Dupa ce increderea ia locul prezervativului in cuplu, e timpul sa iei in calcul alte metode contraceptive: cele hormonale. ELLE face o radiografiere a optiunilor de pe piata, pentru ca tu sa poti alege ce se potriveste mai bine stilului tau de viata.
Pilula combinata
Avantaje: Inhiba ovulatia si impiedica nidatia (fixarea ovulului fecundat in mucoasa uterina). Asigura o menstruatie regulata si amelioreaza simptomele sindromului premenstrual si ale acneei. Reduce riscurile pentru: chisturi ovariene, sarcina extrauterina, modificari fibrochistice ale sinului.
Dezavantaje: Dificultatea de a o administra in fiecare zi, la aceeasi ora. Aceasta este una dintre cauzele dezvoltarii contraceptivelor moderne hormonale, care nu se administreaza in fiecare zi. Poate interfera cu anumite medicamente. Nu e indicata fumatoarelor si femeilor peste 35 de ani. Posibile efecte secundare: greata, dureri de cap, scaderea libidoului, cresterea greutatii corporale, mici singerari intre menstruatii.
Pilula doar cu progestogen
Avantaje: Poate fi folosita de femeile cu contraindicatie la estrogen (in special cele care alapteaza) si de cele fumatoare, cu virsta peste 35 de ani. Regleaza menstruatia si reduce durerile dinaintea ei.
Dezavantaje: Administrarea se face zilnic, fara pauza intre cicluri. Nu previne in mod consistent eliberarea ovulului, facind-o ceva mai putin eficienta decit „pilula' clasica. Posibile efecte secundare: cresterea greutatii corporale, mici singerari intre menstruatii.
Plasturele
Avantaje: Previne ovulatia si schimba grosimea mucoasei cervicale, blocind accesul spermatozoizilor. Se administreaza saptaminal de 3 ori pe luna.
Dezavantaje: Se poate dezlipi, iar daca nu stii exact cind s-a intimplat asta sau trec peste 24 de ore, trebuie aplicat un nou plasture si inceput un nou ciclu de patru saptamini, cu protectie suplimentara pentru urmatoarele 7 zile. Soarele sau caldura ii pot deregla ritmul de eliberare hormonala si, astfel, eficienta. Exista studii care indica tulburari de coagulare ca efecte secundare, in special la femeile fumatoare.
Inelul vaginal
Avantaje: Are toate avantajele pilulei, fiind tot o combinatie de hormoni estrogen si progesteron. Inhiba ovulatia si impiedica nidatia. Asigura o menstruatie regulata, amelioreaza simptomele sindromului premenstrual si acneea. In plus, elibereaza cea mai scazuta cantitate de hormoni estrogeni dintre toate contraceptivele combinate, la nivel local. Astfel, se reduce si hepatotoxicitatea, caci hormonii nu mai trebuie sa treaca de bariera hepatica. Se administreaza acasa, fara ajutor specializat, o singura data pe luna, si se pastreaza 3 saptamini. Nu influenteaza libidoul, nici greutatea corporala si inlatura micile singerari dintre menstruatii. Se poate scoate pentru maximum 3 ore, dupa care se clateste si se reinsereaza. Nu exista posibilitatea de a cadea „din greseala' si nu se simte deloc, nici in timpul actului sexual, nici in afara sa.
Dezavantaje: Nu este recomandat femeilor care fumeaza, cu virsta de peste 35 de ani.
Injectia contraceptiva
Avantaje: Se administreaza o data la 3 luni. Indicata femeilor care alapteaza, au intoleranta la estrogen sau probleme gastrointestinale. Functioneaza prin inhibarea ovulatiei si ingrosarea mucoasei cervicale.
Dezavantaje: Se injecteaza intramuscular doar in cabinetele medicale. Redobindirea fertilitatii poate fi intirziata pina la un an dupa oprirea injectiilor. Pe durata utilizarii pot aparea singerari neregulate.
Implantul hormonal
Avantaje: Efectul sau contraceptiv poate dura pina la 3 ani, dar poate fi indepartat si mai repede de atit, iar fertilitatea revine imediat. Este o tija moale, din plastic, care se pozitioneaza sub pielea bratului, deci nu se vede. Actioneaza prin inhibarea ovulatiei si impiedicarea nidatiei, dar si prin ingrosarea mucoasei cervicale.
Dezavantaje: Administrarea necesita un personal calificat. Poate cauza singerari neregulate si este contraindicat in caz de tromboza acuta, embolism sau boli grave de ficat.
Dispozitivul hormonal
Avantaje: Sistemul intrauterin (SIU) reprezinta o spirala din plastic care elibereaza constant progestogen. Recomandat in caz de intoleranta la estrogen si probleme gastrointestinale. Poate oferi protectie impotriva unei sarcini pina la 5 ani.
Dezavantaje: Doar medicul ginecolog il poate insera cu ajutorul unui aplicator special. Dat fiind ca se pozitioneaza direct in uter, e recomandat femeilor care au nascut deja. Ulterior, e obligatoriu controlul la 3 luni si, apoi, o data pe an.
Vezi când poți rămâne gravidă folosind acest calculator de fertilitate!