Atrofierea creierului ar putea fi un rezultat al infectării cu coronavirus urmată de boală severă, arată un studiu realizat de Universitatea Oxford, care a comparat rezultatele investigațiilor a 785 de persoane, cu vârste cuprinse între 51 și 81 de ani, dintre care mai mult de jumătate s-au infectat în perioada care a decurs între cele două seturi de investigații.
Conform rezultatelor obținute, atrofierea creierului și daune aduse țesuturilor în zonele asociate cu simțul mirosului au fost observate la mai mulți pacienți la multă vreme după ce aceștia au suferit de Covid-19. Astfel, prin comparație cu grupul de control (384 pacienți care nu au fost infectați), cei care au avut teste pozitive au arătat o micșorare a creierului, dar au și avut rezultate mai slabe la un număr de teste care le evaluează capacitățile mintale. Efectele, arată studiul, au fost mai intense în cazul persoanelor mai vârstnice sau care au suferit forme mai severe ale bolii, spre deosebire de asimptomatici sau cei cu forme ușoare de Covid.
Studiul care arată atrofierea creierului la pacienții post-Covid a fost publicat în revista Nature, dar momentan cercetătorii nu au putut să determine dacă aceste efecte asupra creierului sunt doar temporare sau sunt ireversibile, urmând să analizeze în continuare subiecții.
Medicul Specialist Neurolog Marius Iordache a declarat pentru ELLE că, într-adevăr, există posibilitatea ca investigațiile care au fost efectuate în rândul participanților la studiu să fi arătat semne de atrofie cerebrală la persoanele mai predispuse la astfel de simptome: „Există modificări genetice (mutații) care fac anumite persoane mai susceptibile la a dezvolta atrofie cerebrală (cum ar fi situația atrofiei cerebrale asociate bolii Alzheimer)', a spus specialistul, subliniind și faptul că, așa cum au arătat și cercetătorii care au realizat studiul, este nevoie de investigații suplimentare pentru a proba această teorie.
Citește și:
Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna martie 2022
Foto: Shutterstock