Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a anunțat intenția guvernului de a elabora un plan de testare a imunizării populaţiei la Covid-19.
Horațiu Moldovan, Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a declarat ieri seară într-un interviu acordat celor de la Digi24, că aproximativ 30.000 de români vor fi testați în viitorul apropiat pentru a calcula gradul de imunizare a populației.
„Vom testa populația, să vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe vârste, pe regiuni. Există mai multe formule de eșantionare, Intitutul Național de Sănătate Publică va decide cum se va face această testare”, a afirmat Horațiu Moldovan. Acesta a adăugat și că, procedurile vor începe după ce România va depăși punctul maxim al epidemiei, fiindcă, în faza în care încă se înregistrează cazuri, rezultatele obținute nu pot fi relevante. De asemenea, a precizat și că testarea va fi făcută de Institutul Național de Sănătate Publică, și că Ministerul Sănătății va pune la dispoziție infrastructura necesară. „Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe eșantioane de vârstă, ca să vedem câți s-au imunizat la Covid-19”, a declarat Horațiu Moldovan.
Momentan, în România sunt făcute între 9.000 și 11.000 de teste pentru depistarea infecției cu noul coronavirus. Secretarul de stat consideră că sunt suficiente și că lucrurile se desfășoară în parametrii optimi. „Testăm cât testează Franța, raportat la populație, chiar mai mult. Rezultatele se dau repede, nu se refuză teste”, precizează acesta.
Numărul cazurilor noi de bolnavi Covid-19 a fost unul relativ stabil în ultima perioadă, menținându-se sub 200, excepție făcând ziua de duminică, când au fost înregistrate 213. Horațiu Moldovan crede că această ușoară creștere nu trebuie să ne îngrijoreze, însă subliniază necesitatea respectării măsurilor de prevenție și în perioada următoare.
„Creșterea de azi, de peste 200 de cazuri, nu e îngrijorătoare. Nu putem trage o concluzie după o singură zi. Dacă se va menține și zilele următoare creșterea, trendul de la o zi la alta, se poate pune problema unor măsuri mai severe. (Creșterea – n.r.) poate fi consecința relaxării, poate fi pură întâmplare”, a declarat Moldovan.
În ceea ce privește posibilitatea ca România să se confrunte cu un nou val al epidemiei, Horațiu Moldoan crede că acesta ar putea avea loc la sfârșitul verii.
„Presupunem existența unui al doilea val după vară, pe baza epidemiilor anterioare, se face un model. Scopul este să nu se îmbolnăvească mai mulți oameni decât putem îngriji. Asta este ceea ce s-a întâmplat în Anglia, Italia, Spania, SUA. Am gândit o strategie să nu se îmbolnăvească toți odată”, a concluzionat secretarul de stat.
Foto: Arhiva Revistei ELLE