Estrogenul este vital deoarece are multe roluri şi funcţii în corpul uman. Estrogenii ajută la regularea ciclului menstrual şi nu numai: ajută şi la reglarea tractului reproductiv, cel urinar, sistemul cardiovascular, funcționarea oaselor, sănătatea pielii și a părului. Care este cea mai simplă metodă de a ne asigura că avem cantitatea necesară de estrogen în corp? Consumând alimente bogate în estrogen.
Acest lucru nu ar trebui să fie foarte greu, nici pentru cea mai ocupată persoană care nu are timp să se informeze, deoarece există multe alimente bogate în estrogen. Câteva dintre acestea sunt următoarele:
Alimente bogate în estrogen: Semințe
1. Semințe de in
Semințele de in sunt considerate unele dintre cele mai bune surse de estrogen și ocupă un loc important în lista de alimente care conțin fitoestrogen. Acestea conțin de trei ori mai mult fitoestrogen decât boabele de soia.
Cum să le incluzi în dieta ta?
Semințele de in pot fi servite cu iaurt, ovăz sau cu cerealele de la micul dejun. De asemenea, pot fi adăugate în prăjituri si brioșe înainte să fie puse la copt.
2. Semințe de susan
Aceste semințe sunt foarte bogate în hormoni care ajută la echilibrarea nivelului de estrogen din corpul unei femei. De asemenea, semințele de susan sunt bogate în fibre dietetice și vitamine și minerale.
Cum să le incluzi în dieta ta?
Dacă vrei să incluzi acest tip de semințe în dieta ta, metoda cea mai recomandată este să faci o pastă din ele. Această pastă are și un nume, tahini, și poate fi folosită și ca un sos. Poți adăuga semințele și în supe sau salate.
Alimente bogate în estrogen: Produsele din soia
3. Soia
Soia este una dintre cele mai bune surse de estrogen. Conține anumiți fitoestrogeni, care se numesc iszoflavoni. Păstăile de soia verzi sunt extrase dintr-o plantă de soia care poate afecta nivelul estrogenului.
Cum să o incluzi în dieta ta?
Soia este servită cel mai bine prăjită. Poți consuma câteva alune de soia de-a lungul zilei pentru potolirea poftei de mâncare.
4. Lapte de soia
Laptele de soia este o altă sursă extrem de bogată în fitoestrogeni. Poate fi folositoare mai ales când este acea perioadă a lunii și durerile menstruale îți amenință planurile. Acest lucru este datorat faptului că laptele de soia reglează nivelul de estrogen din corpul tău.
Cum poți să-l incluzi în dieta ta?
Laptele de soia poate fi găsit în magazine cu ușurință, îl poți consuma ca o gustare la mijlocul zilei. De asemenea, îl poți înlocui la micul-dejun cu laptele de vacă.
5. Iaurtul de soia
Este făcut din lapte de soia, ceea ce îl face o sursă bună de fitoestrogeni.
Cum să-l incluzi în dietă?
Iaurtul de soia poate fi mâncat așa simplu, sau pe lângă alte feluri de mâncare. De asemenea, poți adăuga fructe și nuci pentru o gustare sănătoasă.
6. Tofu
Versiunea din soia a brânzei de vaci, tofu este făcut din laptele de soia. Acest ingredient ajută la reglarea nivelurilor de estrogen din corp.
Cum să-l incluzi în dietă?
Tofu este un aliment care poate fi folosit în supe și salate. De asemenea, poți să mănânci brânza de tofu cu alte legume, la preferința ta.
Alimente bogate în estrogen: Nuci
7. Fistic
Fisticul conține cea mai mare cantitate de fitoestrogen dintre toate nucile.
Cum să-l incluzi în dietă?
Alunele de fistic pot fi mâncate crude sau coapte. Le poți adăuga într-un mix de alune și consuma ca o gustare în timpul zilei.
8. Nuci
Nucile sunt bogate în fitoestrogen și proteine, omega-3 și alți nutrienți esențiali.
Cum să le incluzi în dietă?
Le poți tăia și adăuga în salate sau le poți mânca cu alte fructe, înghețată, sau iaurt. De asemenea, le poți mânca simple sau cu împreună cu alte soiuri de nuci.
9. Alune
Alunele sunt consumate de majoritatea persoanelor deoarece sunt la îndemâna oricui. Acestea sunt o sursă foarte bună de fitoestrogen.
Cum să le incluzi în dietă?
Alunele pot fi adăugate în salată sau le poți mânca crude sau cu unt de arahide.
Alimente bogate în estrogen: Fructe uscate
10. Caise uscate, curmale, prune uscate
Toate acestea sunt o gustare sănătoasă pentru orice iubitor de fructe. Sunt bogate în fitoestrogeni și fibre. Procesul de uscare a acestor fructe ajută la creșterea nivelului de fitoestrogeni, vitamine și minerale.
Cum să le incluzi în dietă?
Fructele uscate sunt extrem de sănătoase, dar și gustoase în același timp. Caise poți mânca ca pe o gustare în timpul zilei sau între mese.
Alimente bogate în estrogen: Zarzavaturi
11. Lucernă
Lucerna este cea mai bună alegere dacă vrei să-ți îmbunătățești nivelul de estrogen. Nu are mulți carbohidrați și nici calorii și este extrem de sănătoasă.
Cum să o inlcuzi în dietă?
Poate fi pusă în salate, supe sau sandvișuri pentru un plus nutrițional în alimentația ta.
12. Muguri de fasole
Aceștia sunt o sursă extraordinară de fitoestrogeni, de asemenea și de alți nutrienți precum fierul, vitamina B și alte fibre.
Cum să îi incluzi în dietă?
Mugurii de fasole pot fi mâncați cruzi sau fierți sau îi poți adăuga în salate și supe.
13. Fasole verde
Aceasta are foarte puține calorii și e bogată în nutrienți. Fasolea verde e o sursă bună de fier și poate ajuta la îmbunătățirea fertilității unei femei.
Cum să o incluzi în dietă?
Fasolea verde poate fi gătită și mâncată cu orez sau în multe alte moduri alături de alte legume.
Alimente bogate în estrogen: Fructe
14. Piersici
Aceste fructe delicioase sunt bogate în fitoestrogeni și au foate mulți nutrienți esențiali. Piersicile pot ajuta la prevenirea cancerului, accidentelor vasculare cerebrale și alte boli ale inimii.
Cum să le incluzi în dietă?
Piersicile sunt extrem de gustoase și pot fi mâncate crude sau pot fi servite în deserturi.
15. Căpșuni
Atunci când vorbim despre fructe bogate în estrogen, căpșunile ocupă un loc foarte important. Aceste fructe au nivelul de fitoestrogeni foarte ridicat și nu numai, au și alte beneficii care ajută la întreținerea unei pieli sănătoase, mențin nivelul de energie ridicat și scad riscul de obezitate.
Cum să le incluzi în dietă?
De cele mai multe ori căpșunile sunt mâncate crude, dar le poți consuma și cu iaurt, clătite sau ovăz. De asemenea iți poți face și un smoothie sănătos cu ușurință, folosindu-le alături de alte fructe.
Alimente bogate în estrogen: Legume
16. Fasole albă
Acest tip de fasole este foarte sănătoasă. Fasolea albă este bogată în fitoestrogeni, fibre și alți nutrienți cum ar fi fierul și calciul. De asemenea, ajută la echilibrarea nivelului de estrogen în corp.
Cum să o incluzi în dietă?
Sunt foarte multe moduri în care te poți bucura de aceste legume. Le poți fierbe și adăuga în salate sau să le gătești ca pe o pastă.
17. Fasole neagră
Fasolea neagră este atât de sănătoasă încăt o poți consuma în fiecare zi. Poate ajuta la procesul de fertilitate al oricărei femei deoarece este bogată în fitoestrogeni. De asemenea, este o sursă foarte bogată de proteine, fibre, antioxidanți și alte vitamine și minerale.
Cum să o incluzi în dietă?
Fasolea neagră este delicioasă atunci când este adăugată în salate și supe.
Alimente bogate în estrogen: Băuturi
18. Vinul roșu
Această băutură conține un anumit tip de fitoestrogeni numiți resveratrol care ajută la creșterea nivelului de estrogen în corp și reduce riscul bolilor cardiovasculare atunci când este băut cu moderație.
Cum să-l incluzi în dietă?
Te poți bucura de vinul roșu așa cum este el sau alături de un snack ușor cum ar fi alunele prăjite. De un lucru trebuie ținut cont, trebuie să-l bei cu moderație. Doctorii nu recomandă mai mult de două pahare pe zi pentru bărbați și un pahar de vin pe zi pentru femei.
Alimente bogate în estrogen: Ierburi
19. Usturoi
Usturoiul este foarte bogat în isoflavone și asigură multe beneficii sănătoase. Este cunoscut pentru ajutorul în reducerea colesterolului și prevenirea bolilor de inimă și a cancerului.
Cum să-l incluzi în dietă?
Îl poți tăia și adăuga în supe, salate și paste pentru a-i da felului tău de mâncare o aromă mai puternică.
Alimente bogate în estrogen: Cereale
20. Pâinea cu cereale
Aceasta conține un fitoestrogen numit lignanic. Această categorie include cereale ca ovăzul, orzul, grâul și secara.
Cum să o incluzi în dietă?
Pâinea cu cereale este un aliment foarte comun și des găsit în orice dietă. O poți folosi cu ușurință atunci când îți faci sandvișuri sau să o mănânci cu unt de arahide sau brânză.
Citește și:
10 lucruri pe care să le faci înainte de 10 dimineața pentru a fi mai sănătoasă
Text: Diana Babanica
Foto: Shutterstock