Avertismentul unui pediatru: 80% dintre copii pot avea coronavirus acum, dar sunt asimptomatici

Un pediatru din SUA avertizează că mult mai mulți copii ar putea fi infectați cu noul coronavirus decât arată statisticile, și pot deveni factori de răspândire eficienți.


Avertismentul unui pediatru din SUA pune într-o lumină nouă ceea ce știm despre copii și infectarea lor cu noul coronavirus. CDC (Center for Disease Control and Prevention, instituția din SUA care se ocupă cu gestionarea epidemiei) a arătat că cel puțin trei copii au murit în SUA, ceea ce demonstrează că și ei pot fi vulnerabili în fața infecțiilor severe.


În acest context, avertismentul unui pediatru din SUA, dr. Dyan Hes, care lucrează la New York Citys Gramercy Pediatrics și care a vorbit pentru CBSN, e destul de sumbru. Medicul a vorbit despre felul în care noul coronavirus poate afecta copiii și despre cum pot să gestioneze familiile îmbolnăvirea acestora.

„Avem zero teste pentru copii', a declarat aceasta. „Am avut pacienți ai căror părinți suferă de Covid-19, și copiii aveau febră de 39 de grade. La început, când aflam asta, îi trimiteam direct la urgențe. Dar erau refuzați. Nu erau testați pentru că nu au destule teste și copiii se descurcă bine.'


Medicul deplânge lipsa testelor, iar avertismentul său merge către familiile cu copii. Părinții, spune ea, ar trebui să presupună că cei mici au deja Covid-19, pentru că, în unele țări, ei nu vor fi testați în nici un caz.

Ar trebui să mergi cu copilul bolnav la un pediatru? Dyan Hes spune că e de evitat să mergem la pediatru în acest moment, dar că mulți medici oferă consultări video sau prin telefon în această perioadă.

„Singurul motiv pentru care un copil ar trebui să meargă la un medic în acest moment, în afara unei vaccinări, este dacă nu respiră bine. Dacă practicați distanțarea socială și copilul are febră, atunci putem să presupunem că acel copil a luat virusul de la vreun alt copil cu care s-a jucat sau poate de la supermarket, sau poate chiar de la părinți. Dar trebuie să ții copilul acasă pentru 14 zile. Distanțare socială. Când se întorc afară, dacă au peste 2 ani, ar trebui să poarte măști.'


Măștile nu sunt recomandate pentru copiii mai mici de această vârstă sau, în general, pentru persoanele care nu sunt capabile să și le dea jos singure (fie din cauza unei dizabilități, fie din alte motive).


Cele mai comune simptome dezvoltate de copiii care se infectează cu noul coronavirus sunt febra, tusea, și problemele respiratorii, dar acestea din urmă apar într-o măsură mai mică.

Avertismentul pediatrului arată, însă, că numerele oficiale nu reflectă numărul real al copiilor infectați.

„Nu vreau să fiu nepoliticoasă, dar numerele sunt complet greșite. Cred că e posibil ca 80% dintre copiii din SUA să aibă noul coronavirus. Nu testăm copii. Eu sunt în New York. Nu pot să îmi testez pacienții. Și trebuie să presupunem că, dacă se simt rău, au coronavirus. Cei mai mulți dintre ei, probabil 80-90%, sunt asimptomatici. Așa încât numerele nu sunt corecte. Cred că mortalitatea este mult, mult mai mică de 0,5% pentru copiii care au virusul, pentru că acesta este atât de prezent. Trebuie să vă amintiți că mii de copii mor de gripă în fiecare an. Acesta este un virus mult mai puțin virulent cu copiii.'


Însă pericolul cel mai mare în această situație este că acei copii care sunt asimptomatici ar putea să îi infecteze pe oamenii cu comorbidități din familii, sau pur și simplu pe cei pentru care vârsta constituie un risc.

„Cea mai mare greșeală a noastră a fost că nu am închis școlile mai devreme. Așa încât copiii au putut să infecteze profesorii mai în vârstă sau cu imunitate mai scăzută. Poate că aceștia au diabet sau cancere, dar tot au fost nevoiți să meargă la muncă zilnic. Tot au luat metroul în fiecare zi.', a declarat medicul pediatru, referindu-se la situația din SUA, unde școlile s-au închis târziu după debutul epidemiei.


Din acest motiv, spune medicul pediatru, dar și protocolul CDC, copiii nu ar trebui să se joace cu alții copii din vecini și să nu meargă în vizită la bunici sau la alte persoane vârstnice. E important ca ei să se spele des pe mâini și ca suprafețele la care au acces să fie igienizate periodic. De asemenea, jucăriile de pluș trebuie spălate mai des, iar celelalte jucării trebuie, și ele, dezinfectate.

În cazul în care un copil dezvoltă simptome precum febra, tusea sau dificultăți la respirație, ar trebui să sunați imediat medicul pediatru.


Citește și:
Acest experiment făcut în Japonia îți arată cât de ușor se răspândește coronavirusul – și ce poți face în această privință

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video