Anxietatea: cum sa ne eliberam de griji!

Grijile par a fi elemente frecvente in rutina zilnica a fiecarei persoane, iar prezenta tot mai pronuntata a atacurilor de anxietate pare a fi elementul definitoriu al secolului in care traim.

Conform Asociatiei Americane de Psihologie, anxietatea este o emotie ce se caracterizeaza prin sentimente tensionate, griji, frica si schimbari fizice, precum si tensiunea arteriala marita, iar persoanele ce sufera de asemenea episoade au adesea griji sau ganduri ce se repeta sau revin.’


Daca acestor atacuri de anxietate nu le este oferita atentia cuvenita si nu sunt luate masuri pentru a le trata, acestea pot avea consecinte multa mai severe si pot limita in mod grav capacitatea de a avea grija de activitatile zilnice.

Stresul zilnic, viteza cu care se petrec lucrurile si presiunea de a reusi cat mai multe lucruri ne pot face sa cedam si sa fim victime ale anxietatii.

Iti oferim cateva solutii pentru a ameliora episoadele de anxietate si pentru a reactiona mai bine.

1. Exercitii fizice!


Este foartecunoscut faptul ca exercitiul fizic ajuta corpul sa produca mai multe endorfine, ce sunt responsabile pentru dispozitia noastra. Iesi in parc si alearga pentru 30 de minute sau daca nu te simti capabila de un asemenea efort fizic, fa o plimbare. Miscarea iti va face bine si iti va improspata gandurile.

2. Calmeaza respiratia!

Data viitoare cand ai parte de un episod de anxietate, incearca sa acorzi atentie ritmului in care respiri, cu siguranta va fi mai agitat decat de obicei. Inchide ochii pentru cateva momente si incearca sa respiri adanc de cateva ori. Ritmul respiratiei va fi mai lent, iar tu vei deveni mai calma.

3. Mediteaza!

Organismul uman este destinat sa inlature stresul si grijile in timpul somnului insa, din cauza ritmului in care se petrec lucrurile in ziua de astazi, insomnia este o afectiune ce pare sa afecteze tot mai multe persoane. Meditatia este o tehnica de relaxare adanca, ce permite organismului sa incetineasca ritmul prin golirea’ mintii. Exista mai multe tipuri de meditatie ce reusesc sa reduca nivelul de stres si  starea de anxietate. Meditatia poate fi efectuata in confortul propriei case, existand informatii disponibile pe Internet sau aplicatii pentru telefon ce va pot ghida.


4. Afla cauza!

Pentru a putea inlatura starile de ingrijorare acuta, mai intai de toate ar fi bine sa descoperi cauza acestora. Acest pas este extrem de important, deoarece iti va oferi si solutia pentru rezolvarea problemelor si inlaturarea stresului. Daca te ingrijoreaza unele aspecte ale relatiei tale, incearca sa discuti cu partenerul despre acestea, insa ai grija ca discutia sa se petreaca in calm.

5. Vorbeste!

O metoda eficienta de a scapa de griji si anxietate este discutarea despre acestea. Incearca sa suni un prieten a carui opinie si sfaturi te ajuta sau ai putea apela la ajutorul unui psiholog. O viziune din exterior asupra problemelor cu care te confrunti ar putea sa te ajute sa privesti lucrurile dintr-un alt unghi si ti-ar putea oferi solutii pentru ca acestea sa nu te mai aduca cu moralul aproape de pamant.


6. Mananca cu grija!

Un studiu publicat in Jurnalul American de Psihiatrie’ a dezvaluit faptul ca femeile care adopta o dieta bogata in mancare de tip fast-food, procesata, bogata in zahar sau alcool sunt mai predispuse sa sufere de atacuri de anxietate sau de despresie decat cele care au un regim bazat pe consumul de fructe, legume, cereale integrale, carne si peste. Pentru a amplifica starea de bine, alimente precum alune, seminte de susan, banane, ovaz si altele iti pot fi de folos, datorita faptului ca stimuleaza productia de serotonina, responsabila de starea de bine si calm.
Daca doresti sa iti ajustezi dieta, incepe prin a reduce consumul de cafeina si alcool, deoarece acestea iti pot afecta somnul si iti pot induce stari negative.


7. Renunta la control!

Desi este dificil, incearca sa accepti faptul ca nu detii controlul asupra tuturor lucrurilor si intamplarilor din jurul tau si lasa-te, cel putin uneori, in voia sortii. Exista situatii pe care nu le poti influenta, chiar daca ti-ai dori foarte mult acest lucru, iar scenariile create in mintea ta nu iti vor fi de folos, stresandu-te, in schimb.
Ceea ce ai putea face pentru a-ti induce o stare de calm este sa iti organizezi lucrurile si activitatile, pentru a avea parte de putina siguranta. Fa liste, pastreaza bonuri, gaseste un loc special pentru chei sau ochelari, pentru a evita grijile inutile.


Foto: Beautiful girl freezing outdoor, autumn, cold, blue from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet