Beneficiile și pericolele consumului de pepene roșu

Bogat în vitamine, cu un conținut de apă ridicat 95%, pepenele roșu stimulează sănătatea inimii şi ajută la menţinerea sănătăţii pielii.

Beneficiile și pericolele consumului de pepene roșu

Text de Maria Alexandra Filip

Pepenele roşu este un fruct răcoritor și dulce, numai bun de consumat în zilele toride de vară, fiind şi o sursă excelentă de hidratare. Ştiai că pepenele roşu este un excelent remediu natural împotriva multor probleme de sănătate, la care corpul tău este deseori predispus?

Ce substanțe există în pepenele roșu?

Acest fruct este o sursă excelentă de vitamine ( A, B, C), proteine și fibre. Sărac în carbohidrați, ajută la producerea de energie, şi conține mari concentraţii de licopen, un antioxidant cu rol în scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Totodată, pepenele roșu oferă o gamă largă de substanțe nutritive și săruri minerale, printre care calciu, magneziu și potasiu (ce menține tensiunea arterială).

Ce beneficii pentru sănătate are pepenele roșu?

Când un fruct oferă atât de multă valoare nutritivă, știi că are multiple beneficii pentru sănătate. Deși lista este destul de lungă, iată care sunt principalele proprietăţi benefice.

Ajută la hidratare: Pepenele roşu este compus în mare parte din apă, conținând o cantitate mare de electroliți ce hidratează organismul. O hidratare corectă este esențială pentru toate funcțiile corpului tău.

Susține sănătatea inimii: Datorită cantității mari de licopen, pepenele protejează celulele și scade riscul de boli cardiovasculare, reduce tensiunea arterială în rândul persoanelor supraponderale, îmbunătățind circulația sangvină.

Suport muscular și nervos: Bogat în potasiu, pepenele roșu este un electrolit natural excelent, ce ajută la reglarea acțiunii nervilor și mușchilor din organism.

Susține sănătatea pielii și a părului: Excesul de vitamina A care se găsește în pepene stimulează regenerarea celulelor de colagen și elastină.

Reduce grăsimea corporală: S-a demonstrat că citrulina, un aminoacid esențial, din pepenele roșu reduce acumularea de grăsime din celulele noastre adipoase.

Are proprietăți antiinflamatoare: Licopenul din pepene este cel care oferă acestui fruct proprietăți antiinflamatoare. Reducerea inflamației este benefică în special pentru persoanele care suferă de artrită (boală care se manifestă prin inflamarea articulațiilor).

Îmbunătățește sănătatea ochilor: Pe lângă toate celelalte beneficii, el este și o sursă de beta-caroten (un pigment organic, puternic colorat roşu-portocaliu), ce ajută la producerea pigmenților din retina ochiului.

Ce se întâmplă dacă mănânci prea mult pepene roşu?

În ciuda multiplelor sale beneficii, consumul de pepene roșu în exces poate produce o serie de efecte secundare. Consumul excesiv poate crește nivelul anumitor vitamine din organism, ce pot duce la apariția unor complicații. Spre exemplu, prin excesul vitaminei C pepenele poate provoca probleme digestive, precum indigestie sau chiar disconfort gastro-intestinal.

Un alt efect al excesului de pepene roșu este suprahidratarea, adică creșterea nivelului de apă din corp, ce determină o stare de epuizare și creștere a volumului de sânge. Chiar dacă acest fruct ne menține inima sănătoasă, nivelul ridicat de potasiu poate provoca diferite simptome cardiovasculare, precum bătăi neregulate, puls slab. Sunt însă şi persoane care nu se pot bucura de savoarea pepenelui roşu. Cu atât mai mult dacă sunteți diabetic, există șanse mari ca nivelul de glucoză din sânge să crească. Mai mult, unele persoane pot dezvolta cu ușurință reacții alergice la pepenele roșu, precum erupții cutanate severe sau umflături la nivelul feței.

Deși, pepenele roșu este o multivitamină ce aduce multe beneficii sănătății tale, te-ai întrebat vreodată care este cel mai bun moment pentru a savura acest fruct? Potrivit experților, nu este recomandat să consumi pepene roșu noaptea, chiar înainte de culcare. De ce? Fiind ușor acid, poate întârzia procesul de digestie atunci când organismul este inactiv (în timpul nopții). Aşadar, cel mai bun moment pentru a mânca pepenele roșu, conform medicilor, este în jurul orei 12-13, când procesul de digestie este activ.

Bogat în nutrienţi şi vitamine, pepenele roşu ar putea fi de mare ajutor, odată inclus în dieta noastră, desigur, ţinând cont atât de riscurile care pot apărea şi de cantitatea pe care o consumăm. Astfel spus, bucură-te de toate proprietăţile benefice pe care pepenele roşu ți le oferă… cu precauție!

Citește și:
8 semne că metoda ta contraceptivă nu este cea potrivită

Foto: Din videoclipul Watermelon Sugar, Harry Styles

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet