Pana atunci hai sa aflam impreuna cate ceva despre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala.
Sunt convinsa ca nu ti-ai pus niciodata problema daca ai suficiente cunostinte despre bolile cu transmitere sexuala (BTS). In cazul in care nu stiai, desi ai un prieten stabil, exista posibilitatea ca organismul tau sa se imbolnaveasca si sa ii transmiti si prietenului tau boala ta.
Un bun exemplu este candidoza vaginala. Aceasta boala se manifesta in general la femei, dar ii poate afecta si pe barbati. Daca partenerul tau nu se trateaza, boala poate reveni la tine. Conform unui studiu realizat de Gfk Romania prin care si-a propus sa afle care este parerea romanilor din zona urbana cu privire la metodele de contraceptie si preventie a bolilor cu transmitere sexuala (BTS), trei din patru respondenti afirma ca nu au avut niciodata o boala cu transmitere sexuala. Dintre cei care au avut experienta neplacuta a unei boli cu transmitere sexuala, jumatate dintre ei au fost diagnosticati macar o data cu candidoza urovaginala de cand si-au inceput viata sexuala. Alte boli mentionate ca fiind contractate in urma unui act sexual au fost tricomonaza, gonoreea, hepatita, chlamidia sau herpesul genital.
Cum se transmite hepatita? Citeste si ai grija de tine!
Candidoza – cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala
Candidoza nu este o boala grava care sa necesite interventie medicala urgenta. Aceasta se trateaza rapid cu ovule prescriptionate de medic sau poti lua de la farmacie pastila Flucoric (fara prescriptie medicala). Daca esti adepta produselor naturiste poti preveni aparitia candidozei consumand regulat iaurt natural, multe lichide si ceai de musetel. La fel de bine te poti si trata natural facand o baie intima cu musetel pentru dezinfectare si punand putin iaurt pentru calmarea mancarimilor.
Nu trebuie sa iti fie rusine atunci cand organismul tau clacheaza. Candidoza nu se produce doar la persoanele care nu isi permit o igiena ca la carte. In momentul in care iei medicamente pentru o raceala mai puternica sau alte probleme, uneori chiar si de la anticonceptionale, ficatul si rinichii tai nu mai fac fata, producand o dereglare a florei vaginale. Deopotriva stresul, diferite deodorante sau chiar detergentul de haine pot produce aparitia candidozei.
Exista un grad de familiaritate relativ scazut in ceea ce priveste multe dintre bolile cu transmitere sexuala care afecteaza in special femeile – candidoza, HPV, chlamidia, condiloame, vaginoza, tricomonaza. Sub 25% dintre cei chestionati cunosc detalii despre aceste boli. Chiar daca sunt boli cu manifestare in principal la femei, ele obtin un grad de familiaritate sub medie chiar si in randul acestora. Desi stim ca esti foarte stresata atunci cand ajungi la controlul ginecologic si abia astepti sa iesi din cabinet, poate ar fi mai bine daca ai mai ramane 5 minute pentru a te informa direct de la medicul tau despre aceste boli.
Noi stim despre SIDA. Tu?
Pun pariu ca daca te-as intreba care este prima boala cu transmitere sexuala care iti vine in minte (nu conteaza gravitatea ei) este SIDA. Probabil te gandesti la ea deoarece este una dintre cele mai grave boli cu transmitere sexuala. Doi din trei adulti cu varsta intre 18 si 50 ani din mediul urban sustin ca pot sa spuna multe lucruri despre SIDA, iar tinerii pana in 25 de ani declara ca sunt foarte bine informati despre aceasta. Din punct de vedere al informarii ma pot declara multumita in ceea ce priveste mediul urban. Problema ramane in mediul rural si asta nu doar la noi in tara. Viata si problemele intime sunt de multe ori si in multe familii subiecte tabu sau strict interzise pana la casatorie. Desi s-au spus multe despre SIDA ceea ce stim cu adevarat este ca se raspandeste foarte repede si este mortala. Tocmai de aceea asigura-te ca si prietenele tale stiu cum sa se fereasca de orice BTS. Poate puditatea nu le lasa sa vorbeasca sau sa intrebe. Pont: cheama-le la o sueta si deschide subiectul. Poate pe cineva intereseaza subiectul si poate inveti chiar tu ceva nou.
In licee, campaniile de informare incep din clasele a XII-a deoarece se considera ca, la varsta de 18 ani, multe dintre fete isi incep viata sexuala. In general tinerele sunt informate despre bolile grave si despre importanta prezervativului. Nimeni insa nu intentioneaza sa vorbeasca si despre bolile care pot fi contractate chiar si cu prezervativ. In cadrul aceluiasi studiu s-a constatat ca doar o treime dintre respondenti este constienta de faptul ca nici o metoda contraceptiva nu te apara de contractarea unei boli cu transmitere sexuala si nu este 100% sigura. Marea majoritate crede ca prezervativul este o metoda contraceptiva suficienta pentru a te proteja impotriva unei astfel de boli, dar constientizeaza ca schimbarea frecventa a partenerului creste riscul de a contracta o BTS, chiar daca se foloseste prezervativ.
Page: 1 2