Să porți sau să nu porți mănuși la cumpărături pe durata pandemiei de coronavirus? Aceasta-i întrebarea. Vezi ce spun specialiștii.
Dacă ai văzut deja foarte mulți oameni purtând mănuși la cumpărături și ai ascultat, ca fiecare dintre noi, autoritățile transmițând mesaje oficiale despre cum să ne protejăm de răspândirea coronavirusului, probabil că te întrebi deja dacă este cazul să faci și tu asta când te duci până la supermarket-ul de la colț.
Mulți dintre puținii oameni cu care ne mai intersectăm zilele acestea poartă, de obicei, fie mănuși chirurgicale, fie mănuși de menaj, ba chiar și din cele croșetate, la cumpărături. Dar e adevărat că ești mai în siguranță dacă porți mănuși la cumpărături?
Experții susțin că supermarket-ul nu se numără neapărat printre cele mai periculoase locuri în care te poți afla zilele acestea, iar unii specialiști merg chiar până la a susține că a purta mănuși la cumpărături este chiar un lucru care îți face mai mult rău decât bine.
În primul rând, asta se întâmplă pentru că mănușile se comportă exact ca mâinile tale fără mănuși. Noul coronavirus nu ajunge în corpurile noastre prin mâini – deci nu acolo este locul unde trebuie să ne protejăm neapărat. Dacă atingem o suprafață contaminată pe picăturile emise de altă persoană, iar apoi atingem orice altceva, nu facem decât să împrăștiem virusul, fie că avem sau nu mănuși. Ba chiar, avertizează specialiștii, e foarte posibil ca virusul să adere mai degrabă la o suprafață de latex decât la pielea umană. Iar pielea se spală imediat cu apă și săpun, lucru pe care poate că nu ai fi tentat să îl faci imediat ce intri în casă după ce ai purtat mănuși la cumpărături, dar care este esențial pentru prevenție.
Și tocmai asta este problema cu a purta mănuși la cumpărături sau oriunde altundeva mai ieși zilele acestea. Că ele îți pot conferi un vag sentiment de siguranță, care nu este deloc întemeiat. Iar dacă mergi în mai multe locuri și atingi mai multe lucruri pe care nu ai neapărată nevoie să le atingi, tocmai pentru că te simți protejat, e foarte posibil să răspândești virusul. Gândește-ne numai că, dacă ai merge la cumpărături cu mâinile goale, probabil că le-ai șterge cu un dezinfectant de buzunar sau cu un șervețel cu alcool până să mergi, să spunem, și la farmacie.
Iar apoi, mai avertizează experții în sănătate publică, cei mai mulți dintre noi nu știm să ne scoatem corect mănușile, așa cum ar face-o profesioniștii din zona de sănătate, mult mai obișnuiți cu aceste ritualuri ale igienei. Chiar și membrii personalului medical au dificultăți în a urma cu exactitate pașii care să îi asigure că sunt protejați.
Cea mai simplă metodă să te protejezi după ce ai purtat mănuși la cumpărături este să le îndepărtezi fără să contaminezi prea mult în jur. Asta se face apucând mănușa din zona încheieturii mâinii și trăgând de ea, astfel încât să o întorci pe dos în tot procesul. Ținând în mâna care poartă încă o mănușă mănușa scoasă, îți poți strecura degetele printre piele și latex (sau din ce material este realizată mănușa) și să o întorci pe dos, astfel încât să ai în mână o mănușă întoarsă care o conține și pe cea dată jos inițial, similar cum gestul pe care l-ai face cu o pereche de șosete luată de la uscat.
E important și ce faci după cu mănușile pe care le-ai folosit la cumpărături – autoritățile recomandă să scapi de ele, aruncându-le la gunoi fără să le mai așezi pe alte suprafețe din casă. Și apoi, fără să atingi nimic altceva, să te speli temeinic pe mâini cu apă caldă și săpun.
Așa încât e de preferat să nu porți mănuși la cumpărături, pentru că îți pot da un fals sentiment de siguranță care te va face apoi să împrăștii virusul și poate chiar să te contaminezi.
Foto: Shutterstock