Deși studiile arată că numărul bărbaților decedați de Covid-19 este mai mare decât cel al femeilor, acestea sunt mult mai afectate de pandemie.
Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, s-a observat că în țările cele mai afectate de Covid-19 mor mai mulți bărbați decât femei. Dinainte ca pandemia să ajungă în Italia, informațiile din China sugereau că bărbații prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire. Un studiu realizat pe 99 de pacienți de la un spital din Wuhan a scos la iveală faptul că două treimi dintre pacienți erau bărbați și mai bine de jumătate dintre persoanele spitalizate aveau boli cronice de inimă sau diabet.
Din multe alte puncte de vedere însă, femeile sunt mult mai afectate de această pandemie. În perioada instituirii stării de urgență, numărul femeilor agresate de partenerii lor a crescut foarte mult – în luna aprilie, linia telefonică de urgență pentru victimele violenței domestică a primit cele mai multe apeluri din ultimele cinci luni. Dar România nu este un caz singular. Mai multe țări au raportat o creștere a cazurilor de violență domestică în perioada de carantină, iar ONU a cerut guvernelor să ia măsuri pentru a lupta cu acest fenomen.
„Vorbim despre această criză în termeni foarte limitați, referindu-ne numai la aspectele ce țin de sănătate, dar pierdem din vedere imaginea de ansamblu. În cazul infectării (cu coronavirus), bărbații sunt mai afectați, dar dacă ne gândim la impactul secundar, observăm că femeile sunt afectate în mod disproporționat”, a declarat pentru CNN Julia Smith, o cercetătoare canadiană care analizează impactul pandemiei. Kristina Lunz, co-fondatoare a Centrului pentru Politici Feministe, adaugă: „Crize ca aceasta exacerbează inegalități structurale existente deja în societate.”
Dincolo de problema acută a violenței domestice, femeile sunt dezavantajate și când vine vorba de sistemul medical. Majoritatea celor care lucrează în spitale sunt femei, dar cu toate astea, când vine vorba de venituri, bărbații sunt cei care câștigă mai mult.
Datele de până acum arată și că femeile sunt mai afectate de consecințele economice ale pandemiei. O analiză a Economic Policy Institute a dezvăluit că 55% dintre americanii care și-au pierdut joburile în lunile martie și aprilie ale acestui an sunt femei. De asemenea, tot femei sunt și majoritatea părinților singuri, care au suferit suplimentar în urma închiderii școlilor.
Foto: Shutterstock