Boala venoasă cronică – E nevoie de o consultație? La ce specializare?

Stilul de viață agitat, pe repede înainte, ne împiedică de multe ori să avem grijă de noi așa cum ar trebui. Uităm de sănătatea noastră și ajungem la medic doar când afecțiunile cu care ne confruntăm sunt mult prea avansate.

Boala venoasă cronică – E nevoie de o consultație? La ce specializare?

De câte ori nu ți s-a întâmplat să ajungi la medic când deja afecțiunile cu care te confruntai erau într-o stare prea avansată? De mult prea multe ori amânăm controlul medical și ajungem în cabinetul specialistului doar atunci când durerea pe care o resimțim este prea mare. Dacă am conștientiza că prevenția este cel mai bun tratament, ne-am bucura de o viață mai sănătoasă și mai ușoară.

Stilul de viață sedentar, sau din contră, statul excesiv în picioare, un regim alimentar precar, oboseala, sunt doar câteva dintre elementele care au repercusiuni asupra sănătății noastre. Deși simptomele unui stil de viață neechilibrat nu se fac simțite imediat, în timp, acestea pot genera afecțiuni multiple și extrem de diverse.

Una dintre ele este și boala venoasă cronică, o afecțiune în plină ascensiune și care este mai mult decât o problemă de estetică, fiindcă datorită complicațiilor cu care aceasta vine la pachet, stilul de viață normal, pe care îl aveai până atunci, poate deveni doar o amintire.

De aceea, vizita la medic este mai mult decât necesară. Consultă-ți în primul rând medicul de familie, care, în baza istoricului familial, a unor simptome ca varice, umflarea picioarelor, modificări ale pielii și a unei examinări, îți poate oferi un prim diagnostic sau, dacă e cazul, îți va recomanda un consult la medicul specialist. 

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac în ceea ce privește sănătatea lor este că evită consultul unui medic și că aleg tratamente pe baza recomandărilor prietenilor sau cunoștințelor. Fiecare organism este diferit și, ca atare, necesită tratamente distincte, în funcție de stadiul bolii.

Însă, în urma unui consult, medicul îți poate recomanda un tratament specific care poate varia de la o terapie farmacologică, la una intervențională sau compresivă. Indiferent de natura lor, toate vizează reducerea inflamației și protejarea valvelor, scăderea presiunii venoase și corectarea factorilor de risc.

Ce poți face pentru a-ți proteja sistemul venos?

Un stil de viață echilibrat este esențial pentru o viață sănătoasă. O dietă alimentară corespunzătoare și un stil de viață activ te vor face să arăți și să te simți mai bine, însă în același timp îți vor asigura și un tonus venos optim al picioarelor. Pe lângă asta, sunt mici trucuri pe care le poți face zilnic, tocmai pentru a-ți proteja sistemul venos: masează-ți picioarele, stropește-le cu apă rece, stai cu ele ridicate cel puțin 15 minute sau poartă încălțăminte cu un toc mediu.

Dacă mersul la sală este o corvoadă, alege o activitate care îți face cu adevărat plăcere: plimbă-te în parc, dansează sau mergi la înot. Oricare dintre acestea este un exercițiu grozav pentru circulația venoasă. Astfel vei evita să câștigi câteva kilograme în plus, lucru care ar putea favoriza deteriorarea sistemului venos.

Boala venoasă cronică poate fi prevenită, chiar fără prea mult efort. Trebuie doar să menții un stil de viață lipsit de excese, să introduci câteva trucuri în rutina ta și să ajungi la medic pentru controale periodice. Fiindcă, nu uita, prevenția este cel mai bun tratament!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet