Hai sa avem o discutie deschisa despre cancerul la san.
„Cine e de vina?, l-am intrebat intr-o seara la telefon pe dr. Ioan Cristian Bordea, Sef de lucrari si medic primar chirurgie oncologica la Institutul Oncologic. Tocmai imi spusese ca, la noi in tara, rata mortalitatii pentru cancer de san, ovarian si de col uterin e ascendenta, in timp ce, in alte tari europene, tendinta e pe o panta descendenta. Acest lucru e confirmat si de studiul „Afectiuni oncologice feminine in Romania, realizat de Coalitia pentru Sanatatea Femeii, o initiativa lansata de Fundatia Renasterea, ce realizeaza un parteneriat strategic intre ONG-uri, profesionisti din sistemul medical si toti cei interesati in a promova importanta educatiei si a preventiei in ceea ce priveste cancerul de col uterin, ovarian si de san. Conform cercetarii, rata de supravietuire totala in Romania in aceste trei forme de cancer este de doar 59,3%, comparativ cu o medie europeana de 69,4% (Globocan, 2012).
Citeste si:
6 simptome ale cancerului ovarian
De la „mie nu mi se poate intampla la „Doamne, de ce mi se intampla mie?!
Medicul era plecat in strainatate si era foarte racit. Imi puteam da seama de asta din voce, iar ulterior am aflat ca avea si febra foarte mare. Cu toate astea, el mi-a raspuns la toate intrebarile, insistand pe importanta acestui mesaj. Pentru ca e un mesaj care iti poate salva viata. „Din pacate, cautarea unui vinovat nu ajuta cu nimic femeile care au cancer de san sau de col uterin in stadii avansate, si nici macar nu banuiesc. Pentru ca mentalitatea generala e «Mie nu mi se poate intampla». Iar cand se intampla, intervine reactia omeneasca «De ce, Doamne, mi se intampla mie?!», mi-a spus dr. Bordea. Recent am stat de vorba cu mai multe femei care au avut cancer mamar si, intr-adevar, toate mi-au confimat ca aceasta a fost intrebarea care le-a rascolit, in momentul in care s-au confruntat cu acest diagnostic. Insa, in conditiile in care o statistica spune ca una din sase femei va dezvolta cancer de san pe parcursul vietii, trebuie sa recunoastem ca sa nu iti investighezi sanatatea e un risc asumat, ca la o ruleta ruseasa (cand sansa ca glontul sa fie pe teava e chiar una din sase).
Problema e ca, la noi in tara, cancerele de col uterin si de san sunt in mare parte depistate in ultimele stadii, cand nu se mai poate face nimic. „Tarile nordice, Marea Britanie, Canada, SUA sunt tari in care programele nationale de screening sunt implementate de mai bine de 50 de ani, in diverse forme de cointeresare a pacientilor. Pe langa educatia sanitara care se face odata cu lansarea lor, aceste campanii care au rolul de a depista precoce cancerul la o populatie aparent sanatoasa sunt obligatorii. Totusi, ca sa poti vorbi despre un program national de screening, trebuie sa existe o participare de peste 70% din populatia vizata, iar aceasta e de multe ori o provocare si pentru tarile cu traditie in screening, spune dr. Bordea. Ce e de facut? Medicul a mentionat ca programul national a fost lansat, dar presupune foarte multe etape, unele de ordin administrativ, altele de ordin medical, si necesita timp pentru a fi puse in aplicare. Insa, statistic vorbind, unele dintre noi deja nu mai avem la dispozitie acest timp.
„Avand o imagine mai limpede asupra situatiei din Romania in privinta cancerului de col uterin, cancerului ovarian si a celui de san, stiind care sunt problemele, putem veni si cu solutii. Accesul limitat la investigatii medicale si tratament, precum si lipsa de informare a femeilor, ne plaseaza in fruntea Europei in ceea ce priveste mortalitatea provocata de aceste trei boli. Spre exemplu, in timp ce in tari precum Germania, Franta sau Austria, peste 80% din femei au facut un test Babes-Papanicolau cel putin o data in viata, in Romania procentul este de doar 17%. Printr-un efort comun si sustinut al tuturor actorilor-cheie din sistemul medical si din societatea romaneasca, le putem ajuta pe femeile din Romania sa aiba mai multe sanse la viata. Este nevoie de implicarea noastra, a tuturor, pentru a putea face o schimbare in bine, de aceea Coalitia pentru Sanatatea Femeii este deschisa catre oricine doreste sa ni se alature, a declarat Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea, intr-o comunicare oficiala.
Paza buna trece primejdia rea
Dincolo de statistici, trebuie sa stii ca responsabilitatea de a-ti salva viata iti apartine in intregime. Si, desi ai toate sansele ca in urma investigatiilor sa constati ca esti perfect sanatoasa, iti vei multumi in caz ca vei afla ca ai surprins o boala intr-un stadiu in care situatia (inca) e remediabila. In zilele noastre, cancerul de san, cancerul ovarian si cancerul de col uterin sunt vindecabile intr-o proportie mai mare de 90%, atunci cand sunt depistate la timp. Aceste sanse de supravietuire sunt fabuloase si ar trebui sa te determine sa te testezi, si nu cu frica, ci cu speranta. „Educatia medicala, examinarea obligatorie Babes-Papanicolau, incepand cu varsta de 25 de ani, precum si mamografia anuala, incepand cu varsta de 40 de ani, sunt premisele imbunatatirii situatiei actuale in ceea ce priveste preventia in cazul cancerelor cu care se confrunta femeile. Pentru ca, de multe ori, acestea nu au simptome, iar cea mai buna metoda de a combate cifrele mortalitatii cauzate de cancerul de san, cancerul ovarian si cancerul de col uterin este testarea preventiva. Trebuie sa stii ce se intampla cu corpul tau si sa te alarmezi daca ceva este in neregula. Mentionez ca un rol important il joaca si autopalparea lunara, in zilele imediat urmatoare instalarii ciclului menstrual, si prezentarea la medic de indata ce sesizezi anomalii ale sanului (noduli, ulceratii mamelonare, modificari ale tegumentului, scurgeri mamelonare, retractii mamelonare etc.). Acest obicei poate mari sansa depistarii precoce a unui cancer mamar, ne sfatuieste dr. Nicolae Costovici, medic specialist oncolog.
Dupa cum spuneam, peste 60% din cazurile de cancer mamar in Romania sunt descoperite in ultimele stadii, cand nu se mai poate face nimic, iar acesta e un lucru cumplit, pentru ca la noi in tara nu ducem lipsa de variante de tratament. „Calitatea tratamentelor efectuate in Romania este chiar peste media europeana, problema este ca majoritatea femeilor care se confrunta cu cancer de san, cancer de col uterin sau cancer ovarian afla despre boala mult prea tarziu. De aceea e atat de important ca fiecare femeie sa inteleaga ca trebuie sa faca aceste investigatii, care ii pot salva viata, completeaza dr. Bordea.
Citeste si:
Simptome ale cancerului pe care femeile le ignora
Prima zi din restul vietii tale
Daca nu te-ai testat niciodata, ziua in care afli rezultatatele investigatiilor va fi ca o prima zi din restul vietii tale. Pentru ca, daca afli ca esti bine, poti sa-ti iei o piatra de pe inima, cu promisiunea ca vei repeta aceste teste medicale la intervalele recomandate de medici. Iar daca afli ca esti afectata de unul dintre cancerele cu specific feminin inca din primele stadii, o buna parte a razboiului e deja castigata, chiar si prin cele mai accesibile metode folosite in mod curent. Pentru ca, in ziua de azi, un cancer surprins din pripa nu iti mai afecteaza viata, asa cum se intampla in trecut. De exemplu, un cancer ginecologic nu mai inseamna neaparat ca nu vei mai putea duce o viata normala sau ca nu vei mai avea copii. „Varsta medie la care apar aceste patologii incepe de la 30 de ani. Iar la aceasta varsta, un procent important e format din femei care inca nu au conceput. Cea mai mare parte a tratamentelor oncologice afecteaza sau diminueaza fertilitatea, in timp ce mai mult de jumatate dintre femeile afectate de cancer sunt foarte preocupate de fertilitatea ulterioara, iar 29% refuza tratamentele oncologice propuse din cauza efectelor pe care le au asupra fertilitatii. Vestea buna e ca, in ziua de azi, pastrarea fertilitatii este realizabila si nu are un cost prohibitiv, spune dr. Paul Pirtea, medic specialist in reproducere umana asistata si endocrinologie ginecologica, sef de clinica la Spitalul Universitar din Geneva.
Mai mult decat atat, datorita ultimelor descoperiri din domeniul medical, tratamentele oncologice devin din ce in ce mai blande cu organismul uman. Compania Bristol-Myers Squibb a prezentat anul acesta, in cadrul unei conferinte de presa, o noua paradigma in tratarea cancerului: imunoterapia. Aceasta genereaza asteptari fara precedent pentru bolnavii de cancer: imbunatatirea ratei de supravietuire pe termen lung si a calitatii vietii pacientilor care raspund la tratament. Aceste lucruri ne ofera speranta. Speranta ca, pe viitor, nu vom mai numi aceasta afectiune „cuvantul care incepe cu C. Ca nu va mai constitui un secret nici pentru medici si nici pentru persoanele afectate fara sa prinda de veste. Si ca vom vorbi despre cancer cu nonsalanta cu care conversam acum despre durerile menstruale.
Foto: Shutterstock