Orice persoana care doreste sa slabeasca stie ca trebuie sa fie atenta la numarul de calorii pe care il consuma intr-o zi. Iti dam o mana de ajutor si iti spunem care sunt acele alimente nutritive dar care au un continut caloric scazut.
Acest tip de salata, usor picanta, este incredibil de saraca in calorii, grasimi si colesterol. Plina de fibre, Vitamina A, C si K, dar si multi alti nutrienti (printre care si potasiu) este ideala atunci cand vrei sa iti pregatesti o salata foarte sanatoasa sau o supa. Se pare ca, pe langa beneficiile nutritionale, rucola influenteaza si viata de cuplu. Studiile arata ca mineralele si antioxidantii din frunzele mai inchise ale acestui aliment sunt esentiali vietii sexuale. Pregateste un bol de salata de rucola cu putin otet balsamic si manca impreuna cu o portie de piept de curcan la gratar. Vei avea o masa sanatoasa, dar si foarte gustoasa.
Stim ca sparanghelul este cunoscut pentru proprietatile sale detoxifiante, datorita continutului mare de aminoacizi care au efect diuretic, inlatura lichidele in exces din organism. Un alt beneficiu pe care ni-l aduce acest aliment este imbunatatirea metabolismului, si se pare ca reprezinta un bun remediu pentru mahmureala.
Este plin de vitamine, printre care A, C, E, K si B6, dar si fier, cupru si proteine si modul in care se poate consuma este atat crud, in salata, dar si fiert sau pregatit in tigaie cu putin ulei de masline.
Reteta pe care noi o preferam este cea de paste integrale cu sparanghel si sos alb. Delicioasa!
Broccoli este foarte slab in calorii si se afla tot timpul printre alimentele noastre preferate datorita proprietatilor nutritive. Bogat in fibre, vitamine si minerale, contine antioxidanti puternici care se pare ca previn cancerul mamar, dar si cel de colon. Substanta care ii confera proprietatea de prevenire a bolilor se numeste sulforafan si, din cauza acesteia, broccoli are un gust usor amar.
Crocanta, dulce si economica. Va intrebati cum un aliment atat de slab in calorii poate fi o optiune atat de sanatoasa? Ei bine, varza rosie contine vitamine, minerale, fibre si cativa fitonutrienti care previn cancerul. Glucozinolatul este un detoxifiant care accelereaza arderile din organism, iar sulforafanul este un puternic anti-cancerigen. Si nu este tot! Contine substante naturale care ajuta la accelerarea restructurarii celulelor si blocheaza dezvoltarea cancerului.
Practic, poti manca tone de salata si sa nu te ingrasi niciodata. Nu are in compozitie decat Vitamina B, acid folic si mangan, dar ajuta si la functionarea adecvata a sistemului imunitar si echilibreaza nivelul zaharului din sange. Alege o salata cu frunzele mai inchise la culoare pentru mai multi nutrienti si adauga otet balsamic pentru o masa sanatoasa.
Sfecla este dulce, dar are putine calorii, asa ca poti profita de acest aliment fara sa ai remuscari. Reprezinta o sursa bogata de antioxidanti care ajuta la prevenirea cancerului. Foarte bogata in fibre, fier si potasiu, sfecla reprezinta sursa ideala de nutrienti dintr-o salata sau o portie de paste. Culoarea puternica este datorata betaninei, un puternic antioxidant.
Ca alte legume din familia cruciferelor (varza de Bruxelles, broccoli), conopida este bogata atat in fitonutrienti care previn cancerul, dar si Vitamina C si acid folic. Daca alegi sa o consumi cruda sau gatita in aburi, leguma isi va pastra toate proprietatile nutritive.
Conopida face parte din grupul de super-alimente care previn sau imbunatesc, in mod special, sansele de supravietuire impotriva cancerul mamar.
Studiile arata ca femeile care consuma cu regularitate grapefruit sau suc de grapefruit cantaresc cu aproape cinci kilograme mai putin si au un Indice de Masa Corporala cu 6% mai mic decat persoanele care nu consuma acest aliment.
Cu proprietati nutritive care ajuta inima, fructul contine Vitamina C, acid folic, potasiu si pectina (o fibra solubila care pare a fi un aliat puternic impotriva aterosclerozei (maladie cardiovasculara care se manifesta prin complicatii asupra inimii, creierului si extremitatilor, ca angina pectorala, infarctul miocardic, accidentul cerebral sau cardiopatia ischemica). Grapefruitul roz sau rosu contine si Vitamina A, dar si licopen, un fitochimical care protejeaza peretii arterelor impotriva daunelor oxidative.
Carnoase si incredibil de slabe in calorii, ciupercile se gasesc in magazine intr-o varietate de soiuri. Din fericire, aproape toate felurile de ciuperci contin o forma de antioxidant ce imbunatateste sistemul imunitar, dar si un complex de Vitamine B si fibre.
Ciupercile Shiitake contin lentinan, un nutrient care pare a avea proprietati anticancerigene. In general, toate soiurile de ciuperci reprezinta o sursa importanta de Vitamina D, tiamina, riboflavina, niacina, Vitamina B6, acid pantotenic, fosfor, potasiu, cupru si seleniu. Pe scurt, consuma ciuperci sub orice forma, pentru ca sunt alimente extrem de sanatoase si pline de nutrienti!
Contin licopen, un antioxidant puternic care se gaseste rar in alte alimente. Studiile arata ca acest antioxidant protejeaza impotriva razelor UV, previne anumite tipuri de cancer si reduce nivelul colesterolului. Sa nu uitam ca rosiile contin si o cantitate mare de potasiu, fibre si Vitamina C.
Le poti consuma crude, in salata, dar si in sosuri si gatite la cuptor. Incearca reteta de rosii la cuptor umplute cu orez brun. Incredibil de delicioasa si plina de nutrienti!
Este un aliment care lupta impotriva racelii, cancerului si se pare ca trateaza si infectile urinare. O dieta bogata in usturoi poate ajuta datorita proprietatilor antimicrobiene care se gasesc in bulb.
Iata o metoda interesanta de a consuma usturoiul astfel incat sa isi pastreze de trei ori mai mult componentele anticancerigene pe care le contine. Inainte de a-l folosi in sosuri sau feluri de mancare asteapta zece minute dupa ce l-ai tocat sau zdrobit!
Acest aliment slab din punct de vedere caloric este bogat in potasiu (cunoscut pentru proprietatea sa de a scadea nivelul tensiunii) si betacaroten (puternic antioxidant). Reprezinta o sursa importanta de Vitamina A, C, E si cupru. Studiile arata ca dovleacul este un aliment bun chiar si pentru diabetul zaharat datoriilor compozitiei acestuia. In plus, ofera un gust dulce tuturor preparatelor fara sa ne faca sa ne simtit vinovate.
Aceste legume puternic colorate sunt pline de potasiu, acid folic, antioxidanti si compusi sulfurici care ajuta digestia. Cea mai importanta parte a alimentului nu o reprezinta partea rosie, ci frunzele care contin de sase ori mai multa Vitamina C si calciu decat radacina. Ideal este sa consumi ridichea intr-o salata proaspata sau sa o razi si sa o adaugi salatei tale de cruditati.
Fie ca este vorba de coacaze, afine, zmeura sau capsuni, oricare dintre aceste fructe de padure reprezinta o portie bogata de antioxidanti, dar au si proprietati anti-inflamatorii, care reduc riscul bolilor cardiovasculare si al cancerului. Sunt ideale pentru a-ti imbunatati sistemul imunitar, mai ales daca au crescut in padure.
Morcovii sunt slabi in grasimi saturate si colesterol. Contin o sursa mare de tiamina, niacina, Vitamina B6, acid folic si mangan. Sunt legume bogate in fibre, Vitamina A, C, K si potasiu.
Ii poti manca atat cruzi in salate proaspete sau de cruditati, cat si in supe sau sosuri.
Vezi si alte alimente cu cele mai putine calorii, dar ai grija sa te feresti de aceste alimente cu cele multe calorii!
Text: Teodora Dragusin
Foto: Group of fresh different vegetables from Shutterstock