Numărul record de noi infectări cu coronavirus în România este îngrijorător nu numai pentru autoritățile din România, cât și pentru cele din mai multe țări europene.
Deși mulți dintre noi abia așteptam reluarea zborurilor și deschiderea granițelor către mai multe destinații europene de vacanță, iată că numărul din ce în ce mai mare de noi infectări cu coronavirus în România determină autoritățile din mai multe țări europene să limiteze accesul românilor pe teritoriul lor.
România ocupă în acest moment primul loc în UE în privința noilor cazuri de coronavirus, după recordul de miercuri- 555 de cazuri noi într-o singură zi.
8 țări ale Uniunii Europene au introdus anumite măsuri de restricție pentru cetățenii români. Printre aceste țări se numără și Austria care a anunțat că impune carantina obligatorie pentru cetățenii români care îi trec granița. În schimb, Slovacia cere românilor teste pentru depistarea SARS-CoV-2 la intrarea în țară, apoi carantină, iar la ieșirea din izolare, încă un test.
„Sunt 8 state din Uniunea Europeană care au introdus deja măsuri de restricționare de diverse feluri, inclusiv cu obligativitate de izolare, dar sunt variațiuni de la stat la stat, pentru că nu există un standard omologat, comun„, declară Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.
„Sunt state care impun această obligativitate de autoizolare, sunt state, cum este Lituania, care recomandă autoizolarea 14 zile, sau Slovacia care spune că puteți intra pe teritoriul Slovaciei ca destinație finală dacă prezentați un test negativ, făcut în ultimele 4 zile, stați 5 zile în autoizolare, la finalul celor 5 zile mai faceți un test care, dacă este negativ, puteți călători liberi prin Slovacia. Sau cazul Maltei care interzice complet în momentul ăsta intrarea cetățenilor români pe teritoriul său. E greu de anticipat dacă vor mai fi și alte state care vor introduce România pe o astfel de listă, dar totul depinde de evoluția epidemiologică din România.
Toate misiunile diplomatice îmi trimit în fiecare zi raportări cu privire la situația epidemiologică din statul respectiv și văd în destul de multe state creșteri ale numărului de cazuri. La fel și misiunile diplomatice ale acestor state de la București trimit astfel de raportări zilnice', a mai precizat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.
Citește și:
România, pe primul loc în UE la noi cazuri de coronavirus
Foto: Arhiva Revistei ELLE