Avand nu mai mult de 46 de calorii per ceasca, pepenele rosu iti ofera 20% din doza zilnica recomandata de Vitamina C si 17% din cea de Vitamina A.
Fructul contine fibre care ajuta la digestie, dar si potasiu care ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale.
Iata care sunt beneficiile ascunse ale consumului de pepene rosu:
1. Contine mai mult licopen decat rosiile
O ceasca de pepene are cu 50% mai mult licopen decat o rosie proaspata, cultivata la tara. Diferenta este de 2 miligrame de substanta, fructul contine 6 miligrame, pe cand leguma 4. Cu toate ca diferenta pare mica, este foarte importanta. Licopenul este un puternic antioxidant, care opreste radicalii liberi sa iti afecteze celulele si sistemul imunitar. Unii oameni de stiinta au sugerat ca licopenul care se gaseste in fructele rosii si in legume este benefic impotriva bolilor cardiace, dar si a catorva tipuri de cancer.
Sfatul medicului: ca sa pastrezi cat mai mult din acest antioxidant, inainte de a taia pepenele, pastreaza-l la temperatura camerei.
2. Sucul pepenelui elimina inflamatia muschilor
Un studiu spaniol publicat in Ziarul de Agricultura si Chimie a Alimentelor sustine ca este ideal sa bei suc de pepene rosu dupa ce ai facut un antrenament fizic intens pentru ca ajuta la relaxarea muschilor. Sportivii care au baut cu o ora inainte de antrenament aproximativ 400 ml de suc au avut un ritm cardiac mai scazut si mai putine inflamatii musculare.
Totul se datoreaza faptului ca pepenele contine o substanta care se numeste citrulina, care ajuta la imbunatatirea functionarii vaselor de sange si micsoreaza tensiunea arteriala. De altfel, beneficiile sale de a relaxa vasele de sange i-a facut pe cercetatorii de la Universitatea A&M din Texas sa afirme ca pepenele rosu are efecte similare cu Viagra. Dar pentru acest lucru trebuie sa cauti dincolo de partea rozalie a fructului pentru a te bucura de citrulina. Aminoacidul se gaseste in coaja. Daca nu este tocmai pe placul tau, poti pastra coaja si o poti consuma sub forma de muratura. Yummy!
3. Este extrem de hidratant
Este un aliment ce contine foarte multa apa. Aproape 91,5% din pepenele rosu reprezinta doar apa. O calitate importanta tinand cont ca, atunci cand hidratarea insuficienta nu este benefica sanatatii tale. Un studiu publicat in The Journal of Nutrition’ a descoperit ca femeile care nu se hidrateaza pe masura sufera de dureri de cap, un nivel de concetrare scazut, oboseala si irascibilitate. Un motiv in plus pentru care sa consumi acest aliment.
4. Exista si o varianta galbena
Nu, nu este vorba despre pepenele galben, ci despre o varianta a celui rosu care are coaja verde, dar interiorul nu este rozaliu, ci galben. Acesta este mult mai dulce, cu un gust similar mierii. Nu au fost facute prea multe cercetari asupra soiului galben, de aceea nu se cunosc bine valorile nutritionale ale acestuia.
5. Este un fruct, dar si… o leguma!
Ca majoritatea fructelor, pepenele rosu are samburi si un gust dulce. Dar radacinile sale deriva din familia dovleacului si a castravetelui, familie numita Cucurbitaceae. Aminteste-ti ca il pot manca si murat, lucru ce il face si o leguma. Dubla personalitate’ a pepenelui ne arata ca nu ar trebui sa evitam nicio parte a acestuia si nu avem retineri in a-l cosuma cu totul.
Foto: Slices of watermelon from Shutterstock
Vezi şi dulceață de pepene – cum se prepară pentru a păstra savoarea!