O echipă de cercetători de la Universitatea din Strasbourg, citată de Reuters, susține că există și alte lucruri care pot arăta ca cineva și-a revenit după Covid-19 în afară de anticorpi dezvoltați în urma bolii. Aceștia au studiat nouă pacienţi provenind din şapte familii, şi opt dintre persoanele care împărțeau aceeași locuință şi care ulterior au prezentat simptome de Covid-19.
Se pare că toți cei nouă pacienți inițiali au dezvoltat anticorpi, dar dintre rudele lor care s-au îmbolnăvit ulterior, șase au avut rezultate negative pentru anticorpi de Covid-19. În același timp, cei șase care au contractat virusul de la apropiații lor lor prezentau alte celule imune în sânge, ceea ce arată faptul că avuseseră recent o infecție. Aceștia au avut în sânge celule T, arme cheie ale sistemului imunitar în lupta cu infecţiile, timp de 80 de zile.
„Prezenţa celulelor T poate fi un indicator mai sensibil ai expunerii la SARS-CoV-2 decât anticorpii (..) Rezultatele noastre indică faptul că datele epidemiologice bazate doar pe detectarea anticorpilor SARS-CoV-2 pot duce la o subestimare substanţială a expunerii anterioare la virus', au declarat oamenii de știință care au realizat studiul.
La sfârșitul lunii trecute, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC) arăta că testele pentru anticorpi care sunt utilizate pentru a arăta dacă o persoană a fost sau nu infectată cu coroanvirus pot da rezultate greșite în jumătate din cazuri. Reprezentanții instituției au declarat atunci că aceste teste nu sunt extrem de precise, pentru că boala nu este una frecventă. Dacă o infecție a afectat doar un procent mic de persoane testate, chiar și o marjă foarte mică de eroare într-un test va fi mărită.
Citește și:
Klaus Iohannis a contestat la CCR legea care prevede acordul părinților pentru orele de educație sexuală
Foto: Arhiva Revistei ELLE