Apa noastra cea de toate zilele

Fara indoiala apa pe care o bem trebuie sa fie purificata. Dar stii pina unde se poate merge cu acest proces? Stii ce trebuie scos, ce trebuie pastrat, ce trebuie adaugat?

Pentru cele care inca mai cred in valorile anilor ‘80 (nu poti fi niciodata prea bogat sau prea slab, abstineta si antrenamentul fizic sint secretele vietii eterne) au sosit vremuri de mare indoiala. Steaua lui Mike Tyson a apus, fulgii de secara nu sint un panaceu universal, Bill Gates a fost pus la zid. Cind vor mai afla si ca apa nu ingrasa (asa cum se credea in anii ‘80, in care dietele cu restrictie de lichide erau la mare pret), probabil vor primi lovitura de gratie. Ei bine, doamnelor, bine ati venit in secolul XXI, in care apa este considerat cel mai pretios lichid din lume (nu whiskey-ul, nu vinul, nu parfumul).


Fara apa nu ar exista viata, cel putin nu sub forma cunoscuta la ora actuala. Aproape trei sferturi din corpul nostru este alcatuit din apa, iar apa joaca un rol esential in procesele vitale care au loc in organismul nostru: faciliteaza digestia si eliminarea toxinelor; este un mediator si un catalizator al proceselor metabolice; este solvent pentru o seama de nutrienti sau mediu de separare pentru altii; transporta si distribuie substantele nutritive, hormonii si alte substante necesare functionarii celulelor; este un termoregulator, datorita capacitatii sale teribile de a ne racori prin evaporare; are rol de lubrifiant intre diferitele structuri ale corpului, mentine structura celulara si este un soi de absorbant de socuri pentru creier.


S-a descoperit ca valoarea volumului celular poate influenta expresia anumitor gene, activitatea unor enzime si impactul unor hormoni asupra celulei (de exemplu insulina si glucagonul). In plus, ajuta la reglarea metabolismului prin modificarea gradului de responsitivitate la diferite molecule cu valoare de semnal (volumul celular se poate modifica in citeva minute sub actiunea hormonilor, nutrientilor sau stresului oxidativ). In fiecare zi bem apa sau consumam alimente suculente pentru a ne completa rezervele metabolice. Dar din ce este facuta apa pe care o bem? E in regula sa ne hidratam cu apa de la robinet sau e necesar sa bem exclusiv apa imbuteliata? Dintre nenumaratele oferte de apa existente pe piata pe care anume o alegem? Iata citeva intrebari la care merita sa cautam raspunsuri.


Ce este apa

Multe secole apa a fost considerata a fi un simplu element chimic. Abia in 1781, fizicianul englez H. Cavendish a descoperit ca apa se formeaza prin explozia unui amestec de hidrogen si oxigen, cu ajutorul scinteii electrice. In 1783, Lavoisier a repetat experienta, realizind pentru prima oara sinteza cantitativa a apei. S-a stabilit atunci ca 2 gr de hidrogen se combina cu 16 gr de oxigen pentru a da 18 gr de apa. Mai tirziu, in 1805, Humboldt si Gay-Lussac au aratat ca apa este formata din doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen. Dar numai apa distilata are aceasta formula.


In natura, date fiind interactiunile cu mediul, nu exista apa pura, ci contine gaze, substante minerale si organice dizolvate in suspensie. Pina si apa de ploaie, care, logic gindind, ar trebui sa fie cea mai curata apa naturala cu putinta (datorita fenomenului de distilare naturala) poate prezenta, dizolvate, anumite impuritati, ca urmare a contactului prelungit cu aerul. In natura, apa contine urme de minerale extrem de utile sanatatii noastre, saruri si oligoelemente adunate de pe traseul pe care aceasta il parcurge in sol.


Care este circuitul apei in natura

„Apa, apa, peste tot apa si nici un strop de baut’

Aproximativ 70% din suprafata pamintului este acoperita de apa. Pare mult? Din pacate, numai o mica parte din ea poate fi consumata si numai dupa ce a fost purificata si procesata. Oceanele au o pondere de 97% din totalul de apa, iar gheturile polare isi adjudeca un procent de 2%. Iti imaginezi? Doar 1% din toata apa de pe glob este apa dulce, care provine din lacuri, riuri sau izvoare subterane, iar din acest procent, apa potabila este mai putin de jumatate. Si totusi, apa este cea mai populara bautura de pe glob. La ora actuala exista peste 3.000 de marci de apa imbuteliata, care se consuma in peste 115 tari. Dezvoltarea miraculoasa, rapida si continua a industriei de imbuteliere a apei este un fenomen fara precedent. Iar cel mai straniu amanunt este ca ea s-a dezvoltat in plina perioada de recesiune. In mai toate tarile civilizate oamenii faceau economii, se plingeau de saracie, dar cumparau apa la sticla.


Un alt detaliu surprinzator este ca, in perioada de debut, companiile de imbuteliat apa se laudau cu puritatea apei lor, cind tocmai „impuritatile’ (mineralele, oligoelementele) apei minerale constituiau atu-ul de vinzare, ascendentul cel mai important in comparatie cu apa de la robinet, prin beneficiile pe care acestea le aduc sanatatii noastre. Calitatea unei ape minerale este data tocmai de caracteristicile chimice pe care aceasta le preia din sol, de mediul in care e colectata (apa minerala Dorna, Izvorul Alb, de exemplu, este colectata dintr-o zona protejata ecologic, ceea ce inseamna ca nu s-au folosit pesticide, ierbicide sau alte substante toxice pe o suprafata mare in jurul izvoarelor) si de metodele care se folosesc pentru imbuteliere.


Ce scrie pe eticheta

Desi s-au vehiculat nenumarate zvonuri in aceasta privinta, pina la ora actuala nu a fost dat publicitatii nici un studiu care sa confirme faptul ca apa imbuteliata este mai sanatoasa decit cea de la robinet sau viceversa. Stim doar ca, spre deosebire de apa pusa la dispozitie de municipalitate, apa la sticla nu contine floruri sau cloruri. O.K., nu e un lucru de lepadat, dar nici nu e suficient pentru a ne motiva sa alegem o varianta in detrimentul celeilalte. Dar daca inveti sa citesti cu atentie eticheta, vei vedea ca apa imbuteliata nu numai ca iti ofera o varietate mult mai mare de alegere, dar valorile componentelor sale chimice sint cunoscute, in functie de sursele din care este extrasa si de tratamentele aplicate ulterior.


Exista:

Apa minerala si apa de izvor – provin dintr-o sursa subterana (nu o rezerva pu­blica de apa), iar compozitia sa chimica difera de la o zona la alta. Apa minerala, spre deosebire de apa de izvor, are o cantitate mai mare de saruri minerale dizolvate. Apa minerala de calitate este obtinuta prin foraje la mare adincime, care ii asigura stabilitate. Temperatura si continutul de saruri minerale sint constante, indife­rent de conditiile climaterice de la suprafata. Daca apa minerala este colectata dintr-o zona declarata rezervatie naturala (ca in cazul apei Dorna, Izvorul Alb), straturile minerale subterane ce ii asigura filtrarea vor fi mentinute in cea mai buna stare, asigurind o protectie eficienta impotriva oricarei contaminari microbiologice.


Apa plata imbuteliata – poate proveni din orice sursa de apa (inclusiv o rezerva publica sau direct de la robinet) si poate fi distilata sau prelucrata in orice fel.

Apa glaciara – provine dintr-un ghetar (e considerata a fi una dintre cele mai pure surse de apa din lume).

Apa naturala (minerala sau plata) – provine dintr-o sursa subterana si nu i s-a aplicat nici un tratament suplimentar (singurele proceduri admise sint filtrarea si inlaturarea excesului de fier).

Apa purificata/distilata – este o apa obisnuita, purificata prin metode dure, ce elimina continutul de minerale si microorga­nisme, lasind apa in starea ei pura. Nu contine mai mult de 10 mg/l solide dizolvate. Mai exista ape ozonizate (li s-a adaugat ozon pentru a distruge bacteriile), reminera­lizate (dupa filtrare, mineralele au fost adaugate din nou) sau superoxigenate (li s-a adaugat oxigen, care, din pacate, se imprastie imediat ce ai deschis dopul).

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet