anilor, acestea trebuie monitorizate permanent, de preferat anual. Cand nuanta acestora se modifica, conturul devine neregulat, se rup, se maresc, sangereaza, se exfoliaza sau cand apar pete noi, atunci este cazul sa iti faci programare la un consult dermatologic, fara amanare.
De ce? Deoarece medicul dermatolog evalueaza clinic intreg corpul si recurge la analiza computerizata, globala si individuala a alunitelor, prin examinare dermatoscopica. Acest test descifreaza structura nevilor si ii incadreaza in leziuni benigne (fara risc de transformare in tumora) si leziuni displazice (la limita, cu potential de transformare). Se fac fotografii, se realizeaza o harta a intregului corp, cu toate alunitele, si se urmareste evolutia acestora, la fiecare sase luni. Leziunile considerate a fi la risc se indeparteaza chirurgical, iar diagnosticul cert de cancer de piele se pune dupa analiza histopatologica.
Exista mai multe forme de tumori de piele – unele se pot indeparta si se pot vindeca complet daca sunt depistate la timp, insa, asa cum stii, melanomul ne poate pune viata in pericol. Melanomul este o forma de cancer periculoasa, care porneste de la celulele pigmentare din piele (melanocite) sau de la nivelul ochiului. Acestea incep sa se multiplice necontrolat, sub influenta radiatiilor UV, modifica ADN-ul celular, invadeaza tesutul din jur si, treptat, se raspandesc pe corp.
Tocmai din acest motiv, iti amintesc ca nu e de gluma cu expunerea la radiatiile solare! Iubitoarele de soare sau solar (inconstienta maxima), persoanele cu piele deschisa la culoare sau cu numeroase alunite pe corp – mai mult de 50 –, cele care au experimentat arsuri solare in copilarie, cele care au in familie istoric de tumora de piele, femeile care iau medicamente care sensibilizeaza pielea la soare (tot din ciclul inconstientei severe), acestea prezinta un risc avansat de a dezvolta oricare dintre tipurile de cancer cutanat! Iar, apropo de subiectul solarului, americanii ne dau lectii si iata ca, din cauza numeroaselor tumori de piele aparute, in special la tineri, la recomandarea Academiei Americane de Dermatologie si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, s-a modificat legislatia, astfel incat, din iulie 2012, adolescentii sub 17 ani au nevoie de acordul scris al parintilor pentru a folosi solarul, iar sub varsta de 16 ani acesta este complet interzis. De asemenea, producatorilor de cosmetice li s-au impus reguli stricte in testarea si incadrarea cremelor cu factor de protectie, in ideea informarii consumatorului asupra capacitatii limitate a acestora de a proteja pielea de radiatiile ultraviolete A si B, implicit de a dezvolta o forma de cancer cutanat.
PRO&CONTRA
Gandindu-ma la amica mea, am intrebat-o pe doamna doctor Spanu care sunt pasii la care trebuie sa recurgem, in caz ca vrem sa indepartam una sau mai multe alunite de pe fata, din considerente estetice. In primul rand, am aflat ca singura grija dupa o astfel de interventie este aplicarea unor creme cicatrizante, recomandate de doctor si care au rolul de a grabi vindecarea.
Apoi, doamna doctor mi-a explicat ca „alunitele de pe fata sau de pe orice zona a corpului se pot indeparta in scop estetic fara riscuri, dar doar dupa o evaluare a tipului de leziune. Excizia se poate efectua cu laser sau chirurgical, in cateva minute, fara durere si fara a lasa cicatrici vizibile. Aviz amatoarelor! La polul opus raman alunitele din nastere care, desi uneori se incapataneaza sa se iveasca in locuri vizibile, au sarmul lor si sunt considerate semne ale frumusetii. Asa ca, inainte de a lua decizii permanente, fii sigura ca asta vrei! Am certitudinea ca Cindy Crawford, Eva Mendes sau Kate Winslet nu vor sa renunte la alunitele lor, tocmai pentru ca sunt un semn distinctiv.
S.O.S: ACCIDENTARI!
Dar ce este de facut daca avem o alunita proeminenta, ne lovim si o rupem? Doamna doctor Oana Spanu ne da indicatii clare si ne spune ca „orice alunita care sufera o lovitura, rupere, usoara sangerare sau descuamare, ulcerare, crestere in dimensiuni sau modificare de culoare trebuie sa ne trimita imediat la medic pentru evaluare si ne atentioneaza asupra faptului ca „exista leziuni al caror ritm de transformare in cancer de piele, dupa un traumatism, poate fi foarte rapid, de doar citeva luni!. Sper sa nu experimentezi un astfel de acident si in nici un caz in aceleasi imprejurari descrise de prietena mea. Iar daca ti se intampla, mergi la dermatolog pentru a vindeca rana cat mai repede.
Text: Alice Bursuc
Foto: Marius Baragan