Avem senzatia ca suntem buricul Pamantului, noi, cei din zonele urbanizate. Avem strazi pavate, electricitate, apa curenta… din care oricum nu bem, pentru ca o cumparam din comert. Ce ne-am mai putea dori? Insa, pe masura ce trece timpul, ne dam seama ca hrana bio e mai sanatoasa, iar pe parcursul cercetarii pentru acest articol am auzit si ca apa de la fantana este o binecuvantare pentru trupul nostru, mai ceva decat cea de la robinet sau cea din comert.
O industrie bazata pe frica
100 de ani. Cam atat ii ia unei sticle de plastic sa se descompuna. Iar pentru producerea si comercializarea unui litru de apa imbuteliata se consuma trei litri de petrol, iar dintre aceste cantitati imense de PET-uri, numai 16% sunt reciclate, conform apanova.ro. Si ma simt extrem de vinovata, gandindu-ma la muntii nemuritori de sticle din plastic pe care ii las in urma vietii mele efemere. Deci, daca voi trai pana la varsta de 105 ani, abia atunci se va fi descompus prima sticla de plastic din care am baut vreodata. Si imi e teama ca Idiocracy e un film vizionar, si nu doar o comedie.
Dar ce e de facut? Citesc tot timpul articole care ma fac sa ma indoiesc de calitatea apei potabile. Sunt justificate sau e propaganda? De obicei, plangerile sunt legate de germeni, insa asta nu ma sperie foarte mult. In cadrul unui interviu cu Philippe Sansonetti, medic si cercetator microbiolog la Institutul Pasteur, profesor la Collège de France, unul dintre cei mai proeminenti specialisti ai zilelor noastre in cercetarea interdisciplinara ce combina biologia moleculara, genetica bacteriana, biologia celulara si imunologia, am aflat ca avem mai multi microbi in corpul nostru decat celule, si traim cu ei in simbioza. Doar 2% din bacterii sunt patogene. In plus, am citit pe site-ul Apa Nova despre tot procesul prin care apa ajunge din rauri, lacuri si din panza freatica la noi in case si, crede-ma, e o procedura extrem de complexa, apa trece prin mai multe filtrari, ozonare, clorinare etc. Si imi pot da seama ca e o apa buna pentru ca, de indata ce fac baie intr-o alta capitala europeana, simt ca pielea ma strange, simt apa extrem de dura fata de cea cu care sunt obisnuita (exceptie face Grecia, apa e minunata acolo).
Cu toate astea, atunci cand vine vorba de baut, m-am si obisnuit cu gustul unei anumite ape din sticla de plastic. Mai exact, cu lipsa ei de gust. Insa, cand am inceput sa beau apa imbuteliata, motivul a fost anticiparea unui beneficiu (apa asta va fi mai buna pentru mine). Si frica (poate apa de la robinet imi va face rau). Dar oare corpul meu chiar are nevoie de acel echilibru de minerale si de aceea prefer o anumita apa din PET, sau poate subconstientul meu e sedus de branding? E o nevoie creata sau una reala?
Apa vie
Am fost recent la o prezentare a unei companii ce distribuie filtre pentru apa, si asa am aflat despre apa alcalina ionizata. In cadrul demonstratiei, au fost testate mai multe brand-uri de apa plata, apa de la robinet si anumite bauturi racoritoare. Bineinteles, toate aveau o aciditate mai mare decat apa filtrata, care avea intre 8,5-9,5. Știi ce am simtit atunci? Frica. Iarasi nu beau apa care-mi trebuie!
Specialistul care a sustinut prezentarea ne-a explicat ca si apa de izvor sau cea din fantana are o alcalinitate mare si e mai ionizata decat cea de la robinet, insa daca e depozitata perioade lungi de timp si atunci cand ajunge in contact cu plasticul, ea isi pierde o mare parte din proprietati si moare. Ion cu ion. Atunci mi-a trecut prin cap ca asta ar putea explica longevitatea oamenilor din mediul rural: alimentatie bio, efort fizic si apa vie.
„Apa ionizata, numita si electrolizata, este apa care a fost expusa la un curent electric ce separa particulele incarcate pozitiv de cele incarcate negativ. In timpul ionizarii, ionii incarcati pozitiv sunt atrasi catre electrodul negativ, iar ionii incarcati negativ sunt atrasi catre electrodul pozitiv. Ionii cu incarcatura pozitiva, cum ar fi calciul, magneziul, sodiul si potasiul, cresc pH-ul, astfel rezultand apa alcalina. Ionii cu incarcatura negativa (fosforul, clorul si sulful) scad pH-ul si cresc gradul de aciditate al apei. Apa alcalina are pH-ul intre 8,5-9,5, este antioxidanta si are o structura moleculara hexagonala. Apa Kangen este alcalina, ajuta la eliminarea toxinelor, reduce nivelul de aciditate din organism si are efect antioxidant, prevenind imbatranirea tesuturilor. Cuvantul Kangen provine din limba japoneza si inseamna «intoarcerea la origine», referindu-se la stadiul in care apa se gasea in natura inainte ca pamantul sa fie populat, spune Alexandra Anton, manager Life Boutique Home of Health.
Dupa ce am aflat de aceasta apa alcalina, imi venea sa povestesc numai despre asta, si asa mi-am dat seama ca multe dintre cunostintele mele deja detineau un filtru Kangen, iar printre ele se numara fondatoarea unui spa (si manager al unui salon de infrumusetare), care avusese probleme foarte grave cu pielea. Si apoi mi-am amintit ca si de la centrele la care am facut terapii de detoxifiere primeam apa vie. Asa ca am sunat sa cer mai multe detalii. Astfel am aflat ca sunt mai multe brand-uri care ofera filtre pentru ionizarea si alcalinizarea apei (Emco Tech, Tyent, Life Ionizer si multe altele). Si din toate sursele pe care le-am consultat ulterior am citit ca apa alcalina e capabila sa transporte mai mult oxigen in organism, anihileaza radicalii liberi, stimuleaza productia de acid clorhidric (care ajuta la digerarea si asimilarea nutrientilor), are efect energizant, anti-imbatranire si fortifica sistemul imunitar. Dar, mai presus de toate, se spune ca ajuta la tratarea si prevenirea unor afectiuni digestive si cutanate, imbunatatind starea generala de sanatate. Pare a fi vorba despre apa vie din povesti!
Concluzie
Bineinteles, am ramas cu cateva intrebari legate de apa alcalina. Ma gandeam ca mediul din stomac e acid, si stiu ca atunci cand un lichid alcalin e combinat cu unul acid, totul devine acid. Pe de alta parte, Octavian Gutu, bioenergetician, mi-a explicat ca, dincolo de hrana (care ar trebui sa fie bogata in alimente alcaline) si apa, emotiile si gandurile ne influenteaza enorm pH-ul din organism. Iar asta ma duce cu gandul la celebrul experiment condus de savantul japonez Emoto Masaru, in care acesta a fotografiat molecule de apa inghetate in dispozitive pe care a scris diferite cuvinte, unele cu vibratie pozitiva (dragoste, recunostinta, rugaciune), si unele cu vibratie negativa (repulsie, ura). Omul de stiinta a observat ca moleculele s-au cristalizat in forme diferite, ca si cum ar fi inteles mesajul . Iar asta ar insemna ca apa reactioneaza la ganduri, la energie. De aceea, cand imi amintesc ca sunt aproximativ 70% apa, imi vine sa fac afirmatii sau meditatie, doar sa stiu ca apa din corpul meu are o forma moleculara armonioasa.
„Suntem in desert, iar apa este limitata. Foloseste-o responsabil, zicea un anunt din toaleta unui hotel de cinci stele din Egipt. Tin minte ca m-a incercat un sentiment de vinovatie pentru cata apa consum zilnic, fara sa ezit. Si, cand ne comparam cu oameni care cara apa zeci de kilometri doar pentru a supravietui, ne dam seama ca suntem cu adevarat privilegiati. Poate apa alcalina este apa vie, secretul eroului din basme, sau poate ne putem purifica organismul cu orice pahar de apa potabila, daca spunem o rugaciune. Nu stim nimic cu certitudine. Insa in mod sigur ar trebui sa invatam sa ne pretuim mai mult resursele si sa incercam sa nu ne distrugem sursa vietii, apa. Planeta ar dainui fara ea, dar noi nu.
Foto: Shutterstock
Care este circuitul apei in natura?