Mici (de preferat), rosii si foarte delicioase, capsunile reprezinta mai mult decat o gustare perfecta pentru zilele de vara! Iti spunem cateva dintre caracteristicile care ne fac sa iubim acest fruct si care sunt beneficiile surprinzatoare ale consumului de capsuni, vara de vara.
Probabil cele mai indragite fructe ale verii, capsunile, desi atat de mici, au si calitati nutritionale pe langa faptul ca ne rasfata pupilele gustative. Cateva portii de capsuni, incluse in dieta alimentara, ne fac bine organismului si iti si spunem de ce. Iata doar cateva dintre beneficiile surprinzatoare ale consumului de capsuni!
Mici si gustoase, capsunile sunt o sursa buna de Vitamina C, portie de 8 capsuni oferind o cantitate mai insemnata de vitamina C decat o portocala. Acest tip de vitamina este extrem de benefica pentru sistemul imunitar, actionand asemeni unui antioxidant si luptand impotriva radicalilor liberi, lucru ce impiedica instalarea virusilor si a bacteriilor in organism.
Aceeasi Vitamina C, aflata in compozitia capsunilor, este unul dintre antioxidantii care ajuta la prevenirea cancerului, impiedicand dezvoltarea celulelor canceroase.
Un alt beneficiu important al consumului de capsuni este faptul ca acestea au grija de sanatatea ochilor tai! Aceeasi Vitamina C este responsabila pentru protejarea ochilor, in timpul expunerii la razele UV, si pentru intarirea corneei si a retinei .
Datorita combinatiei uimitoare de fitonutrienti, flavonoizi, acid fenolic si multe altele, capsunile au capacitatea de a lupta impotriva unor afectiuni si boli. Asadar, daca suferi de alergii, de exemplu, cateva portii de capsuni consumate in timpul unei saptamani pot ameliora simptomele neplacute ale acestora.
Capsunile au fost utilizate de-a lungul istoriei si de catre medicina, acestea fiind de mare ajutor in cazul afectiunilor digestive, la albirea dintilor si in cazul iritatiilor pielii. Fibrele continute de aceste micute, dar delicioase fructe ajuta sistemul digestiv si contribuie la lupta impotriva diabetului.
De asemenea, fibrele si fructoza din compozitie ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si reusesc sa mentina senzatia de satietate pentru mai mult timp.
Ghici ce? Pana si aparitia ridurilor este intarziata datorita consumului de capsuni. Productia de colagen, element vital pentru mentinerea elasticitatii si rezistentei pielii, este incurajata de catre Vitamina C gasita in capsuni. Si asta nu e tot! Un alt component care lupta impotriva instalarii liniilor fine si a ridurilor este acidul elagic, iar capsunile se numara printre alimentele care il contin. Conform cercetatorilor de la Universitatea Hallym, acidul elagic previne distrugerea colagenului din straturile pielii, fiind de mare ajutor in special in cazurile in care pielea a fost expusa timp indelungat razelor UV. In plus, acesta reduce inflamatiile articulatiilor ce pot cauza afectiuni ale sistemului osos.
Si sanatatea inimii este printre beneficiile surprinzatoare ale consumului de capsuni, acestea fiind numite cele mai bune fructe pentru sanatatea sistemului cardiac. De fapt, acest aspect a fost cercetat intens de catre specialisti, acestia dezvaluind ca ratia de antioxidanti si nutrienti antiinflamatorii din compozitia capsunilor este cu adevarat surprinzatoare. Inima si vasele de sange necesita protectie zilnica fata de procesele inflamatorii si de oxidare, iar aceasta este oferita de melanjul de fitonutrienti, Vitamina C si mangan, un mineral antioxidant vital, toate acestea fiind regasite in capsuni. De asemenea, nivelul colesterolului care ameninta sanatatea arterelor sangvine este micsorat cu ajutorul nutrientilor anti-oxidanti.
Nu in ultimul rand, capsunile reprezinta un adevarat aliat in lupta cu kilogramele in plus, deoarece nu contin o cantitate insemnata de sodium si zahar, iar o portie are mai putin de 100 de calorii! Cu adevarat minunat, nu-i asa?!
Potasiul regasit in compozitia capsunilor lupta impotriva efectelor negative ale sodiului si echilibreaza presiunea sangvina.
Viitoarele mame ar trebui sa includa neaparat in dieta alimentara si cateva portii de capsuni, pe saptamana. Acidul folic din compozitie ajuta la dezvoltarea sarcinii, iar esterul de acid folic este absolut necesar in primul trimestru.
Joaca-te cu aceste fructe minunate si adauga-le in salate, in smoothie-ul de dimineata sau consuma-le pe post de desert! Atentie insa, specialistii afirma ca aceste fructe ar trebui pastrate la frigider maxim doua zile, pentru ca proprietatile nutritionale scad vertiginos dupa aceasta perioada.
Foto: Homemade strawberry yogurt with fresh strawberries