Dieta alimentara este unul dintre pilonii pe care se sustine intreaga noastra viata. De aceea, in ultimii ani acest aspect pare sa fi capatat tot mai multa amploare in randul oamenilor de stiinta, acestia facand tot mai multe dezvaluiri despre regimul alimentar.
Printre ultimele observatii ale unor cercetatori din Marea Britanie se numara unele cel putin surprinzatoare.
Bananele verzi, impreuna cu unele cereale integrale, legume si fibre contin amidon rezistent, una dintre cele mai importante fibre solubile necesare organismului. Acest tip de fibre nu este digerat de catre intestinul subtire, ci este absorbit de catre corp si fermentate de bacteriile din colon. Astfel, corpul tau are parte de mai multe resurse pentru a se mentine energic.
Desi amidonul rezistent este un carbohidrat, acesta nu cauzeaza nivelul zaharului din sange sa creasca brusc. In plus, acesta stimuleaza productia de glucagon, un hormon ce grabeste arderea grasimilor.
Bananele verzi contin un procent important de amidon rezistent, cu cat banana este mai verde, cu atat procentul este mai mare.
Nivelul zaharului din sange ar trebui sa ne preocupe pe fiecare dintre noi, deoarece un nivel cat mai scazut semnifica o posibilitate mai mica de a ne imbolnavi. Din aceasta cauza, ar trebui sa fim mai atente la ceea ce consumam si la modul in care gatim. Acest ultim proces influenteaza in mod categoric volumul de zahar eliberat in sange. Spre exemplu, daca alegem sa fierbem si apoi sa zdrobim cartofii, atunci acestia vor contine cu 25% mai mult zahar, decat daca i-am face cartofi prajiti.
Cartofii si alte asemenea produse carbohidrate contin granule mari de amidon, iar atunci cand acestea sunt pisate, elibereaza un numar mai mare de celule de amidon ce se transforma in zahar.
Astfel, cu cat un produs este mai putin gatit si procesat, cu atat mai putin zahar va elimina in organism atunci cand va fi digerat.
Conform unei cercetari din Statele Unite ale Americii, cel putin 75 % dintre oameni sufera de deshidratare cronica. Aceasta insuficienta de apa ne afecteaza nu doar aspectul siluetei, ci si starea in care se afla spatele si articulatiile noastre.
Unele cercetari au demonstrat ca 8 sau 10 pahare de apa consumate zilnic ar putea reduce durerea de articulatii la aproximativ 80% dintre persoanele care sufera de acest disconfort. Durerea in cauza apare deoarece lipsa de apa face ca sangele si lichidul din articulatii sa devina mai dens, iar cristale de acid uric se pot forma in articulatii si pot cauza dureri acute.
Consumul de apa este, de asemenea, unul dintre cele mai la indemana trucuri pentru a ne ajuta in lupta cu kilogramele, deoarece grabeste metabolismul si impune rinichiilor sa elimine toxinele din corp intr-un ritm mai intens.
Daca ai decis sa renunti la consumul de carne si ai incorporat in dieta alimentara tofu sau alte derivate din soia, ar trebui sa ai mare grija la deficientele de minerale ce iti pot ataca organismul. Produsele derivate din boabe de soia au un continut insemnat de acid fitic, element care blocheaza absorbtia de minerale esentiale, precum calciu, magneziu, fier si in mod special, zinc.
Japonezii, consumatori inraiti de tofu, combina acest aliment cu miso si natto, mancaruri fermentate cu bacteria bacillus Subtilis, care reuseste sa reduca procentul de acid fitic din tofu.
Astfel, incearca sa nu abuzezi de tofu, iar daca nu te poti lipsi de acesta, combina-l cu alte alimente ce ii tempereaza efectele negative asupra organismului.
De-a lungul timpului s-a format ideea ca prea multa grasime consumata dauneaza organismului, astfel multe persoane au incercat sa reduca volumul de grasimi saturate ingerate. Acest lucru a cauzat o crestere a consumului de carbohidrati, precum orez, paste si paine, principalii vinovati de raspandirea obezitatii, deoarece acesta nu ofera suficienti nutrienti organismului.
Grasimile reusesc sa ne faca sa simtim ca am mancat suficient mai repede si pentru mai mult timp. Mai mult, datorita grasimilor consumate pancreasul elibereaza un hormon numit glucagon, care distruge tesutul adipos din organism, pe durata a cateva ore dupa luarea mesei. Acest amanunt este foarte important pentru persoanele care isi doresc sa piarda cateva kilograme.
In lume exista triburi, precum Masai sau Samburu, din estul Africii, a caror dieta se bazeaza in mare parte pe consumul de grasimi animale, acesta ajungand la pana 400 de grame pe zi. Aceste persoane se bucura de un nivel scazut al colesterolului si de absenta bolilor de inima. In comparatie, in Marea Britanie, 60 de grame pe zi sunt considerate norma potrivita.
De Natalia Muntean
Foto: Fruit salad in a bowl from Shutterstock