Apa si benefiicile sale pentru sanatate

Putem gasi 1001 de motive pentru care iubim apa, sursa vietii pe Planeta Albastra. Dintre acestea, noi am ales 10!

Apa si benefiicile sale pentru sanatate

1. Suntem apa in proportie de 70%, deci putem spune ca iubirea fata de apa este chiar iubire de sine.

Corpul are nevoie de acest elixir al vietii ca sa-si reg­le­ze temperatura, sa transporte oxigen la ce­lule si pentru a se purifica. San­gele, mus­chii, pla­manii si creierul contin foarte multa apa. Insa des­co­pe­ririle cer­cetatorului ja­po­nez Masa­ru Emoto m-au facut sa inte­leg ca apa este ceva mai mult decat formula H2O… Este vie si isi schimba aspectul in functie de energiile care o influenteaza.

Cu ajutorul unui microscop foarte puternic si al fotografiei de mare viteza, dr. Emoto a cap­turat emotiile crista­lizate ale apei. Expresiile cristalelor spre care au fost di­rec­tio­na­te ganduri pozitive aveau o forma artistica de fulg, iar cele influentate negativ erau nere­gulate si aveau culori sterse. Deci, de fie­care data cand esti nervoasa sau eu­forica, aproape trei sferturi din corpul tau reac­tioneaza odata cu tine. Poate de aceea oamenii par mai frumosi cand sunt fericiti!

2. Recomandarea de a consuma cei doi litri de apa pe zi este foarte mediatizata, dar, cu toate astea, nu stiu cate dintre noi se pot lauda ca res­pecta acest sfat bun.

Insa o piele cu adevarat hidratata si neteda se mentine in primul rand cu multa apa si abia apoi cu creme facatoare de minuni. Stiu multe persoane care spun ca nu ajung sa bea doi litri pe zi pentru ca nu simt nevoia, dar creierul recepteaza mesajul de sete abia dupa ce corpul este deja deshidratat. De aceea trebuie sa bem apa constant pe tot parcursul zilei, fie ca avem chef sau nu. Celebritatile hollywoodiene tin sticlute cu apa in congelator, pentru a le avea la indemana inainte sa iasa din casa. Apa inghetata se topeste incet si, cu cat o bei mai rece, cu atat corpul arde mai multe calorii pentru a o incalzi.

3. Atunci cand nu plonjezi in nas pe polei sau cand nu-ti aluneca ma­si­na pe ea, gheata are farmecul ei.

Mai ales intr-o zi de februarie pe patinoar, zdrobita intr-un Green Apple sau, de ce nu, folosita in timpul preludiului, cum am invatat din filmul „Noua saptamani si jumatate”. Multe trucuri de frumusete au ca vedete cuburile de gheata, deoa­re­ce toni­fiaza muschii fetei si inchid porii. Iar persoanele cu tenul sensibil pot sa in­lo­cuiasca spalatul pe fata dupa de­ma­chiere cu aplicarea unui cub de gheata. Gheata dezumfla si invioreaza zona o­chi­lor dupa o noapte de pomina si re­duce semnele de oboseala ale pielii. Dar nu este indicat sa tii cubul pe fata mai mult de cinci secunde sau mai des de doua ori pe zi.

4. Apa este sfanta chiar si atunci cand nu este sfintita.

Un dus fierbinte sau unul scotian iti poate alunga toate grijile si problemele de peste zi, pentru ca, atunci cand ne curatam corpul, avem senzatia ca ne purificam si sufletul. Si chiar daca am reusi cumva sa supra­vie­tuim fara apa, ti-ai putea imagina viata privata de placerea unei bai cu spuma mul­ta si saruri parfumate, in stilul divelor din filmele alb-negru? Baile lungi te ajuta sa alungi crampele menstruale, insomniile si au efect antidepresiv. Insa ai grija ca apa din cada sa aiba o temperatura moderata – daca este prea fierbinte iti va deshidrata pielea in loc sa o revigoreze.

5. Imi place la nebunie sa inot, fie in piscina, fie intr-o mare foarte sa­ra­ta care imi sustine greutatea corpului si ma scuteste de efort.

Este cel mai natural workout din lume si, practicat frecvent, acest sport iti poate modela un trup de vis. Cu toate ca la inceput a fost folosit numai in recuperarea spor­tivilor accidentati, si fitness-ul in apa a inceput sa castige teren in preferintele romancelor pentru ca arde mai multe calorii decat gimnastica clasica si protejeaza tendoanele si articulatiile. Gim­nas­ti­ca la piscina re­duce riscul leziunilor produse de impactul cu suprafetele dure, iar presiunea apei actioneaza ca un ma­saj ce ajuta la elimi­narea acidului lactic – astfel previne temuta febra musculara.

6. Ploaia este minunata!

Nimic nu se compara cu fiorii pe care ti-i ofera o furtuna calda de vara ce te surprinde pe o pajiste inflorita de munte sau chiar in jungla urbana. Si ploile reci ale toamnei pot fi foarte pla­cute si idilice daca le folosesti ca pretext sa imparti o umbrela cu cineva special, sau daca ai un motiv de fericire sa dansezi ca Gene Kelly in „Singin in the rain”.

7. Multe femei aleg sa nasca in apa, pentru ca se spune ca este o metoda mult mai relaxanta si mai pu­tin dureroasa decat cea traditionala.

Nas­­terea se produce mai repede deoa­­rece greutatea mamei este partial sustinuta si astfel are mai multa mobilitate. Apa calda reduce durerile nasterii, usureaza dilatatia cervicala si ajuta muschii sa se destinda. Acest tip de nas­te­re este benefic pentru mama, dar mai ales pentru copil, caruia ii usureaza tranzitia la mediul inconjurator. Este fascinant ca toti stim sa inotam cand ne nastem, dar pe parcursul cresterii uitam, iar unii dintre noi dezvolta chiar o fobie pentru apa. Daca vrei ca bebelusul tau sa nu-si piarda abilitatile dobandite in burtica, poti apela la seviciile unui instructor specia­lizat, care face gimnastica in apa cu puiul tau, la domiciliu.

8. Beneficiile terapeutice si de infrumusetare ale apei termale sunt exploatate inca din Roma anti­ca.

Aceasta apa se deosebeste de cea obis­nui­ta prin continutul bogat in compusi bio­chimici, dar scazut in saruri minerale si lipsit de elemente nocive precum clorul. Apa termala are proprietati curative, este folosita in hidroterapie si a devenit un produs cosmetic foarte popular. Ofera elasticitate pielii si are actiune astringenta si antiinflamatoa­re. Pana sa ajungi la Govora, Baile Felix sau Baile Herculane, te poti bucura oricand de apa termala sub forma de spray. La pulve­rizare se depune partial pe stratul superficial al epidermei, iar ulterior penetreaza si straturile profunde – de aceea fixeaza atat de bine machiajul. O poti folosi si de trei ori pe zi pentru im­prospatare si revigorare, chiar daca ai tenul sensibil.

9. Sauna, fie ea umeda sau uscata, este o adevarata binecuvantare pentru detoxifierea cor­pului.

La ace­le temperaturi transpiram mult si astfel eliminam toxinele din corp, sca­pand totodata de excesul de apa din tesuturi. Cal­dura sporeste ritmul inimii, dilata vasele de singe si astfel imbunatateste circulatia si me­tabolismul. In sauna poti sa-ti aplici masti sau alte tratamente pentru piele, pentru ca la 70 de grade porii se dechid si tenul ab­soar­be mai bine orice tratament. Dupa ce ai transpirat bine, trebuie sa te hidratezi, consumand multa apa si sa te dai cu o crema grasa pentru a reface protectia lipidica a pielii.

10. Inca nu m-am hotarat ce este mai impresionant, apusul sau rasaritul pe plaja, dar stiu sigur ca prefer bronzul de la mare oricarui auto­bronzant si briza marii oricarui parfum.

Iubim marile si oceanele lumii pentru pei­sa­jele fermecate, pentru senzatia de in­finit, pentru fructele de mare, pentru algele din care se face Crème de la Mer, pentru talasoterapie si pentru ca ne dau un pretext sa mer­gem in croaziere. Dar mai ales pentru ca exista!

Foto: Beautiful portrait of woman with fresh skin in splashes of water from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet