Când ești însărcinată, trebuie să ai în vedere mult mai multe lucruri decât de obicei, mai ales în ceea ce privește alimentația.
Trebuie să ai grijă ce mănânci, atât pentru sănătatea bebelușului, cât și pentru a ta. Iată care sunt acele 10 tipuri de alimente în privința cărora trebuie să ai grijă în timpul sarcinii.
Femeile însărcinate ar trebui să consume lactate de trei-patru ori pe zi. Lactatele sunt bogate în calciu, proteine și vitamina D, care ajută la formarea și dezvoltarea oaselor bebelușului. Ai foarte mare grijă, însă! Nu toate lactatele sunt pasteurizate, iar acest lucru ar putea crea probleme copilului.
Pentru o masă rapidă atunci când ești pe fugă, sandwich-urile par alegerea perfectă. Dacă ești gravidă, ar trebui să ai mai multă grijă și să citești mai atent lista ingredientelor și ar fi indicat să eviți mezelurile cum ar fi cele din curcan, pui, salamul și șunca. Listeria este singura bacterie care continuă să se dezvolte la temperaturi scăzute și este un adevărat pericol pentru sarcină.
Salatele sunt preparate din fructe și legume proaspete, așa că vei fi în mod cert surprinsă când îți vom spune că ar trebui să eviți salatele pregătite în alte locuri decât acasă. Au stat ingredientele la o temperatură adecvată? Au stat mai mult de 2 ore afară? Brânza a fost pasteurizată? Dacă nu poți răspunde la aceste întrebări, sfatul nostru este să nu rișțt!
Sucurile naturale sunt modul perfect de a consuma cantitatea zilnică recomandată de fructe și legume, dar nu toate sucurile sunt sigure, întrucât pot dezvolta Listeria sau E. Coli, bacterii foarte periculoase pentru bebeluș. Nu poți fi niciodată sigură în ceea ce privește sucurile naturale care sunt pregătite în alt loc decât acasă, pentru că nu ai de unde să știi de cât timp au fost făcute. Sucurile naturale îmbuteliate sunt sigure, atâta timp cât se menționează pe etichetă faptul că au fost pasteurizate.
Ia-ți adio de la friptura în sânge și sushi în timpul sarcinii. Carnea crudă sau cea care nu a fost gătită la o temperatură adecvată poate conține foarte multe bacterii care nu îi vor face niciun bine copilului tău. Același lucru este valabil și pentru fructele de mare, așa că evită să le consumi crude.
Ouăle sunt o sursă excelentă de vitamine, proteine și minerale, dar, ca femeie gravidă, trebuie să te asiguri că sunt foarte bine gătite. Ouăle crude se pot regăsi în înghețată, maioneză, sos Caesar, aluatul prăjiturilor și diverse alte sosuri. Varianta acestor alimente pe care o poți cumpăra ar trebui să fie sigură, atâta timp cât se menționează pe etichetă faptul că sunt pasteurizate.
Cofeina este un motiv de îngrijorare. Consumul exagerat poate cauza probleme destul de serioase, așa că ar fi bine să reduci consumul de cafea în timpul sarcinii. Avem și o veste bună! Nu va fi nevoie să renunți la cafea. Poți consum una, maxim două cești, pe zi. Va trebui, însă, să ai grijă și în privința celorlalte surse de cofeină, cum ar fi ciocolata și băuturile energizante.
Femeile însărcinate trebuie să evite să consume acest gen de pește, din moment ce mercurul are tendința de a se acumula în corp și poate afecta sistemul nervos. Evită să consumi rechin, pește sabie și ton la conservă.
Vitamina A este un nutrient necesar pentru creșterea bebelușului și ajută, de asemenea, la recuperarea corpului după naștere. O cantitate exagerată de vitamina A poate dăuna copilului și există șansa ca acesta să se nască cu malformații.
Acesta este un subiect controversat. Unii doctori afirmă că un pahar de vin, ocazional, nu este periculos, dar cei mai mulți sunt de părere că femeile însărcinate ar trebui să renunțe complet la alcool în timpul sarcinii. Consumul de alcool este cel mai periculos în primul trimestru al sarcinii. Deși nu s-a dovedit că un pahar de alcool, ocazional, ar face vreun rău, de asemenea nu s-a dovedit nici faptul că ar fi inofensiv, așa că ai grijă ce alegere faci!
Foto: Arhiva ELLE