Ordinul elaborat de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică introduce obligativitatea purtării măștii de protecție, triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor.
Starea de alertă a adus o serie de noi măsuri pe care cetățenii trebuie să le respecte în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus. Una dintre acestea o constituie purtarea măștii în spațiile publice închise. Fie că vorbim de spații comerciale, de mijloace de transport în comun sau de locul de muncă, masca de protecție este obligatorie. Pe lângă această măsură, triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor devin și ele norme obligatorii pe care instituțiile și autoritățile publice, dar și operatorii economici trebuie să le pună în aplicare.
Cu toate acestea, conform oridinului aprobat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, există și anumite excepții, în care oamenii pot fi scutiți de purtarea măștii:
De asemenea, în document este prezentat și modul corect de folosire a măștii. Astfel că, aceasta trebuie să acopere atât gura, cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori s-a deteriorat sau umezit. În plus, înainte și după folosirea măștii, mâinile trebuie igienizate, fie cu o soluție pe bază de alcool, fie cu apă și săpun. Masca nu trebuie să fie atinsă în timpul purtării, însă în cazul în care se întâmplă acest lucru, mâinile trebuie să fie din nou igienizate.
Specialiștii nu recomandă refolosirea măștilor medicale, iar în cazul celor dintr-un material textil, acestea trebuie spălate zilnic la o temperatură de 60 – 90 de grade și călcate cu un fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă. Cele medicale trebuie aruncate după folosire într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac.
Conform aceluiași document elaborat de către specialiștii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică se instituie și obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a asigura la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor. Astfel că, angajaților li se va lua temperatura la intrarea în clădire și vor trebui să își dezinfecteze mâinile.
Triajul epidemiologic constă în:
Foto: Arhiva Revistei ELLE