Bolnavii de Covid-19, tratați pe holurile de la Matei Balș. Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Bolnavii de Covid-19 sunt tratați pe holurile de la Institutul Matei Balș din București, a arătat o postare devenită virală. Cum explică medicul Adrian Marinescu situația?

Bolnavii de Covid-19 sunt tratați pe holurile Institutului Matei Balș din Capitală, au dezvăluit imaginile postate pe Facebook de Constantin Vasile Ifteme, care au devenit imediat subiect de dezbateri aprinse. Fotografiile și filmele acestuia arată cum pacienții primesc oxigen pe scaunele de pe holurile spitalului, sau sunt tratați în vreme ce sunt așezați pe paturi de campanie.


😢😢😢😢
Cam asa arata holurile spitalului Matei Bals cu bolnavi de Covid , este inspaimantator , nu mai au pe unde sa ii…

Posted by Constantin Vasile Ifteme on Tuesday, November 24, 2020

„Cam așa arată holurile spitalului Matei Bals cu bolnavi de Covid, este înspăimântător, nu mai au pe unde să îi așeze, pacienții stau pe scaune la oxigen, sunt internați pe paturi de campanie. Terapia intensivă s-a mutat pe holuri. Nici nu vreau să vă spun ce muncă duc medicii, de dimineață nu i-am văzut să bea un pahar de apă. Oameni buni, trebuie să înțelegem că sistemul sanitar nu mai are cum să facă față, cât de curând intră în colaps, dacă nu e deja', a scris autorul postării, Constantin Vasile Ifteme, despre imaginile care înfățișează bolnavii de Covid-19 stând pe scaunele și băncile de pe holuri, primind oxigen din tuburile așezate lângă ei.


Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din Capitală, a explicat ce se întâmplă cu pacienții din spital, pentru postul TV Digi24. Acesta a spus că situația durează de câteva săptămâni și este o consecință a creșterii accentuate a numărului de noi infectări, lucru care a condus la depășirea capacității camerei de gardă a spitalului. Acesta a spus că bolnavii de Covid-19 care apelează la camera de gardă pot fi și 40 într-o zi, în condițiile în care sunt disponibile doar 19-20 de paturi. De aceea, unii petrec chiar și 24 de ore pe holuri, în paturi improvizate, dar medicul a subliniat că important este faptul că ei primesc imediat tratament și terapia cu oxigen, în vreme ce se caută soluții pentru plasarea lor în spital sau în alte unități care le pot asigura un pat.

„Vedem o realitate a acestor zile și situația nu e numai la Matei Balș. În condițiile în care în Capitală avem în mod constant 1.500 de pacienți și, hai să facem un calcul, să ne gândim că 20% dintre aceștia au nevoie de oxigen, au nevoie de un loc să se interneze, e clar că numărul de locuri pe care îl avem – și indiferent cât am reuși în fiecare zi să facem și asta se întâmplă și sâmbăta, duminica – nu este suficient. Și atunci pacienții trebuie să fie ajutați. Până în momentul când reușim să-i transferăm în altă parte sau să facem locuri în spital, ei rămân în camera de gardă. E adevărat că primesc tratamentul cu oxigen, primesc tratamentul necesar, dar sunt imaginile pe care dumneavoastră le vedeți. E, până la urmă, un lucru real', a explicat Marinescu situația înfățișată de imaginile care îi arată pe bolnavii de Covid-19 pe holurile spitalului. Medicul a subliniat și că situația este întâlnită și în alte spitale Covid.


Marinescu a vorbit și despre cât de important rămâne tratamentul imediat, chiar dacă nu sunt locuri pentru pacienți. „Asta înseamnă că restul vor rămâne într-un pat improvizat sau pe un scaun, fiind vorba de pacienți care, în mare parte, au nevoie de oxigen, trebuie să reținem, e important. La pacienții cu infecție SARS-CoV-2, tratamentul cu oxigen este vital și cei care au forme severe și au nevoie de oxigen, lucrul acesta trebuie să se întâmple imediat. Cum ajung în camera de gardă, primesc oxigen. Ulterior, încercăm să găsim o variantă', a spus doctorul Marinescu.


„Ce este important este că pacienții sunt tratați, monitorizați, la fel ca într-o secție normală, doar că este o improvizare. E clar că nu este cum ar trebui să se întâmple în mod normal', a mai spus medicul despre felul în care sunt tratați bolnavii de Covid-19, dar a subliniat: „Noi mergem pe următorul principiu: încercăm să ajutăm cât mai mulți oameni, oamenii vin cu forme severe, au nevoie de oxigen și este important să primească acest oxigen, este cel mai important lucru și trebuie făcut rapid'.


„Gândiți-vă că acel pacient, dacă nu am găsi o soluție improvizată, ar însemna că ar sta în așteptare în alt spital sau într-un loc unde nu ar avea acest tratament. Deci, cred că este cel mai corect lucru pe care îl facem să administrăm acest tratament din primul moment în care pacietul ajunge în camera de gardă, indiferent că nu avem locuri pe pat. Este cea mai bună măsură pe care trebuie să o luăm din punct de vedere medical. Contează până la urmă viața pacientului', a completat Adrian Marinescu.


Citește și:
Raed Arafat, precizări despre carantinarea Bucureștiului și campania de vaccinare împotriva coronavirusului

Foto: pagina de Facebook Constantin Vasile Ifteme

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet