Ar putea inteligența artificială să depisteze cancerul de sân? Răspunsul este, se pare, da!

Un software dezvoltat de către Google ne arată faptul că inteligența artificială ar putea depista mult mai repede cancerul de sân decât un medic.

Ar putea inteligența artificială să depisteze cancerul de sân? Răspunsul este, se pare, da!

Nu mai este un secret faptul că tehnologia continuă să ne surprindă în fiecare zi prin inovațiile pe care le aduce, iar în acest sens, pe lângă nenumăratele rețele de socializare, care ne ajută, deși nu vrem să recunoaștem asta mereu, putem aduce în discuție și platformele de female technologycunoscute și ca Femtech, prin care femeile pot avea grijă de sănătatea lor și dispun de consultații online chiar din confortul casei lor. 

Cancerul de sân este cel mai comun tip de cancer cu care femeile se pot confrunta. Din păcate, tot mai multe se feresc să vorbească deschis despre cancerul de sân de teamă, o teamă pe care toate o avem atunci când ne gândim la un astfel de diagnostic. Și nu doar de diagnostic ne este frică, dar și de ceea ce ar veni după. Peste 55.000 de persoane din Marea Britanie sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer de sân, iar aproximativ o femeie din opt este predispusă la a dezvolta acest tip de cancer pe parcursul vieții. 

Însă, cu toate acestea, află că una dintre cele mai cunoscute companii, și anume Google, a dezvoltat un sistem de inteligență artificială (AI) care poate detecta mult mai repede cancerul de sân față de un medic, reducând semnificativ timpul de așteptare, dar și stresul prin care orice femeie trece. 

Potrivit revistei Nature, se pare că Google Health a colaborat în acest sens cu mai mulți cercetători de la DeepMind, Cancer Research UK Imperial Center, Northwestern University și Royal Surrey County Hospital. Aceștia au realizat un studiu, care a durat doi ani, și și-au propus să afle dacă inteligența artificială ar putea ajuta la depistarea cancerului de sân. Studiul a fost publicat în revista Nature și conform acestuia, programul dezvoltat de către Google a redus cu 5,7% rezultatele fals pozitive dintr-un set de 25.000 de mamografii din Marea Britanie şi cu 1,2% dintr-un set de 3.000 de mamografii din Statele Unite. Poate că unii ar crede că aceste cifre nu sunt foarte mari și nu ne-ar putea dovedi nimic, însă, de fapt, ne arată că ar trebui să avem mult mai multă încredere în inovațiile care apar în zilele noastre și că, într-adevăr, inteligența artificială ar putea depista cancerul de sân cu o acuratețe mult mai mare față de experți.

Acest studiu este cu atât mai interesant cu cât software-ul nu are acces la istoricul medical al pacientelor și la mamografiile anterioare, iar acest program dispune doar de cea mai recentă mamografie a pacientei. Profesorul Ara Darzi, unul dintre autorii studiului și directorul Cancer Research UK Imperial Center, a declarat că nu se aștepta să vadă un rezultat atât de impresionant. „Aceasta este una dintre acele descoperiri care ar putea schimba modul în care realizăm screening-ul în ceea ce privește îmbunătățirea preciziei și productivității”, a spus Darzi pentru CNN Business.

Conform American Cancer Society, mamografiile nu pot depista una din cinci femei care sunt afectate de cancer de sân, iar în acest sens, inteligența artificială ar putea fi alternativa la care putem apela de acum încolo. Fiecare mamografie interpretată greșit de către un medic duce implicit și la întârzierea tratamentului pe care ar trebui să îl urmeze pacienta.

Un raport din anul 2018 realizat de către Royal College of Radiologists a dovedit că 75% dintre directorii departamentului de radiologie din Marea Britanie consideră că există un număr insuficient de radiologi pentru a oferi un nivel sigur și eficient de îngrijire a pacientului.

De asemenea, este demn de menționat faptul că acest sistem de inteligență artificială nu își propune să înlocuiască medicii, ci mai degrabă să vină în întâmpinarea lor și să îi sprijine în depistarea mult mai exactă a cancerului de sân și să reducă în mod semnificativ erorile care se pot produce. Desigur, până la a se implementa acest tip de depistare a cancerului de sân, vor mai fi făcute nenumărate cercetări și studii pentru a se putea înțelege, dar și demonstra modul prin care inteligența artificială ar putea îmbunătăți depistarea cancerului de sân.

Nu este singurul sistem dezvoltat de către Google până acum, compania având în acest moment și alte cercetări prin care vrea să demonstreze modul în care inteligența artificială poate ajuta medicii să depisteze într-un mod mult mai precis cancerul pulmonar, dar și unele boli ale ochilor.

Citește și:
Femtech – aplicațiile prin care femeile pot avea grijă de sănătatea lor

Foto: Shutterstock

Vezi şi ce este inteligenţa artificială!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet