Alimentatia si panica organica

Intr-o lume plina de abuzuri alimentare si tentatii culinare, pentru a face alegerea corecta ai nevoie de informatii cit pentru o teza de doctorat. Iar acesta e doar virful aisbergului.

Alimentatia si panica organica

Problemele ecologiei nu mi-au dat niciodata dureri de cap. Am considerat mereu (si inca mai cred) ca e datoria celor puternici si bogati sa se ocupe de sanatatea planetei. Poate daca nu ar fi fost serbarea de sfirsit de an a fiului meu (pe teme ecologice) si noua masina hybrid a surorii mele (preocupata de ecologie) nu as fi zabovit niciodata asupra acestei probleme. Dar poezioara despre „acest pamint batrin, care are nevoie de ajutor', pe care am repetat-o seara de seara, timp de o saptamina, m-a facut sa constientizez ca nenumaratele deseuri chimice din jur ar putea cu adevarat sa ne afecteze iremediabil sanatatea. Ca trebuie sa fim ceva mai atenti cu mediul ce ne inconjoara, altminteri incalzirea globala va continua, calota glaciara se va topi, California se va scufunda, iar eu nu voi mai ajunge niciodata sa joc la ruleta, in Las Vegas.

Asa am inceput, cu pasi mici, dar cu ginduri marete, propria cruciada. Am spus adio criteriilor de comoditate si pret (prioritare pina nu demult) si am imbratisat o noua religie: cea organica…

Sintem ceea ce mincam

Alimentele procesate si fast-food-urile constituie o parte importanta din meniul cotidian. Asa ca, pentru orice privitor neavizat, pare ridicol sa ne panicam ca in farfuria noastra ajunge o rosie modificata genetic sau ca porcul din a carui carne e facut snitelul a fost injectat cu hormoni de crestere. Chiar daca oricine stie ca e mai bine sa maninci natural si sanatos, semnificatia acestui sanatos si a acestui natural (despre organic nici nu se mai pune problema) constituie inca o enigma pentru multi dintre noi. Din punct de vedere nutritional, nimeni nu poate nega ca a minca un mar e mult mai bine decit a-ti potoli foamea cu o punga de chips-uri si ca piinea integrala e mult mai sanatoasa decit piinea alba. Alimentatia echilibrata iti asigura aportul necesar de vitamine, mi­nerale, fibre si fitonutrienti. Sau nu…

Un studiu facut de Academia Britanica a aratat ca, datorita cresterii animalelor pe scara industriala, continutul mineral al laptelui, brinzei si carnii a scazut cu 70 de procente in anul 2009, comparativ cu 1930. Mai exact, la ora actuala carnea contine cu 55% mai putin fier, puiul are cu 33% mai putin calciu si cu 69% mai putin fier, laptele contine doar urme de fier si cu 21% mai putin magneziu, iar cuprul, un alt nutrient important, a scazut cu 60 procente in carne si cu 90 de procente in produsele lactate.

Daca acest declin suna ingrijorator, ceea ce se petrece pe piata fructelor si vegetalelor este de-a dreptul alarmant. Potrivit unui studiu facut de Journal of Agri­cultural and Food Chemistry, produsele vegetale contin semnificativ mai putini antioxidanti (esentiali pentru proprie­tatile anticancerigene) si majoritatea contin pesticide. Expunerea cronica la pesticide poate avea urmari semnificative asupra sistemului nostru digestiv si imunitar si creste riscul incidentei cancerului osos, leucemiei si cancerului neural. „In aceste conditii, devine limpede pentru oricine ca nu e suficient sa maninci natural si echilibrat, pentru a minca sanatos. Trebuie sa maninci organic', spune un studiu recent, facut la Emory University, Atlanta.

Iata topul celor 10 alimente pe care e bine sa le cumperi exclusiv din productii organice, deoarece stocheaza cea mai mare cantitate de pesticide: piersici, capsuni, mere, spanac, nectarine, telina, pere, cirese, cartofi si ardei. Cit despre conservele organice (supe, tomate, compoturi), fanaticii alimentatiei organice sustin ca prezinta urme de bisfenol A, o substanta care are prostul renume de a creste riscul aparitiei unor tumori precanceroase la soareci si al unor anomalii in reproducere la broaste.

In replica, marii producatori din industria alimentara argumenteaza ca, pentru ca aceasta substanta sa devina daunatoare pentru organism, un om ar trebui sa consume zilnic peste 3.000 kg de alimente conservate. Oricum, studiile legate de acest subiect sint inca la inceput, iar de vreme ce forurile Comunitatii Europene nu au ridicat inca steguletul rosu, nimeni nu ne impiedica sa consumam alimente organice conservate, daca ne face placere.

Fara foc nu iese fum

Daca iti imaginezi ca a cumpara alimente organice este suficient pentru a te hrani organic, te inseli. Ingredientele trebuie spalate bine, fierte in apa plata organica, in vase fara reziduuri de substante nocive si trebuie pastrate in recipiente inofensive din punct de vedere ecologic. Deci, daca tigaia ta de teflon a fost cumparata inainte de 2007, o poti arunca la gunoi!

Compania Du Pont, impreuna cu alte opt companii au semnat voluntar un pact cu forurile de protectie a mediului pentru a elimina acidul perflorocanoic (PFOA), o substanta nociva folosita in fabricarea teflonului. (Semnalul de alarma a fost tras de cercetatorii de la Spitalul John Hopkins, care au demonstrat ca acest compus este un posibil agent cancerigen si afecteaza sistemul hormonal al nou-nascutilor. Vestea proasta este ca PFOA este prezent in singele a 95% dintre locuitorii tarilor civilizate.) Daca o companie mare precum Du Pont e gata sa investeasca o avere pentru a scapa de PFOA, pot face si eu acest sacrificiu, chiar daca friptura nu se rumeneste la fel de bine in alta tigaie, dupa spusele mamei mele. Totusi, „fanii teflonului isi pot folosi tigaile la o temperatura ceva mai scazuta (flacara medie) si nu trebuie sa preincalzeasca tigaia goala niciodata. Mai ales daca au in casa un papagal, deoarece fumul degajat ucide pasarile', ne sfatuieste impaciuitoare Mindy Pennybacker.

Every breath you take…

Incercarea de a deveni ecologista a mai necesitat din parte-mi o investitie: mi-am inlocuit pardoseala din parchet laminat cu una de ceramica, care nu contine ftalati (o substanta prezenta peste tot in casa mea – in orice casa). Ftalatii intra in compozitia produselor moi din plastic si sint folositi pentru a creste flexibilitatea produsului finit si pentru a netezi asperitatile produselor din PVC. Se gasesc in jucarii, materiale de constructii, perdele de dus, produse cosmetice: parfumuri, deodorante, sampoane, sapunuri, lacuri de unghii, luminari. Nimeni sa nu se simta nedreptatit, lista e interminabila. Pot fi absorbiti prin piele, inhalati din aer, ingerati odata cu mincarea din suzete sau biberoane sau introdusi direct in singe prin dispozitivele medicale fabricate din PVC si afecteaza rinichii, ficatul, testiculele, glandele endocrine…

Primele studii in aceasta privinta, facute pe rozatoare, au demonstrat ca ftalatii, in doze mari, demasculinizeaza exemplarele de sex masculin (afecteaza calitatea spermei si cresc riscul incidentei cancerului testicular). Oamenii de stiinta au dovedit efectul nociv al ftalatilor asupra sexualitatii soarecilor chiar si la o cantitate mica de substanta nociva. Un studiu facut la University of Rochester School of Medicine and Dentistry, de data aceasta pe subiecti umani, a descoperit ca, in cazul femeilor insarcinate expuse unor concentratii mari de ftalati, exista riscul de a naste baieti cu organe genitale mai mici decit media. Aproape simultan, o alta echipa de cercetatori, din Danemarca si Finlanda, a aratat ca bebelusii de sex masculin hraniti la sin, ale caror mame prezinta o concentratie mare de ftalati in singe, au un nivel scazut de testosteron. E adevarat ca vorbim de doua studii facute pe perioada scurta de timp si ca cercetatorii nu pot inca estima daca aceste efecte sint temporare sau permanente.

Totusi, Uniunea Europeana a interzis folosirea anumitor ftalati in fabricarea tetinelor si jucariilor, precum si a unor produse cosmetice. Unilever, Revlon si LOréal au semnat acceptarea acestor reguli, iar Procter & Gamble a scos ftalatii si din compozitia lacului de unghii. Inseamna ca parfumurile, deodorantele, luminarile parfumate si jucariile Alpha Teens on Machines ale fiului meu ramin la locul lor. Ajunge ca am schimbat pardoseala.

Incalzirea globala si protectia mediului sint probleme mari, ce impun masuri la nivel de guverne si mari corporatii, dar si masuri domestice, ce ar trebui respectate de fiecare dintre noi. Odata ce ne vom gindi ecologic la viitorul familiei noastre, vom deveni mai responsabili si mai sensibili la acest subiect. Indiferent cit de mic este impactul actiunilor mele, vreau sa fac ceva in acest sens. Cine stie, poate la 80 de ani ma voi imbogati, int­r-un cazino, in Las Vegas. Suna patetic? E semn ca incep sa devin o adevarata ecologista.

Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet