Cel mai hot tratament al momentului este… baia.Cu cit mai parfumata, cu atit mai bine. Se pare ca eficienta sa in combaterea stresului si imbatrinirii depaseste cu mult sedintele de yoga, Pilates sau tehnicile sofisticate ale psihologiei moderne.
Ai intrat vreodata intr-un spa? Un spa adevarat, nu din acelea care vor cu orice pret sa iti vinda, pe linga masaj si aromaterapie, un pachet complet de electrostimulare. (Cele care au raspuns afirmativ la aceasta intrebare sint rugate sa citeasca in continuare. Celelalte pot sari peste paragraful ce urmeaza.)
Ai incercat vreodata o baie spa? si nu te-ai intrebat niciodata de ce esti lasata sa te inmoi jumatate de ora in apa calda si mai si platesti pentru asta? La urma urmei, poti face acelasi lucru, la fel de bine, la tine acasa. Iti poti cumpara (sau prepara) o sticla cu mirodenii (lapte praf sau sare de mare si amestecuri de uleiuri esentiale: ylang-ylang, iasomie, plumeria, lamiita sau morcov), iti poti umple cada cu acest cocktail sublim (si atit de hidratant incit batrinul tau spumant de baie ar trebui sa roseasca de rusine) si poti scapa, asa, ca din greseala, citeva petale de hibiscus sau iasomie (in functie de anotimp), sa pluteasca alaturi de tine. Ce rost are atunci sa te obosesti, sa te imbraci si sa te deplasezi pina la un spa in afara casei tale? (Ca sa nu mai repet povestea aceea oribila cu traficul si gasirea unui loc de parcare.)
„Baile spa sint din nou la moda si se bucura de cea mai mare apreciere, spune Noella Gabriel, specialist in ingrijire corporala si wellbeing la celebrul brand spa Elemis (un Rolls Royce al spa-urilor), a carei misiune este sa inventeze in fiecare sezon produse si tratamente din ce in ce mai luxoase si mai decadente. „Orice femeie informata si moderna este dispusa sa stea 20-30 de minute in apa fierbinte inainte de un masaj cu roci vulcanice calde, de exemplu. si pe buna dreptate: in timp ce te relaxezi in apa calda si parfumata, fara sa iti dai seama, transpiratia datorata caldurii grabeste eliberarea toxinelor din organism. Temperatura ridicata creste circulatia sanguina la nivelul musculaturii si articulatiilor, reduce durerile provocate de inflamatii si creste exponential eficienta oricarui rasfat terapeutic ce poate sa urmeze. „Cu cit iti relaxezi si iti detensionezi mai mult musculatura inaintea unui masaj, cu atit terapeutul o va intinde si modela mai usor , explica Gabriel.
Dar cel mai mare beneficiu al baii spa este cel mental. De vreme ce corpul omenesc este alcatuit in procent de 70% din apa, a te cufunda in aceeasi materie din care esti compus provoaca o senzatie uluitoare de placere, un amestec de siguranta, bucurie, relaxare si implinire, ca o intoarcere acasa. E un efect complex, pe care nu il poti obtine altfel, cu nici un aparat si nici o alta tehnica, oricit de sofisticata si performanta ar fi. Tocmai pentru a amplifica acest efect, specialistii din industria spa au inventat niste bai supradimensionate, prevazute cu un suport special pentru sustinerea genunchilor, pentru a imita pozitia fetusului si a retrai senzatia de plutire in lichidul amniotic. Mai mult chiar, cu niste pompe speciale, apa e impinsa pe linga trup, creind o vibratie ultrarelaxanta. Oricine, indiferent de dimensiune sau de virsta, se simte rasfatat si protejat. Intelegi acum de ce baile spa au anumite beneficii ce pot depasi cu mult simpla cufundare in apa pe care o practici in propria baie?
Intr-un studiu facut in Japonia, dat publicitatii anul trecut, cercetatorii au masurat nivelul de cortizol si cromogranin A (doua substante ce indica nivelul de stres, cu valori extrem de ridicate in crizele de anxietate sau depresie) din saliva subiectilor voluntari, inainte si dupa o serie de bai spa. Asa cum era de asteptat, la finele terapiei au inregistrat valori foarte scazute pentru ambii indicatori. Dar acesta este primul si cel mai simplu beneficiu al imbaierii. Eficienta ei in tratarea insomniei si reglarea ceasului biologic a fost dovedita clinic cu ani in urma.
Chiar daca mecanismul exact nu este inca inteles pe deplin, se presupune ca prin cresterea temperaturii corpului in zona mediana se poate induce un somn mai profund, nefragmentat. Mai exact, medicii presupun ca, prin ridicarea temperaturii interne la nivelul ideal de dinaintea somnului, organismul reuseste sa isi reechilibreze ritmul circadian (ceasul biologic intern). De-a lungul carierei sale, Dr. Cynthia Dorsey, director al departamentului de medicina a somnului la Sleep Health Center, Bedford, Massachusetts, a descoperit ca baile de seara, repetate zilnic, au acelasi efect ca administrarea somniferelor. „Baile de seara sint tratamentele de baza, pe care le sugerez pacientilor mei cu probleme de insomnie. Dar asta nu inseamna ca si vindeca insomnia, ci reprezinta doar o alternativa la medicamente, o veriga foarte importanta dintr-un intreg sistem de terapie, explica Dorsey.
Pacat ca sistemul nu functioneaza (si nu a functionat niciodata, nici macar in perioada in care a fost bebelus) si in cazul baietelului meu care, dupa baie, e de-a dreptul atomic. si nu e vorba de un caz izolat. Dr. Andrew Weil, un guru in nutritie si sanatate, spune ca „unele persoane se simt revigorate si pline de energie dupa o baie. In aceste cazuri, el sugereaza ca baile de relaxare sa fie facute cu cel putin o ora inainte de culcare si recomanda o simpla stropire rapida, cu apa foarte rece, chiar inainte de a iesi din baia calda si parfumata. „In mod ironic, acest dus rece te ajuta sa mentii caldura in organism (la nivelul ideal de dinaintea somnului, asa cum spuneam inainte), deoarece inchide brusc porii si opreste transpiratia.
Se naste, iata, o intrebare pertinenta, zic eu: de vreme ce un truc atit de simplu si lipsit de glam poate fi eficient din punct de vedere teraputic, ce rost au artificiile si briz-briz-urile pe care industria spa le-a atasat ritualului baii? Cit anume este eficient dintr-un tratament complex, asa cum gasesti in meniul spa-urilor moderne, si cit este simpla poleiala ? (De exemplu, cel mai nou si mai costisitor tratament oferit de Landmark Mandarin Oriental Spa din Hong Kong, la pretul de 4.975 de dolari, este o baie in sampanie Billecart-Salmon, 99 de roze si puzderie de luminari.) Unde sfirseste medicina si incepe marketingul ?
Dr. Weil, asemeni majoritatii specialistilor in medicina, este mult mai atras de baile terapeutice simple, perfectionate de mii de ani in Japonia, decit de exagerarile moderne. Primele scrieri despre aceste bai publice dateaza din 1266. De atunci, imbaierea a ramas un obicei social pe care il imparti cu toti membrii familiei, cu prietenii apropiati sau colegii. E adevarat ca ideea de a face baie in grup pare respingatoare si stranie la inceput, dar daca studiezi ritualul imbaierii in cultura asiatica, constati ca nu are nimic de-a face cu perceptia vesticului, aceea de a sta in apa murdara, care se raceste. Curatarea propriu zisa are loc in afara baii.
Vizita la un izvor de apa calda japonez (acest tip de baie rituala se numeste„onsen) incepe cu un dus unde fiecare individ se curata zdravan, cu o bucata de pinza foarte abraziva (kakeyu), inainte de intra in baia propriu-zisa. In felul acesta, imbaierea in comun este perfect igienica, iar organismul este pregatit pentru apa fierbinte, fara a suferi un soc termic (se manifesta prin accelerarea exagerata a circulatiei sanguine si cresterea tensiunii arteriale). Cufundarea in baie se face treptat, incepind cu picioarele, lasind corpul sa se obisnuiasca cu presiunea apei, fara a stresa plaminii si inima. Traditia japoneza spune ca, pentru a beneficia de toate virtutile terapeutice ale unei bai fierbinti, nu trebuie sa stai in ea mai mult decit numeri pina la o suta. Daca temperatura apei este suportabila, poti zabovi cel mult un sfert de ora, douazeci de minute. Beneficiile sint nenumarate, spun adeptii bailor terapeutice.
La polul opus, avem opiniile dermatologilor care recomanda dusurile scurte si caldute in locul bailor spa. Argumentul: daca trupul e cufundat in apa calda fara a fi pregatit in prealabil cu un unguent care sa sigileze apa in piele, baia este un adevarat dezastru dermatologic. Poate produce mai mult rau decit bine, cred ei. Fiecare sedinta nu face decit sa compromita bariera hidrolipidica a pielii, care se deshidrateaza agresiv in clipa in care iesi din apa.„Apa in sine are un efect mecanic de inlaturare a uleiurilor din piele, spune Dennis Gross, celebru dermatolog american. „Iar daca baia se face in apa dura, bogata in calciu, aceasta intareste uleiurile proprii pielii si le transforma intr-o materie densa, ce seamana cu ceara. Prin urmare, pielea se usuca si se irita, porii se obtureaza si se inflameaza. Din fericire, acest inconvenient e usor de contracarat (si, oricum, pare nesemnificativ in comparatie cu beneficiile mentale si medicale descrise): sterge-te bine cu prosopul imediat ce ai iesit din cada si aplica o crema grasa, pentru a mentine apa in epiderma. Ce pui in apa din cada e de asemenea un amanunt important. Noella Gabriel (de la Elemis) isi sfatuieste clientii sa evite baile spumante, cu agenti agresivi, in favoarea bailor parfumate, cu sare de mare, cu uleiuri esentiale sau cu mixturi hidratante.
In loc de incheiere: Pe data de 12 august 2001, Zang Xiaodi, un baietel de 12 ani din tinutul Wuming, sudul Chinei, a fost victima unui accident grav de masina. A suferit un traumatism cranian sever si fracturi multiple. A fost transportat de urgenta la cel mai apropiat spital pentru tratament, dar, din pacate, a intrat in coma. Dupa o luna de ingrijiri medicale, dupa protocolul vestic, starea lui Zang nu a inregistrat nici o imbunatatire. Nici macar una minora, care sa le dea parintilor copilului o speranta. Disperati, la sfirsitul lunii septembrie a aceluiasi an, acestia au decis sa incerce remediile medicinei traditionale chineze (TCM). La numai trei zile dupa ce a fost transferat la departamentul TCM al Guangxi People Hospital, baietelul a inceput o terapie cu bai medicinale. „In fiecare zi, Zang a fost cufundat intr-o cada plina cu o mixtura de 20 de plante medicinale, la o temperatura de 38-40 de grade Celsius. O sedinta de terapie dura 30-40 de minute, explica Dr. Tang Zhimin, terapeutul baiatului.
Dupa numai trei zile de tratament, copilul si-a recapatat cunostinta si a reusit sa-si miste membrele, usor. Potrivit declaratiilor doctorului Shi Yanshu, director la departamentul TCM al aceluiasi spital, in baia lui Zang au fost amestecate radacini de salvie, frunze de muschi chinezesc, cassia Twigs si safflower, plante renumite pentru virtutile lor in stimularea circulatiei sanguine si indepartarea hemostazei. „Componentele active ale acestor plante au fost absorbite de organism prin piele si prin sistemul respirator si au activat functiile vitale ale organismului pacientului. Fiecare faza a tratamentului a durat 10-15 zile, cu un interval de 5-7 zile intre sedintele terapeutice, declara Dr. Yanshu. Functiile fizice ale copilului sint acum in perfecta stare de functionare. Organismul sau s-a dezvoltat normal, fara sechele. Quod erat demonstrandum.
Lioara Bradu