Anosmia (pierderea mirosului) e, de fapt, o veste bună pentru cei care suferă de Covid-19, arată studiile

Anosmia (pierderea mirosului) ar putea indica prezența unei forme ușoare a bolii pentru cei care suferă de Covid-19, spun cercetătorii din Franța. Ce au descoperit aceștia?

Anosmia, adică pierderea mirosului, este unul dintre cele mai comune simptome de Covid-19, împreună cu febra, tusea sau strănutul și durerile musculare. Dar, oricât ar fi de neplăcută această privare temporară de unul dintre simțuri, ea poate fi, de fapt, chiar o veste bună pentru cei care s-au infectat cu noul coronavirus.


Un studiu amplu realizat pe un eșantion de 1.300 de persoane de medicii de la spitalul Foch din Suresnes (Franța) și de Universitatea Mons (Belgia) a arătat că anosmia este un simptom asociat mai degrabă formelor ușoare de Covid-19. Cazurile grave, arată cercetarea, nu ar prezenta acest simptom.

Studiul care arată că anosmia ar fi un simptom rezervat celor cu forme ușoare de Covid-19 a fost realizat cu un eșantion împărțit în funcție de gravitatea bolii – cei fără pneumonii, monitorizați la domiciliu; cei cu forme moderate, dar fără indicii de pneumonie gravă; pacienții severi, cu frecvență respiratorie diminuată, care au avut nevoie de măști de oxigen, și cazuri foarte grave, care au necesitat terapie intensivă sau reanimare.


S-a constatat astfel că până la 85% dintre pacienții cu forme ușoare sau moderate prezentau drept simptom anosmia, în vreme ce între 10 și 15% dintre cei spitalizați au prezentat același simptom. Explicația medicilor este că pierderea mirosului ar indica un răspuns imunitar local mai bun, care ar limita răspândirea virusului în organism. Investigațiile RMN au arătat că anosmia este provocată de o inflamație a căilor superioare nazale și la nivelul bulbului olfactiv, ceea ce ar putea preveni o eventuală reacție inflamatorie mult mai gravă în plămâni.

„Există o reacție foarte promptă a sistemului imunitar al pacientului, care va bloca infecția cu coronavirus în acel loc și va împiedica să intre în sânge o cantitate mare de virus, generalizându-se astfel infecția în tot corpul', a declarat dr. Jérôme Lechien, șeful secției ORL de la spitalul Foch, unul dintre coordonatorii studiului.

Citește și:
Până când vom purta măști ca să ne protejăm de coronavirus? Anunțul experților americani

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet