Una dintre cele mai cautate plante pentru prepararea tartelor, rubarba este dotata cu numerosi nutrienti si cu vitamine importante pentru sanatatea noastra. Descopera beneficiile rubarbei!
Desi este o planta, de multe ori rubarba este luata drept un fruct, si asta si pentru ca este deseori folosita in prepararea deserturilor. Un lucru este clar! Beneficiile rubarbei sunt incontestabile si, din pacate, prea putina lume ii acorda atentie! Rheum rhabarbarum – denumirea stiintifica a rubarbei – este o planta veche, fiind folosita in scopuri medicinale in China antica, iar astazi este un ingredient de succes in prepararea tartelor-aperitiv sau a deserturilor fine. Ca aspect, rubarba este o planta inalta, intepatoare si cu un gust amar, iar tulpina acesteia (cunoscuta pentru culoarea rosie) este doldora de proteine, fibre, minerale si antioxidanti, pe care vrem sa ti le deconspiram!
Cu cat este mai intensa culoarea rosie a tulpinei, cu atat este aceasta mai dulce. Tine minte, totusi, ca aceasta mai poate fi si roz, si verde. Este potrivita in combinatii cu ingrediente ca merele sau capsunile, pentru a-i simti gustul cu adevarat. Tulpina este partea care se consuma, frunzele fiind bogate in acid oxalic, substanta care poate provoca reactii adverse, la anumite persoane. Daca rubarba este supusa unor temperaturi scazute, acest acid poate migra catre tulpina, asadar trebuie sa stii ca rubarba se pastreaza la o temperatura medie.
Printre cele mai importante componente ale rubarbei: vitamina C, vitamina K, un complex de vitamin B, calciu, potasiu, magneziu, proteine si fibre. Rubarba contine o doza zdravana de antioxidanti – acestia ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor si a afectiunilor si intarzie procesul de imbatranire al organismului. Cunoscuti pentru capacitatea de a neutraliza radicalii liberi din corp, antioxidantii – ca luteina sau beta carotenul – protejeaza pielea si ochii de efectele radicalilor. Poate cea mai importanta calitate a antioxidantilor este prevenirea cancerului!
Pentru ca sanatatea inimii depinde in mare parte de nivelul colesterolului din organism, afla ca rubarba ajuta la mentinerea acestuia in limitele normale. Ba mai mult, rubarba poate spori nivelul colesterolului bun, datorita fibrelor din compozitie, lucru care contribuie la eliminarea toxinelor din vasele sangvine.
Fibrele, necesare bunei functionari a sistemului digestiv, sunt – ai ghicit! – si ele parte din compozitia rubarbei, mai precis din tulpina acestei plante.
Rubarba se numara printre alimentele cu cel mai jos index caloric, fiind recomandata persoanelor care se lupta cu kilogramele in plus. Aproximativ 100 de grame de rubarba proaspata numara doar 21 de calorii. Minunat, nu? De asemenea, combinatia de componente indeamna metabolismul sa functioneze la intensitate mai mare, arzand astfel un numar mai mare de calorii. Beneficiile rubarbei sunt uimitoare, nu-i asa?
Una dintre cele mai importante calitati ale acestei plante este faptul ca protejeaza creierul, incetinind degenerarea neuronilor, evitand instalarea unor afectiuni precum Alzheimer. Acest lucru se datoreaza prezentei vitaminei K, care previne oxidarea celulelor creierului si stimuleaza activitatea cognitiva. In plus, vitamina K are grija de sanatatea oaselor, iar calciul si celelalte minerale transforma rubarba intr-un aliat de nadejde pentru sistemul nostru osos.
Stiai ca beneficiile rubarbei sunt asa numeroase? Pune-o in cos cand iti faci cumparaturile si incepe cu o tarta cu rubarba si capsuni, o focaccia delicioasa cu rubarba sau adaug-o in smoothie-uri. Sau, reteta noastra preferata, de sezon: compot cu rubarba, miere si ghimbir.
Foto: Shutterstock