Aceste alimente bogate în antioxidanți previn distrugerea celulelor, așadar sunt potrivite împotriva cancerului, a diabetului și pierderii vederii. În plus, nici nu trebuie să faci vreun efort deosebit pentru a le găsi, cu siguranță ai vreun supermarket în apropierea casei tale.
1. Pentru îmbunătățirea vederii
Pentru îmbunătățirea și protejarea vederii, luteina și zeaxantina sunt antioxidanți importanți. Aceștia pot fi găsiti în legumele galbene și verzi, precum ardei, porumb, spanac și brocoli. Alimentele bogate în acești nutrienți pot proteja împotriva cataractei și a degenerării maculare, principala cauză a pierderii vederii. În plus, acestea îmbunătățesc funcția retinei, așadar este bine să le consumi dacă nu vrei să ai probleme cu vederea pe măsură ce îmbătrânești.
2. Alimente bogate în antioxidanți care luptă împotriva îmbătrânirii
Licopenul este antioxidantul care luptă împotriva îmbătrânirii și se găsește în roșii, pepene, grepfruit roz și papaya. Acesta protejează pielea de expunerea la razele UV, așadar semnele îmbătrânirii se vor vedea mai greu. Alimentele bogate în licopen sunt și anti-inflamatorii și te pot proteja de posibile boli cardiovasculare sau accidente cerebrale. Pentru mai multe beneficii, alege preparate cu un conținut ridicat de licopen, de exemplu pasta de tomate – perfectă pentru paste sau pizza.
3. Împotriva diabetului
Diabetul se află printre principalele boli care afectează majoritatea oamenilor. Pentru a combate această afecțiune este recomandat să consumi ceai verde, bogat în polifenolul numit EGCG (epigallocatechin gallate). Acesta ajută la stabilizarea glicemiei și a insulinei, scăzând riscul apariției diabetului de tip 2. Totodată, acesta poate reduce colesterolul, așadar previne bolile cardiovasculare.
4. Alimente bogate în antioxidanți care acționează împotriva cancerului
Glucozinolatul este un antioxidant care luptă împotriva cancerului. Acesta se găsește în legumele crucifere, precum broccoli, kale și năsturel și oprește expansiunea celulelor canceroase.
5. Pentru energizare
Corpul nostru produce și el antioxidanți, iar seleniumul ajută la maximizarea efectelor acestora. Alege să consumi seleniu din mâncare, de exemplu din nuci, semințe de floarea-soarelui și scoici. Încearcă să eviți suplimentele din farmacii sau plafar și nu uita că o doză foarte mare este toxică.
Citește și:
Slăbește respectând aceste sfaturi pentru masa de prânz
Foto: Arhiva ELLE