Ayurveda – principii, metode si efecte

Suetele intre fete duc, mai mereu, la ceva constructiv – sper ca esti de acord cu mine! Fie ca esti in vacanta, tolanita pe canapeaua de duminica sau in plin haos urban, te invit la o lectura-ghid despre un subiect tot mai des discutat si disputat: Ayurveda, sistemul de capatai al echilibrului.

Ayurveda - principii, metode si efecte

Vorbeam cu Roxana Voloseniuc despre sejurul ei din Maldive si mi-a povestit ca a incercat Ayurveda, acest sistem holistic, strain pentru multi dintre noi. Ea a urmat principiile ayurvedice doar cateva zile, dar povestindu-mi despre dietele alimentare, remediile si masajele ayurvedice, mi-am dat seama ca subiectul merita explorat mai adanc. Pusa pe treaba, am plecat intr-o dimineata spre birou, oprindu-ma pe drum la libraria Carturesti, cu gandul de a da iama in cartile de specialitate. Ghinion! Nu aveau nimic pe subiect. Am plecat, indarjita, la Humanitas si sa vezi surpriza… nimic pe rafturi care sa-mi deschida ochii asupra temei. Era deja tarziu, asa ca, invinsa, mi-am continuat drumul spre birou si am recurs la shopping-ul online. Mi-am petrecut doua saptamani citind despre initiere, metode, tehnici de respiratie sau tratamente spa ayurvedice. Cu gandul la povestile Roxanei si la lecturile mele, visez sa plec intr-un loc exotic pentru a incerca tehnicile spa ayurvedice!

Dar lasand scenaristica si rasfatul imaginar deoparte, Ayurveda ofera mult mai mult de atat. Considerat a fi cel mai vechi sistem medical al omenirii, Ayurveda foloseste in mod complex principiile naturii pentru a mentine corpul, mintea si spiritul intr-un echilibru perfect. Este o forma de ingrijire si mentinere a sanatatii corpului, care dateaza de peste 5.000 de ani si e originara din India. Bazele fundamentale ale Ayurveda pot fi gasite in Vedele hinduse – carti de intelepciune antice, indiene. Definitia acestui termen sanscrit se traduce prin „stiinta vietii sau „cunoastere a vietii (aius inseamna viata si veda, cunoastere). Charaka, un savant si pionier in stiinta ayurvedica, nascut in 300 i.Hr. si considerat parintele medicinei indiene, spune ca ayu se refera la minte, corp, simturi si suflet.

Ayurveda se bazeaza pe principiul care stipuleaza ca Universul este construit din cinci elemente: apa, focul, aerul, pamantul si eterul. Aceste elemente se regasesc in organismul uman prin trei energii, numite dosha: Vata, Pitta si Kapha. Fiecare dintre noi avem un anumit echilibru (energetic) dosha care ne caracterizeaza, iar daca cele trei dosha (tridosha) sunt deranjate si nu sunt in echilibru, avem semne. Sushruta Samhita, una dintre primele lucrari pe subiect (scrisa de Susurtha, un invatat care a trait in 200 i.Hr. si e considerat parintele chirurgiei), spune ca „o persoana sanatoasa este cea ale carei energii dosha sunt in echilibru, care are un apetit bun, ale carei impulsuri naturale functioneaza normal si a carei minte si spirit sunt vesele.

OK, teoria e interesanta si ajuta, dar ca sa intelegem exact principiile Ayurveda, l-am rugat chiar pe unul dintre cei mai ocupati doctori Ayurveda din Maldive sa ne explice importanta celor cinci elemente aflate la baza sistemului Ayurveda. Dr. Aadarsh Amat, de la Anantara Dhigu-Maldive Resort & Spa, ne spune ca fiecare element semnifica diverse legaturi dintre noi si planeta noastra: „Apa este in miscare, e fluida, deci o asociem cu sangele, saliva, limba sau sistemul senzorial, pe cand pamantul are o forma distincta, poate fi mirosit, adulmecat s.a.m.d., deci ne gandim la creier, inima, muschi. Apoi, focul se distinge prin energie, caldura, penetrare, lucruri pe care stiinta Ayurveda le conecteaza cu culoarea pielii, de exemplu. Aerul, o alta forma de energie, este asociat cu sistemul nervos, cu gandirea, cu mersul pe jos, cu respiratia, pe cand eterul semnifica spatiul si este un element conectat la cavitatile corpului uman – la torace, la auz, la craniu.

Parca ne-am mai luminat putin, nu? Cum spuneam, aceste elemente sunt strans legate de „cei trei muschetari, cum numeste dr. Amat cele trei dosha: Vata se refera la aer si eter, Pita, la apa si foc, iar Kapha reprezinta pamantul si apa. Acestea inseamna viata si echilibru si reprezinta energia noastra in diferite stadii de varsta, in diferite sezoane sau intervale de timp, cum sunt ziua sau noaptea.

Ayurveda promoveaza importanta celor trei nevoi de baza care ne mentin in forma optima, sanatosi si energici: somnul, alimentatia si miscarea. Cele opt ore de odihna sunt esentiale, si cu cat ne culcam mai devreme, cu atat mai repede vedem soarele, lumina, cerul – simbolistica Ayurveda leaga toate aspectele vietii de natura, cum spuneam. O nutritie optima trebuie sa fie echilibrata, fara excese, iar hrana trebuie gatita cat mai sanatos. De exemplu, un practicant Ayurveda isi bucura papilele gustative, stimulandu-si astfel si propria dosha, cu toate gusturile (dulce, sarat, condimentat, acru si amar), dar exista si o conditie, si anume ca alimentele sa fie consumate in echilibru. Apoi, dr. Amat ne spune ca „trebuie sa facem miscare doar pana cand simtim ca avem fruntea transpirata – si asta, doar in natura, nu la sala.

Urmand principiile acestui sistem, putem trai la cote maxime, la propriu. L-am intrebat pe dr. Amat daca oricine, indiferent de origine, cultura sau religie, poate practica Ayurveda si se pare ca nu exista contraindicatii. „Ayurveda este strans legata de natura si poate deveni un stil de viata pentru absolut oricine. Triburile din Amazon folosesc ierburi si plante naturale, africanii, la fel. Medicina araba, chineza sau alopatia (medicina moderna), toate se bazeaza pe fundamentele Ayurveda. Originea si principiile acestui sistem medical vechi de mii de ani sunt urmate si azi, doar ca nu mai suntem in stare sa le recunoastem. Scopul Ayurveda este sa protejeze sanatatea (fizica, mentala, spirituala), sa prelungeasca viata si sa elimine disfunctiile sau boala, cand acestea se instaureaza.

Dar sa vorbim si de terapiile spa ayurvedice, adevarate tratatii corporale si faciale, caracterizate prin senzatii senzoriale profunde. Dr. Amat ne recomanda cele cinci tratamente relaxante pe care le poti incerca in diferite locatii din India, Maldive si, in general, in spa-urile luxoase: Abhyanga, Shirodhara, Pizhichil, Udwarthanam sau Pinda Sweda. Suna dificil de retinut, dar odata ce le incerci, le vei tine minte! Ideea este ca practicantii se folosesc de uleiuri, cu care realizeaza masaje revigorante sau linistitoare, in functie de ce are nevoie dosha ta, de prafuri de argila, de diferite namoluri, plante si ierburi, preparate fie pe loc (depinde de complexitatea terapiei), fie imbuteliate in sticlute prefabricate.

Exista deja multe brand-uri ale caror formule sunt create in spirit ayurvedic; vezi M•Spa, vpk sau Sundari, acesta din urma fiind prezent chiar si in Romania, prin Spa dOr, din Brasov. Abhyanga e o metoda de masaj cu uleiuri calde, de la scalp la picioare, de exemplu, pe cand tehnica Shirodhara implica ritualul din poza alaturata, prin care se scurg pe frunte, de la 5 centrimetri inaltime si intr-un anumit ritm, anumite amestecuri din uleiuri si lapte. Pizhichil este un masaj corporal la patru sau sase maini si e o combinatie de doua terapii ayurvedice, Snehana si Swedana, prin care corpul este masat cu cel putin trei litri de uleiuri incalzite. Udwarthanam este o tehnica de exfoliere corporala, iar Pinda Sweda implica buchetele de plante aromate. Stiu sigur ca ti-am atras atentia cu aceste terapii, dar sper ca ti-am sporit si pofta de cunoastere si ca vei aprofunda subiectul, care pe mine m-a prins iremediabil!

Foto: Guliver

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet