Beneficiile strugurilor asupra organismului nostru sunt nenumarate, transformand acest fruct intr-o alegere minunata pentru o gustare proaspata si sanatoasa. Anual, sunt recoltate 72 de milioane de tone de struguri, mai mult decat recolta de banana, portocale sau mere. Insa, doar 12 milioane de tone sunt destinate consumului direct, restul fiind intrebuintate pentru prepararea vinului.
Avand multiple intrebuintari, de la prepararea stafidelor, pana la vinuri, aceste poame sunt doldora de fitonutrienti, antioxidanti polifenolici, minerale si vitamine. O cantitate insemnata de fitonutrienti se regaseste in struguri, in special in pielita acestora. Resveratrolul – in topul antioxidantilor naturali – se numara printre polifenolii antioxidanti din componenta acestor fructe, avand rol de aparare a organismului, de reducere a procesului de oxidare si de intarire a altor substante antioxidante. De exemplu, nutritionistii spun ca strugurele negru este printre cele mai sanatoase fructe pe care le putem consuma!
Beneficiile strugurilor pentru sanatatea noastra
Strugurii au efecte pozitive asupra starii generale de sanatate si studiile de specialitate au demonstrat ca acestia aduc beneficii nemaipomenite bunei functionari a inimii. Polifenolii din struguri reduc riscul de a dezvolta afectiuni ale inimii, datorita faptului ca relaxeaza vasele de sange si mentin un flux potrivit al sangelui. Sistemul cardiovascular beneficiaza de pe urma antioxidantilor si a moleculelor anti-inflamatorii din struguri, astfel afectiuni precum ateroscleroza sunt tinute la departare. De fapt, vinul rosu este considerat a fi unul dintre elementele care contribuie la mentinerea unui cord sanatos, in randurile populatiei franceze, in ciuda consumului ridicat de grasimi saturate, fapt cunoscut drept paradoxul francez’.
Tensiunea arteriala ridicata poate fi temperata cu ajutorul strugurilor, acestia avand in componenta o cantitate insemnata de potasiu – un mineral vital dietei noastre. Consumul scazut de potasiu este la fel de periculos ca si abuzul de sodiu. Strugurii le sunt recomandati persoanelor cu tensiune arteriala ridicata, deoarace potasiul echilibreaza nivelul de sodiu din organism.
Printre beneficiile strugurilor se numara si efectul bun al acestora asupra creierului: polifenolii intarzie declinul cognitiv si instalarea afectiunilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer.
Citeste si:
4 trucuri surprinzatoare ce sporesc viteza creierului!
Strugurii sunt o sursa excelenta de Vitamina C, acest component fiind un ajutor vital in intarirea sistemului imunitar.
Conform unui studiu din 2009, consumul de struguri sau produse obtinute din acestia contribuie la lupta impotriva cancerului, fiind o sursa excelenta de agenti anticancerigeni. In mod special, aceste fructe previn dezvoltarea cancerului la san, de colon sau prostata. Resveratrolul si semintele de struguri blocheaza dezvoltarea celulelor care atenteaza la sanatatea organismului nostru.
Strugurii & frumusetea pielii
De asemenea, aceste fructe te ajuta sa iti mentii tenul sanatos, datorita elementelor precum Vitamina E, polifenolii sau antioxidantii, regasite in semintele sau coaja boabelor de struguri. Recurge la struguri pentru a-ti face masti faciale antiaging sau masti exfoliante, chiar acasa.
Anumiti fitonutrienti din struguri joaca un rol important in mentinerea longevitatii si au proprietati antiaging. Resveratrolul reuseste sa impulsioneze trei gene care sunt conectate de ideea de longevitate.
Citeste si:
4 super-alimente pentru a-ti pastra memoria agera
Si parul tau poate beneficia de pe urma strugurilor, acidul linoleic din component acestora fiind excelent pentru a combate caderea parului, intarind folicului de par. Iar Vitamina E si antioxidantii din struguri accelereaza circulatia sangelui din zona scalpului, tinand la departare eventuale probleme ale podoabei capilare.
Noi credem ca beneficiile strugurilor nu pot fi ignorate, asa ca sa ii consumam acum, in sezon, cat mai mult posibil!
Foto: Shutterstock