Apelul disperat al medicilor de la Terapie Intensivă care îngrijesc pacienții cu Covid-19

Doctorii de la secțiile de Terapie Intensivă avertizează că nu sunt destui medici ATI pentru a îngriji numărul tot mai mare de pacienți cu Covid-19.

Apelul disperat al medicilor de la Terapie Intensivă care îngrijesc pacienții cu Covid-19

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, miercuri au fost înregistrate 555 de cazuri noi de coronavirus în țara noastră, iar jumătate dintre acestea au fost confirmate în doar 3 județe și în București. România are acum la fel de multe cazuri noi ca în perioada stării de urgență, ajungând printre țările europene cu cei mai multe persoane infectate. În prezent, la Terapie Intensivă sunt internate 237 de persoane, cel mai mare număr de la declararea stării de alertă.

Medicii de la ATI spun că România se află într-un moment critic și că presiunea devine tot mai greu de suportat, în condițiile în care numărul de cazuri noi de Covid-19 continuă să crească. În acest context, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat următoarele: „Încercăm să aducem echipamente suplimentare, dar este foarte importantă și resursa umană, resursa medicală, să avem grijă de ea. Poți să cumperi 2.000 de ventilatoare, dar dacă nu ai medici de Terapie Intensivă care să le folosească, înseamnă că ai o problemă.”

Laura Zarafin, medic la ATI, explică mai multe: „Sunt deja 5 luni în care noi am obosit, fiind atât de puțini. A venit și canicula, să stai în acele combinezoane este un pericol pentru sănătate”. Aceasta lucrează la Spitalul Colentina și a declarat pentru Mediafax că a devenit imposibil să mai acorde fiecărui pacient atenția de care are nevoie.

Un alt medic primar la secția de Terapie Intensivă, Elena Copaciu, a vorbit și ea despre această problemă gravă: „Suntem mult sub nivelul de acoperire al acestor servicii. În doi medici, ce poți să faci într-o Terapie Intensivă?” Aceasta a adăugat: „Unul dintre riscurile majore este depășirea capacității de absorbție a serviciilor medicale. Și vor fi decese inevitabile. Riscăm să nu mai putem separa circuitele și pacienții Covid-19, non-Covid, și de aici va fi o cascadă de probleme.”

Citește și:
Coronavirusul se transmite pe calea aerului, confirmă OMS

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet