Daca poftele noastre (care de obicei ne coplesesc in miezul zilei, in miezul noptii sau in mijlocul unui meeting important) ar fi apa plata, fructele proaspete si efortul fizic, am fi o generatie de Supermani. Din pacate, poftele noastre sunt mult mai putin inspirate.
Sa luam cazul sotului meu: nu e deloc emotiv si totusi, ori de cate ori intra intr-o intalnire (de business sau de familie, nu conteaza), i se usuca gura, i se inmoaie genunchii si-l cuprinde moleseala. Daca cineva i-ar spune atunci ca trebuie sa bea un pahar cu suc de afine, sa manance un sendvis cu somon afumat sau sa deschida geamul si sa respire adanc ca sa-si ridice nivelul de energie, i s-ar parea mai complicat decat sa escaladeze Everestul fara oxigen, cu mine in carca. Evident, iese din calcul optiunea de a adormi cu capul pe masa (care pun pariu ca-l tenteaza atat de mult), asa incat se repede lacom asupra cosului cu covrigei, alune sau bomboane de ciocolata din fata lui. Stie care e calea corecta (in mare) si, totusi, actioneaza impotriva principiilor pe care eu insami am grija sa i le trambitez zilnic (in amanunt).
Pentru linistea constiintei mele si pentru a-i spala numele in ochii publici, trebuie sa adaug ca nu e singurul in aceasta situatie. Conform unui studiu facut deInternational Deli-Dairy-Bakery Association din Madison, Wisconsin (citat de Forbes), 88% din barbati (femeile au un procent mai mare) ies la pranz, 75% din ei mananca micul dejun (femeile au un procent mai mic) si 90% (aici femeile au un procent considerabil mai mic) consuma snacks-uri zilnic, de mai multe ori pe zi.
Contrar opiniei generale (care condamna vehement acest obicei), s-a dovedit ca a-ti potoli poftele cu gustari intre mese nu e, obligatoriu, un obicei prost, ci, dimpotriva, este implinirea fericita a unei necesitati biologice.
„|n felul acesta, iti alimentezi organismul, mentinandu-ti nivelul de energie ridicat, valorile glicemice corecte si apetitul (de orice fel) la cotele normale’, declara Dana Ellis, nutritionist si dietetician la UCLA Medial Center, Los Angeles.
Si acum hai sa revenim cu picioarele pe pamant. N-as vrea sa intelegi ca gogosile cu crema de ciocolata si chips-urile din tortilla sunt solutia unei vieti sanatoase si implinite. Oricine stie ca tot ce e gustos fie e nesanatos, fie interzis, fie ingrasa. Majoritatea alimentelor la care poftim in mod normal sunt pline de grasimi nesaturate, carbohidrati si conservanti, care, mai devreme sau mai tarziu, ne afecteaza sanatatea si forma fizica. Si totusi, in ciuda riscurilor, poftele noastre persista. Dulciurile, chips-urile, ciocolatelele, prajiturelele nu fac decat sa-ti satisfaca o necesitate de moment. Valorile glicemice cresc imediat, dar scad la fel de repede, lasandu-te cu un gol in stomac si o noua pofta, mai agresiva decat prima. Iar neimplinirea ei te va face „letargic, irascibil si insuportabil’, dupa cum spune dr. Arthur Agatston, autorul lucrarii The South Beach Diet.
Iata de ce, daca vrei sa ramai propriul tau stapan, nu sclavul stomacului tau pervers, primul pas este sa inveti sa eviti aceste fluctuatii glicemice. Orice om isi pierde stapanirea de sine si controlul daca glicemia ii coboara exagerat de mult. Deci ce e de facut?
Mananca sanatos
O solutie pe cat de evidenta, pe atat de complicata. Serios! Incearca sa compui acum, pe loc, un meniu sanatos si consistent pentru pranz (fara semipreparate, fara E-uri, conservanti sau glutamati), in asa fel incat toate necesitatile nutritionale sa-ti fie satisfacute si sa nu te apuce pofta de dulce pe la ora 4. E o misiune aproape imposibila si, fara cea mai mica ofensa, pun pariu ca (daca nu esti nutritionist) nu vei reusi. Spun asta pentru ca sondajele din ultimii ani, facute pe cont propriu, printre prieteni, colegi sau necunoscuti (abordati cu eleganta in supermarket) m-au dus la concluzia ca oamenii (barbati sau femei in egala masura) isi construiesc principiile unei alimentatii asa- zis sanatoase pe baza unor surse de multe ori contradictorii: emisiunile de dimineata, dietele vedetelor preferate, recomandarile de pe cutiile de cereale, discutiile cu prietenii (acesta e cazul fericit), sfaturile aruncate in treacat de medicul de familie, la finalul consultatiei si celebra piramida a alimentelor.
Rezultatul este, inevitabil, o intelegere ciuntita si frustranta a nutritiei, care conduce la obiceiuri alimentare aberante. Iata de ce sfatul celebrului nutritionist Jonny Bowden, autorul a opt carti de nutritie, printre care The Most Effective Ways to Live Longer, mi se pare foarte potrivit si inspirat. „Ignora piramida alimentelor, spune domnia sa. Oamenii sunt absolut dezorientati si dezinformati de aceasta nenorocita de piramida. (Un sistem grafic ce clasifica alimentele in functie de proportia ideala a fiecaruia in dieta zilnica.
Sunt mai multe variante ale piramidei alimentare. Initial, aceasta a fost data publicitatii in 1992 de catre Departamentul de Agricultura al Statelor Unite. In 1998, cercetatori din Bruxelles au propus o alta varianta a piramidei, pentru ca in 2002, de la Harvard, sa se promoveze o alta versiune. Finalmente, aceiasi cercetatori de la Harvard au schimbat structura piramidei alimentare, in lumina noilor informatii legate de alimentatie, rezultate din cercetarile intreprinse in ultimii ani.) „Demonizeaza grasimile‘, spune domnia sa. „Or acestea sunt esentiale pentru buna functionare a organismului.’ Din cauza acestei piramide, exista alimente pe care oamenii nu le consuma, dar care le-ar putea asigura echilibrul energetic pentru intreaga zi. De exemplu, carnea de vita, somonul si nucile de cocos.
Page: 1 2