Sezonul rece este si sezonul racelilor si al virusilor. Daca scapi de tipica raceala de iarna, inseamna ca ai un sistem imunitar puternic. Preventiv sau curativ, exista cateva alimente-minune pe care ar fi bine sa le consumi, in lunile reci, pentru ca te ajuta, iti intaresc sistemul imunitar si te fac mai rezistenta.
Pentru un sistem imunitar puternic, adauga in farfurie:
Conopida
Aceasta leguma crucifera contine doze considerabile de antioxidanti, fibre si proteine, componente excelente in procesul de recuperare al organismului, in special, dupa o raceala. De asemenea, conopida este o sursa excelenta de acid folic si vitamina C, oferind organismului o mai multa vitamina C decat citricele. Un sistem imunitar puternic are nevoie si de nutrienti precum vitamina E, beta-carotenul sau seleniu, toate acestea regasindu-se in componenta conopidei. Stropeste bucati de conopida cu ulei de masline si rumeneste-le cu ierburi aromate si condimente sau poti manca aceasta leguma proaspata, cu putin iaurt sau fiarta, souffle.. cauta inspiratie online.
Mazare
Cu mazarea, e simplu: ori iti place, ori nu iti place! Totusi, daca te numeri printre cei care evita mazarea, afla ca aceasta este o sursa excelenta de vitamine si nutrienti, care intaresc sistemul imunitar in lupta cu infectiile. In plus, mazarea mai contine si vitaminele A si C, acidul folic si fibre bune. Misiunea vitaminei C este de a tine la distanta infectiile si de a ajuta la regenerarea celorlalti antioxidanti din organism (vitamina E), iar fibrele mentin senzatia de saturatie si au grija de sistemul digestiv. O idee buna este sa adaugi mazare verde, cand prepari salate sau cand faci paste.
Citeste si:
9 obiceiuri sanatoase pe care sa ti le formezi inainte de varsta de 40 de ani
Usturoi si ceapa
Poate nu foarte sexy, dar sanatoase ambele! Atat usturoiul, cat si ceapa ne ajuta sistemul imunitar si este recomandat sa le consumam in stare cruda, pentru un organism sanatos. Usturoiul si ceapa au proprietati antimicrobiane, stirpesc virusurile care s-ar putea instala in organism. Usturoiul contine un component numit alicina, care incurajeaza activitatea celulelor albe din sange, cele care lupta impotriva infectiilor. Cand poti, adauga-le crude in salate su gustari!
Afine
Incorporeaza-le in micul dejun, pentru o doza de sanatate! Conform unui studiu, efectuat de cercetatorii de la Universitatea Oregon, un component al afinelor – pterostilbene –, lupta impotriva infectiilor si mentine sistemul imunitar puternic, in special daca este combinat cu o doza de vitamina D. Mai mult, afinele, considerate un superaliment, sunt doldora de antioxidanti, aceste elemente incetinind procesul de imbatranire. Mai are si polifenoli, responsabili pentru a pune creierul in miscare. Plus ca sunt asa gustoase!
Galbenus de ou
Desi albusul este vedeta, cand vorbim de o alimentatie echilibrata, datorita proteinelor din compozitie, in sezonul racelilor si al gripei, galbenusul are si el beneficiile lui! Acesta contine doze mari de minerale (zinc si seleniu), extrem de importante pentru un sistem imunitar puternic. In plus, printre componente se numara si vitaminele B6, B12, E, acidul folic si vitaminele D si A, care ajuta la buna functionare a creierului.
Citeste si:
Diete de supermodel! Iata 4 planuri sanatoase de alimentatie
Foto: Arhiva Revistei ELLE