Mirosul, alura sa în pahar, savoarea, prestanța, totul ne face să iubim vinul roșu. Cu un caracter aparte, deși este printre cele mai vechi băuturi alcoolice ale planetei, vinul roșu rămâne printre cele mai consumate licori și în prezent. Am investigat câteva dintre beneficiile consumului de vin roșu despre care credem că e bine să știi și tu!
Un pahar de vin roșu pe zi ne prinde bine și nu creăm scuze, să știi, ci este demonstrat științific că o cantitate mică, controlată, ne ajută! Pe lângă expresia senzorială și lăsând la o parte plăcerea în sine de a bea vin, beneficiile consumului de vin roșu nu sunt deloc puține. Așa că am luat la bani mărunți subiectul și îți dezvăluim cele mai importante proprietăți.
În primul rând, vinul roșu are rol antioxidant, datorită resveratrolului din coaja boabelor de struguri. Deci, e chiar bine dacă îl consumăm, dar nu în exces – vinul roșu poate fi considerat un „aliment-medicament” doar când este consumat moderat. Această licoare savuroasă este plină de flavonoide, potasiu, fluor, fosfor, colină (o vitamină din complexul B) și alte substanțe nutritive.
Deoarece contracarează efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului uman, previne apariția îmbătrânirii premature și accelerează metabolismul. Dintre beneficiile consumului de vin roșu, mai amintesc: stimularea digestiei, a tonusului fizic, combaterea stării de oboseală, astenie sau depresie.
Dar să le luăm, la rând, pe cele mai importante:
Dacă ești printre cele care suferă noaptea, fie nu dormi bine, fie nu dormi suficient, n-ar fi rău să bei un pahar cu vin roșu înainte cu ceva timp de culcare (și nu uita să te speli pe dinți după ce bei vinul, pentru că pătează agresiv dinții!). Datorită melatoninei din compoziția vinului, somnul se instalează mai ușor și, în plus de asta, melatonina are și un rol antiage și anticancerigen.
Datorită antioxidanților din compoziție, vinul roșu poate reduce nivelul colesterolului din sânge. Astfel, este redus riscul bolilor vasculare – cei care aleg să bea vin în loc de alte băuturi alcoolice, au mai puține șanse să facă accident vascular sau infarct.
Polifenolii din vin au capacitatea de a preveni debutul și evoluția aterosclerozei – o boală degenerativă produsă prin depunerea de grăsimi și colesterol în peretele intern al arterelor, determinând sclerozarea, rigidizarea acestora. Acesta afecțiune duce la îngreunarea circulației sângelui către organele vitale. Totuși, se pare că atât alcoolul, cât și polifenolii aflați în vinul roșu favorizează menținerea sănătății vaselor de sânge.
Cum spunea și un proverb italian: „apă pentru piele, vinul pentru vitalitate”. Vinul roșu ne gâdilă simțurile și ne binedispune, oferidu-ne o doză de energie. Bineînțeles, energia aceasta dispare dacă sări calul și depășești mai mult de două pahare de vin roșu!
Resveratrolul ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, fiind de ajutor pentru persoanele care suferă de diabet. O doză de 250 mg de resveratrol pe zi este suficientă pentru a ține sub control glicemia, mai ales în cazul diabeticilor.
Consumul de vin ajută la prevenirea problemelor de memorie, resveratrolul fiind dovedit a fi un protector eficient împotriva bolii Alzheimer și a demenței. Substanțele din compoziția vinului împiedică formarea proteinei beta-amiloid, care declanșează, de obicei, boli la nivelul sistemului nervos.
Consumul excesiv de alcool este considerat un risc de hipertensiune. Cu toate acestea, există dovezi ale unor efecte favorabile ale vinului roșu asupra presiunii sangvine. 1-2 pahare de vin roșu, consumate în timpul mesei, scad presiunea arterială la cei care suferă de hipertensiune.
Femeile însărcinate sau care alăptează, cât și persoanele cu afecțiuni hepatice, epilepsie sau cu probleme renale grave trebuie să evite consumul de vin roșu. Și nu bea vin când ai migrene!
Foto: Arhiva ELLE