Eufrosina Șerban, o asistentă vindecată de Covid-19, este printre primii donatori de plasmă care ar putea salva alți pacienți infectați cu coronavirus din România.
O asistentă medicală de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din București, vindecată de Covid-19, se numără printre primii donatori de plasmă din țară care ar putea salva viețile celor infectați cu noul coronavirus. Eufrosina Șerban s-a infectat în timp ce trata pacienți cu COVID-19 (a îngrijit zeci de astfel de pacienți până s-a infectat ea însăși).
Eufrosina Șerban este asistentă medicală, și are 47 de ani și trei copii. Povestea ei, publicată pe pagina de Facebook a Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, arată că asistenta nu și-a mai văzut copiii de mai bine de o lună, o perioadă despre care a povestit că a fost dificilă: „A fost foarte multă muncă, alături de colegii mei din spital, și mult stres, pentru că era ceva necunoscut. Apoi m-am îmbolnăvit. Nu mi-a fost frică deloc. Știam că se poate întâmpla așa ceva, având în vedere că aveam grijă de bolnavi cu COVID-19. Eu am avut o formă medie de boală.”
Asistenta Eufrosina Șerban a fost tratată chiar în spitalul în care lucrează, iar acum locuiește într-unul dintre hotelurile puse la dispoziție de către Primăria Capitalei, în subordinea căreia se află spitalul Victor Babeș. Ea a dezvăluit că le-a spus copiilor ei că a contractat boala: „Le-am spus copiilor mei că, indiferent de situație, le voi spune tot timpul adevărul despre starea mea. Le-am spus tot timpul cum mă simt. Nu e ceva ce poți ascunde și nici nu am vrut”.
După vindecare, asistenta Eufrosina Șerban a devenit o candidată potrivită pentru recoltarea de plasmă – o modalitate prin care se pot trata cei care au virusul și au dezvoltat boala, care se folosește în mod experimental în mai multe locuri din lume, și care a devenit posibilă recent și la noi. Principiul este foarte simplu – cei care s-au vindecat de Covid-19 ar fi dezvoltat anticorpi, și chiar acești anticorpi ar fi puși la treabă să îi vindece și pe alți bolnavi. Este o metodă cunoscută de multă vreme în medicină, iar în România ea se poate practica acum după ce compania Besmax a donat statului român aparatură pentru colectarea acesteia.
Deși aparatele de plasmafereză au fost donate de pe 3 aprilie, de-abia acum a început recoltarea de plasmă de la pacienții vindecați. Conform spuselor lui Florin Hozoc, directorul Besmax Pharma Distribution, care a acordat chiar în ziua donației un interviu pentru elle.ro, plasma colectată de la un convalescent aflat în fereastra de hiperimunitate poate fi folosită pentru tratamentul mai multor pacienți aflați în stare critică, iar modalitatea de tratament este una dintre cele mai simple și mai accesibile.
Astfel, asistenta Eufrosina Șerban se numără printre primii donatori din România, ea donând la Centrul de Transfuzie Sanguină București împreună cu alte două cadre medicale, conform Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. „Am donat. M-am oferit să donez pentru că eu cred așa: dacă poți să faci un bine, fă-l cu drag. Nu se știe niciodată la cine ajunge și poate o anumită persoană chiar are nevoie și poate fi salvată”, a declarat asistenta medicală.
Conform hotnews.ro, plasma recoltată de la donatori precum asistenta de la Spitalul Victor Babeș va fi testată și apoi pusă la dispoziția spitalelor. Ulterior, ea va fi administrată doar pacienților critici, care se află într-o secție ATI dintr-un spital desemnat prin ordin de ministru pentru tratamentul pacienților cu Covid-19; prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare, în ciuda tratamentului administrat; și sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice.
Foto: pagina de Facebook Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București