Un vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca împotriva Covid-19 a avut rezultate bune în faza testelor clinice preliminare.
Printre atâtea știri negative din ultima vreme, avem și una optimistă: se pare că un vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford a reușit să activeze sistemul imunitar, conform rezultatelor testelor clinice preliminare.
La testele preliminare au participat 1.077 de persoane, deci este prematur să declarăm că avem un vaccin, dar rezultatele de până acum sunt promițătoare. Vaccinul dezvoltat de cei de la Oxford a activat anticorpii și globulele albe care contracarează coronavirusul. Pregătirile pentru faza a treia a studiilor clinice sunt acum în desfășurare.
„Sistemul imunitar are două moduri de a identifica și a combate patogenii: anticorpii și răspunsul celulelor T. Acest vaccin este programat să le inducă pe ambele, pentru a ataca virusul atunci când circulă prin organism, dar și când atacă celulele corpului”, a declarat Andrew Pollard, autorul principal al studiului, citat de CNN. „Sperăm că asta va însemna că sistemul imunitar va ține minte virusul, astfel încât vaccinul nostru va proteja oamenii pentru o perioadă lungă.”
Efectele secundare ale acestui vaccin nu sunt grave. În jur de 70% dintre persoanele cărora li s-a administrat vaccinul au avut febră sau dureri de cap, ce au fost tratate cu Paracetamol. Nu este însă clar ce efect ar putea avea vaccinul asupra oamenilor mai în vârstă, predispuși la forme mai severe ale Covid-19.
CONȚINUT VIDEO ELLEPascal Soriot, directorul grupului farmaceutic AstraZeneca, împreună cu care este dezvoltat vaccinul, a declarat următoarele: „Speranța noastră este că vom putea începe livrarea unui vaccin înainte de sfârșitul acestui an. Muncim cât de repede putem, dar sigur că sunt lucruri pe care nu le putem controla.”
În acest moment, mai multe proiecte de vaccinuri au dat rezultate pozitive, iar unele dintre ele se află deja în ultima etapă de testare.
Foto: Arhiva Revistei ELLE