Se spune ca esti ceea ce mananci, asadar mancand alimente sanatoase vom fi si vom arata sanatosi.
Nu poti subestima importanta mancarii sanatoase atunci cand este vorba de sistemul tau imunitar. Vitaminele, mineralele si antioxidantii iti mentin o stare buna de sanatate si, fara ajutorul lor, nu poti oferi corpului tau acel scut care ajuta in lupta impotriva virusurilor. Nu vorbim doar despre fructe si legume, ci despre alimente care fac parte din toate categoriile de nutritie. Ca sa stai departe de raceala fa tot posibilul ca acestea sa faca parte din mesele tale zilnice!
Somonul, tonul si macroul sunt bogati in acizi grasi Omega 3, componenti care reduc inflamarea corpului pungile de sub ochi, picioarele umflate, inflamatia cailor respiratorii). Aceste reactii negative ale corpului impiedica functionarea optima a sistemului imunitar, fiind astfel predispusi la raceri si gripe, dar si la boli mult mai grave.
Intr-un studiu-placebo din 2011 efectuat asupra unor studenti la medicina, cei care au asimilat timp de trei luni suplimente din ulei de peste au avut un nivel redus de inflamari, simptome de febra si anxietate. Stiai ca insasi anxietatea afecteaza sistemul imunitar?
Zincul este unul dintre mineralele esentiale despre care se stie ca lupta impotriva racelii obisnuite. Un studiu de specialitate din Canada a demonstrat ca tabletele de zinc administrate cu regularitate la adulti reduc durata simptomelor de raceala.
Insa suplimentele de zinc au ca efect secundar durerile de cap si greata. De aceea cel mai bun lucru este sa asimilezi zincul direct din alimentatie. Stridiile contin mai mult zinc decat oricare alt aliment. Trebuie sa iei in considerare si faptul ca molustele negatite pot contine bacterii ce produc indigestii. Prin urmare nu uita sa verifici intotdeauna sursa alimentelor pe care le consumi!
Aceste seminte cu aroma de lemn dulce, care au proprietati antibacteriene, amelioreaza tusea si ajuta la inlaturarea inflamatiilor din gat.
Semintele de anason pot fi incluse in prajituri si placinte, dar, pentru a combate raceala, cel mai adecvat mod este sa le consumi sub forma de ceai. Reteta ideala pe care farmacistii ne-o sugereaza este o cana de ceai cu zahar, usturoi, scortisoara sau miere pe care sa o bei de trei ori pe zi, adaugand bineinteles si seminte pisate.
Cercetari recente arata ca vitamina C nu ar fi tocmai inamicul racelii. In orice caz, studiile demonstreaza ca, luand vitamina C atunci cand apar primele semne de raceala, aceasta va reduce perioada bolii cu aproximativ o zi, care poate insemna foarte mult daca te gandesti ca senzatia de moleseala pe care ti-o ofera raceala este ingrozitoare.
Consumarea citricelor sub oricare forma – de la folosirea lor alaturi de alte alimente pana la sucurile naturale – va aduce corpului tau o doza semnificativa de vitamine. Este foarte greu sa faci supradoza de vitamina C, in cazul in care te-ai temut vreodata de acest lucru. Corpul nostru este atat de inteligent incat alege substantele de care are nevoie, eliminandu-le pe cele in exces.
Asemenea semintelor de anason, feniculul este un remediu natural contra tusei si ajuta la inlaturarea secretiilor de la nivelul cailor respiratorii. Cele doua alimente au gusturi asemanatoare de aceea, de multe ori in supermarket-uri, chiar daca sunt doua plante distincte, feniculul este prezentat ca fiind anason.
Feniculul poate fi mancat crud sau la gratar, dar cea mai buna metoda pentru a combate raceala este ceaiul din semintele de fenicul. O lingurita si jumatate de seminte de la o cana de ceai. Se fierbe timp de 15 minute, apoi se strecoara ceaiul si se bea indulcit cu miere. Vei vedea beneficiile!
Cand ne gandim la bacterii, ne gandim la un lucru negativ, dar multe dintre aceste microorganisme sunt esentiale sanatatii noastre. Consumarea alimentelor probiotice (cele care echilibreaza flora colonului), ca iaurtul si kefirul, sunt excelente pentru echilibrul digestiei si prevenirea indispozitiei stomacului.
Ba mai mult, un studiu din 2011 arata ca probioticele, consumate atat sub forma de alimente cat sub forma de suplimente, scad riscul infectiilor tractului respirator.
Cu totii stim ca o ceasca de ceai cald ne ajuta la diminuarea inflamatiilor din gat, cu toate acestea exista si alte beneficii.
Toate tipurile de ceai, fie verde, negru sau alb, contin un grup de antioxidanti numiti catechine, care par sa aiba proprietati impotriva racelii. Intr-un studiu efectuat in Japonia, persoanele care au asimilat capsule cu catechina timp de cinci luni au prezentat un risc cu 75% mai mic de a se imbolnavi cu virusul racelii decat cei care au luat pastila placebo.
Ca si citricele, ardeiul rosul contine multa vitamina C. O singura leguma de acest fel poate contine si 150 de miligrame de nutrienti adica dublul dozei zilnice recomandate pentru femei.
Dupa cum arata studiile este nevoie de o doza mult mai mare decat cea a unui ardei rosu pentru a combate raceala. Ideal ar fi sa consumam intre 400 si 500 de miligrame de vitamina C atunci cand suntem raciti.
O mare parte din vitamina D pe care corpul nostru o foloseste pentru a intari structura osoasa ne ajuta si in combaterea bolilor de inima si, dupa cum va ganditi deja, la imbunatatirea sistemului imunitar . Aceasta vitamina cheie se regaseste nu numai in lapte, dar si in sucul de portocale si cereale.
Asigura-ti doza zilnica de vitamina D pentru a te proteja de raceala. Intr-un studiu din 2009 al Spitalului General din Massachusetts a fost descoperit faptul ca un nivel scazut de vitamina D este asociat cu riscul infectiilor aparatului respirator. In 2012, acelasi grup de cercetatori a descoperit si faptul ca suplimentele de vitamina D pot ajuta si la prevenirea racelii copiilor.
Avem nevoie de proteine ca sa ne imbunatatim sau sa ne mentinem in forma musculatura? Asa este! Doar ca acestea ne ofera si altcevea, cum ar fi anticorpi pentru a lupta impotriva infectiilor din organism.
Puiul, curcanul si porcul reprezinta o sursa buna de proteine, dar in acelasi timp acestea se pot gasi si in altceva decat in carne. Fasolea, alunele si lactatele reprezinta o sursa de proteine.
Cu cat sunt mai verzi, cu atat sunt mai bogate in nutrienti. Cand vrei sa iti imbunatatesti sistemul imunitar, alege rucola, varza si salata iceberg.
Rucola ajuta la inlaturarea tusei si respiratiei greoaie cauzate de raceala si inflamatiile de la nivel pulmonar.
Acest aliment plin de antioxidanti este ideal pentru a-ti imbunatati nivelul imunitatii. Intr-un studiu al Universitatii din Cornell a fost descoperit ca afinele crescute in padure contin cei mai multi antioxidanti activi dintre toate fructele, multumita nivelului inalt de antocianina (unul dintre cei mai puternici antioxidanti care se gaseste in fructele si legumele de culoare inchisa).
Ciocolata pura contine mai multi antioxidanti decat fructele de padure si este bogata in zinc. Deseori, beneficiile acestui aliment sunt puse in umbra de cantitatea de zahar si cea a grasimilor saturate pe care tabletele sau dulciurile cu ciocolata le contin.
Acest tip de nuci este plin de proteine, grasimi sanatoase si seleniu, esentiale pentru functionarea adecvata a sistemului imunitar care te protejeaza impotriva infectiilor si racelii.
Corpul nostru are nevoie doar de o cantitate mica de seleniu, in schimb o cantitatea prea mare din acest tip de mineral poate creste riscul de a face alte boli. O singura nuca braziliana contine mai mult decat doza zilnica recomanda de seleniu, asadar incearca sa nu mananci in exces.
Fac parte dintre alimentele cu cel mai mare continut de vitamina E, ce impiedica deteriorarea celulelor. Aproximativ 100 de grame de seminte sunt echivalentul dozei zilnice recomandate de vitamina E. Pentru o alegere sanatoasa, incearca-le pe cele prajite fara ulei.
Vitamina E pare sa fie importanta si pentru sanatatea plamanilor, atunci cand este vorba de a lupta impotriva stresului oxidativ (termen folosit pentru afectiunile produse de moleculele de oxigen distrugatoare, numite radicali liberi). Un studiu din 2003 din Scotia a descoperit ca persoanele care consuma alimente bogate in vitaminele C si E au o capacitate pulmonara mai mare si sunt predispuse la un numar mai mic de infectii.
Fie ca il mananci la micul dejun cu lapte sau iaurt sau sub forma de baton de cereale, ovazul contine un tip de fibre numite beta-glucan care ajuta la micsorarea nivelului de colesterol si imbunatatirea sistemului imunitar. Studii asupra acestui aliment au aratat ca beta-glucanul ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii. Merita adaugat alimentatiei tale!
Teodora Dragusin
Foto: Fresh citrus fruits on rustic background, selective focus from Shutterstock