Este foarte cunoscut faptul că trăim într-un secol în care dietele sunt la mare căutare și, datorită diversității lor, este foarte greu să le încercăm pe toate și să spunem care funcționează pentru corpul nostru și care nu.
Tanya Zuckerbrot, autoarea și fondatoarea The F-Factor Diet, a expus efectele pe termen lung, cât și cele pe termen scurt ale dietei ketogenice. Tu vei decide dacă această dietă este una potrivită sau nu pentru nevoile organismului tău.
Mai întâi de toate, trebuie să știm ce este dieta ketogenică.
Este o dietă foarte bogată în grăsimi, cu o cantitate moderată de proteine și scăzută în carbohidrați. Când dieta ta este slabă în carbohidrați, dar bogată în grăsimi, ficatul tău va transforma grăsimea în acizi grași și în corpi cetonici. Procesul de citoză se metabolizează în grăsimi pentru a furniza energie, ceea ce înseamnă că arzi grăsimi, în locul carbohidraților. Drept rezultat, tu pierzi în greutate ca și cum corpul tău ar arde grăsimi.
Sună a fi o dietă plină de beneficii, nu-i așa? Desigur că acest mod de a mânca poate fi un pont bun pentru anumite persoane și se poate ține ușor, dar trebuie evitată o tranziție nesigură, care poate duce la efecte secundare tulburătoare.
Când te oprești din a mai consuma carbohidrați și aduci un aport mai mare de proteine și grăsimi, corpul se adaptează mult mai greu schimbării. Poți întâmpina reacții adverse precum: oboseală, crampe musculare, diaree sau stări de vomă și amețeală.
Masa slabă în carbohidrați poate cauza o scădere a glicemiei. Mai mult, tu te vei simți înfometată și poftele pentru carbohidrați vor apărea, așadar corpul va lucra pentru a se adapta.
De asemenea, nu fi surprinsă dacă vei avea o respirație urât mirositoare. Un alt efect secundar ar putea fi apariția pietrelor pe tractul urinar, care mai apoi pot duce la osteoporoză. Când nu mănânci destul de mulți carbohidrați și iei multe proteine și grăsimi, poți lua suplimente de calciu.
După o perioadă în care ai urmat această dietă, trebuie să găsești un mod de a face o tranziție ușoară de la dieta ketogenică la dieta ta normală.
Deoarece creierul utilizează și alți carburanți în afară de glucoză, cererea de proteină musculară scade, prin urmare, se reduce rata catabolismului muscular. Concret, pierderile de proteine sunt minimizate în corp, care ajută la susținerea masei musculare. Grăsimea furnizează combustibil pentru mușchi și creier, iar atunci când mușchii tăi obțin carburanți, ei pot crește și se repară mai bine.
Tu trebuie să ai un nivel al zahărului bun în sânge pentru a evita fluctuațiile de glucoză, iar aceste lucruri se pot obține cu o masă bogată în zahăr sau carbohidrați. Dieta ketogenică este potrivită în mod special oamenilor care suferă de diabet. Oamenii care au încercat această dietă s-au declarat mulțumiți, având un somn mai bun, o reducere a acneii, păr și unghii mai sănătoase. Mai mult, ei precizat că mai multe condiții preexistente – cum ar fi hipertensiune, creștere a colesterolului, migrene – au putut fi reduse odată cu începerea dietei ketogenice.
Dieta ketogenică promovează un stil de viață sănătos, mâncare proaspătă, pește, legume, grăsimi și uleiuri sănătoase. Așadar, depinde de tine ce vrei să îi oferi corpului tău pentru a îl menține sănătos și echilibrat în același timp.
Text: Andreea Burghelea
Foto: Instagram.com/xeniaoverdose
Afla mai multe despre meniul recomandat pentru dieta keto