Alimentele care te scapă de colesterolul mărit

De zeci de ani problemele cu colesterolul au fost asociate cu o dietă mult prea bogată în grăsimi, însă eliminarea tuturor grăsimilor din organism nu e chiar cea mai bună soluție.

De-a lungul timpului au apărut din ce în ce mai multe combinații de medicamente puternice care să lupte împotriva colesterolului mărit. Însă nu mulți își schimbă și dieta sau stilul de viață – adevăratul „tratament' pentru astfel de probleme.


Grăsimile sănătoase, precum acizii grași omega-3, sunt o metodă comună de a încetini procesul de îngroșare a venelor – proces pe care, de altfel, colesterolul ridicat îl grăbește, ducând la diverse boli cardiovasculare. Așadar, în locul întrebării „Ce ar trebui să mănânc dacă am colesterolul mărit?' ne-am putea mai bine întreba „Ce alimente sănătoase ajută la prevenirea riscului de infarct?'.

Îngroșarea pereților venelor este de fapt o problemă relativ recentă, cauza principală fiind stilul de viață modern, bazat de multe ori pe exces și sedentarism – o abundență de mâncare, calorii și toxine peste tot în jur. Și mai grav este faptul că dieta multora este, deși bogată în calorii, săracă în nutrienți, slăbindu-ne astfel capacitatea organelor. Colesterolul, de exemplu, fie HDL sau LDL, ajută la reducerea inflamației în cazul rănilor, iar cu o dietă echilibrată îți poți menține ușor un nivel optim de colesterol în organism.


În cazul unei diete moderne, fără prea multe reguli de nutriție, colesterolul crește și se transformă în final în hormoni de stres. Pe lângă asta, excesul de glucoză se depune ca grăsime în pereții celulelor, apoi în pereții vaselor de sânge sau ai organelor – aici apare riscul de boli cardiovasculare.

Ce înseamnă, așadar, o dietă sănătoasă? Am descris mai jos 3 dintre alimentele unei astfel de diete – alimente care reușesc să țină și colesterolul sub control!

1. Consumă foarte multe fibre

Strămoșii noștri consumau undeva la 100g pe zi – noi, probabil ceva mai mult de 15g. Totuși, o cantitate între 35g și 50g este recomandată. Fibrele sunt foarte bune pentru că echilibrează cantitatea de zahăr din sânge și au grijă de flora intestinală, ajutându-te să elimini toxinele din corp regulat. Cele mai cunoscute alimente cu un conținut bogat de fibre sunt cerealele integrale, merele, fructele de pădure, broccoli, fasolea sau porumbul.

2. Mănâncă alimente colorate


Culorile alimentelor pe care le consumi dezvăluie categorii separate de nutrienți, așa că o dietă cât mai „colorată' înseamnă și o bogăție a nutrienților care îți ajung în corp. Încearcă să consumi din fiecare tip de macronutrienți regăsiți în corp – apă, carbohidrați, grăsimi și proteine. Nu uita nici de acizii grași esențiali!

De asemenea, zilnic ar trebui să simți toate gusturile – dulce, sărat, acru, amar și aromat. Precum culoarea, și gustul ascunde diverse grupe de nutrienți importante pentru un organism sănătos. Ferește-te de alimentele procesate și gustă cât mai mult din natură!


3. Fă rost de hrană curată, organică

Alimentele crescute natural au un gust mult mai bun și sunt și mai bogate în nutrienți decât cele procesate sau „ajutate' de soluții anorganice. Înlocuiește cât mai multe alimente din cel mai apropiat supermarket cu produse naturale, de la producători locali. Pot fi mai scumpe, însă calitatea e superioară. Nu uita să folosești și cât mai puțină căldură când gătești – porția maximă de nutrienți o găsești în alimentele servite crude, sau gătite cât mai puțin!


Citește și:
Ce ar trebui să consumi pentru a scăpa de poftele de carbohidrați

Text: Cristiana Daraban
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet