Portocalele se numara, cu siguranta, printre cele mai populare fructe, fiind greu de rezistat aromei lor proaspete. Nu incercam sa te convingem prea mult de beneficiile consumului de portocale pentru ca, sigur, stii cat ne ajuta acestea si cat de bune sunt, dar iti facem o scurta recapitulare, pentru a te stimula sa le consumi mai des.
Exista nenumarate motive pentru care ar trebui sa consumi portocale in fiecare zi (sau aproape, in fiecare zi); acestea sunt sarace in calorii, au o multime de nutrienti, contribuie la mentinerea unui ten curat si luminos si lupta impotriva bolilor si a afectiunilor de sezon. O singura portocala de marime medie iti asigura 72% din necesarul zilnic de Vitamina C.
Zemoase si dulci, de cele mai multe ori, portocalele si-au castigat popularitate datorita cantitatii insemnate de Vitamina C din compozitie, insa acesta nu este singurul beneficiu al acestui fruct. O portocala contine peste 170 de fitochemicale si 60 de flavonoizi, care au un puternic efect antioxidant si care lupta impotriva inflamatiilor din organism.
In plus, pielea ta va avea doar de castigat de pe urma consumului de portocale, deoarece acestea sunt bogate in beta-caroten – un puternic antioxidant care previne deteriorarea celulelor, protejeaza pielea de radicalii liberi, de efectele razelor solare si ne fereste de poluare. Vitamina C ajuta la formarea colagenului din straturile pielii, netezeste ridurile si liniile fine si imbunatateste aspectul general al pielii, conform unor studii efectuate in cadrul Universitatii Cleveland, SUA.
Nu in zadar suntem sfatuite sa consumam portocale cand suntem pe cale sa ne pricopsim cu o raceala, aceeasi Vitamina C consolidand protectia sistemului imunitar si luptand impotriva radicalilor liberi care ataca celulele. Colesterolul, una dintre cele mai usturatoare probleme ale ultimelor decade, poate fi tinut sub control cu ajutorul portocalelor. Fibrele din compozitia acestor fructe ajuta la scaderea nivelului de colesterol din organism, fiind si acesta unul dintre beneficiile consumului de portocale. Un alt atuu al consumului de portocale este Vitamina C. Radicalii liberi contribuie la oxidarea colesterolului, iar aceste molecule oxidate se depun pe artere, blocand circulatia sangelui si cauzand astfel afectiuni ale cordului sau chiar atacuri de cord. Ei bine, Vitamina C neutralizeaza acesti radicali liberi si protejeaza inima.
Persoanele care sufera din cauza unor probleme cu vazul, ar trebui sa include in regimul alimentar portocalele, deoarece Vitamina A contribuie la mentinerea sanatatii membranelor oculare. In plus, acest element, prezent sub forma de componente carotenoide, ca luteina sau betacarotenul, lupta impotriva degenerarii maculare – o afectiune cauzata de imbatranire si care poate rezulta in orbire.
Acidul folic sau Vitamina B9 prezente in portocale contribuie la buna functionare a creierului. Fitonutrientii din acest fruct, numiti polifenoli, detin un rol important in dezvoltarea memoriei si a mecanismelor de invatare. De asemenea, consumul de portocale este indicat si in cazul sarcinii.
Stiaia ca exista mai multe soiuri de portocale? De exemplu, cara cara, mandarine, portocale rosii, Valencia sau Seville. Gustul acestora variaza de la foarte dulce pana la amarui, insa calitatile nutritive ale portocalelor raman aceleasi.
Foto: 123rf.com