Mai multe țări folosesc o variantă sau alta de aplicație de monitorizare a cazurilor de coronavirus, iar România se pregătește acum să se alăture acestora, dezvoltând propria aplicație. Este vorba despre un proiect de aplicație care va monitoriza în timp real persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus și contacții acestora, lucru care ar ușura foarte mult anchetele epidemiologice care se fac în prezent prin mijloace clasice, care necesită multe resurse.
Această aplicație de monitorizare a cazurilor de coronavirus a fost gândită de medicii de la Spitalul Militar și ea le va arăta utilizatorilor care o descarcă pe telefonul mobil dacă s-au aflat în apropierea unei persoane infectate, ba chiar dacă au intrat în contact, în trecut, cu persoane care au fost depistate ulterior pozitiv cu Sars-CoV-2. Aplicația va include și o hartă a focarelor de infectare din toată țara.
Managerul român al proiectului, Silviu Stanciu, a declarat pentru Digi: „dacă se identifică un pacient pozitiv pe Valea Prahovei, noi reușim prin acest tip de aplicație printr-o localizare de tip GPS să identificăm toți contacții din jurul acestui pacient într-un timp foarte scurt.'
Cum funcționează o aplicație de monitorizare a cazurilor de coronavirus?
Aplicația va fi disponibilă fiecărei persoane care deține un telefon mobil, care se va înscrie și va primi un nume de utilizator anonim. În momentul în care o persoană este depistată ca infectată cu noul coronavirus, va trebui să menționeze acest lucru în aplicație. În felul acesta, cei care au intrat în contact cu persoana respectivă și utilizează, la rândul lor, aplicația, vor ști că există potențialul să fi fost infectați.
Utilizatorii aplicației ar trebui, pentru asta, să aibă activate locația și serviciul bluetooth pe telefon, astfel încât, după cum a explicat Adrian Floarea, directorul unei firme de IT, „ea practic interacționează cu alte aplicații instalate pe alte telefoane și colectează, pentru o perioadă de timp, între două și patru săptămâni, o serie de date în telefon.'
Medicii de la Spitalul Militar, cei care au proiectat aplicația, au conceput-o astfel încât aceasta să devină un instrument util atât pentru ei, cât și pentru publicul larg, care va fi mult mai conștient de gradul de expunere la virus.
Managerul de proiect Silviu Stanciu a mai declarat: „Medicii vor fi ajutați, gândiți-vă la medicii din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică care sunt încărcați cu acele anchete epidemiologice, care sunt extrem de costisitoare. Cu această aplicație vor observa cam toate persoanele cu care au intrat în contact diagnosticată pozitiv. Vom putea cartografia zonele de focar, zonele de risc.'
Pentru cei îngrijorați de datele pe care le-ar putea vulnerabiliza această aplicație de monitorizare a cazurilor de coronavirus, informațiile despre statutul persoanelor infectate vor fi anonimizate. Dezvoltarea aplicației va dura aproximativ un an și costul producerii ei se va ridica la 500.000 lei.
Citește și:
Studiu: Medicamentul pentru diabet care poate scădea riscul de deces în cazul femeilor infectate cu Covid-19
Foto: arhiva ELLE