Oricine stie ca tot ce e gustos fie e nesanatos, fie interzis, fie ingrasa. Exista insa cateva alimente care, incluse in alimentatie, iti permit sa te bucuri de micile tale pofte... cu masura.
Daca poftele noastre (care de obicei ne coplesesc in miezul zilei, in miezul noptii sau in mijlocul unui meeting important) ar fi apa plata, fructele proaspete si efortul fizic, am fi o generatie de Supermani. Din pacate, poftele noastre sunt mult mai putin inspirate.
Sa luam cazul sotului meu: nu e deloc emotiv si totusi, ori de cate ori intra intr-o intalnire (de business sau de familie, nu conteaza), i se usuca gura, i se inmoaie genunchii si-l cuprinde moleseala. Daca cineva i-ar spune atunci ca trebuie sa bea un pahar cu suc de afine, sa manance un sendvis cu somon afumat sau sa deschida geamul si sa respire adanc ca sa-si ridice nivelul de energie, i s-ar parea mai complicat decat sa escaladeze Everestul fara oxigen, cu mine in carca. Evident, iese din calcul optiunea de a adormi cu capul pe masa (care pun pariu ca-l tenteaza atat de mult), asa incat se repede lacom asupra cosului cu covrigei, alune sau bomboane de ciocolata din fata lui. Stie care e calea corecta (in mare) si, totusi, actioneaza impotriva principiilor pe care eu insami am grija sa i le trambitez zilnic (in amanunt).
Pentru linistea constiintei mele si pentru a-i spala numele in ochii publici, trebuie sa adaug ca nu e singurul in aceasta situatie. Conform unui studiu facut deInternational Deli-Dairy-Bakery Association din Madison, Wisconsin (citat de Forbes), 88% din barbati (femeile au un procent mai mare) ies la pranz, 75% din ei mananca micul dejun (femeile au un procent mai mic) si 90% (aici femeile au un procent considerabil mai mic) consuma snacks-uri zilnic, de mai multe ori pe zi.
Contrar opiniei generale (care condamna vehement acest obicei), s-a dovedit ca a-ti potoli poftele cu gustari intre mese nu e, obligatoriu, un obicei prost, ci, dimpotriva, este implinirea fericita a unei necesitati biologice.
„|n felul acesta, iti alimentezi organismul, mentinandu-ti nivelul de energie ridicat, valorile glicemice corecte si apetitul (de orice fel) la cotele normale', declara Dana Ellis, nutritionist si dietetician la UCLA Medial Center, Los Angeles.
Si acum hai sa revenim cu picioarele pe pamant. N-as vrea sa intelegi ca gogosile cu crema de ciocolata si chips-urile din tortilla sunt solutia unei vieti sanatoase si implinite. Oricine stie ca tot ce e gustos fie e nesanatos, fie interzis, fie ingrasa. Majoritatea alimentelor la care poftim in mod normal sunt pline de grasimi nesaturate, carbohidrati si conservanti, care, mai devreme sau mai tarziu, ne afecteaza sanatatea si forma fizica. Si totusi, in ciuda riscurilor, poftele noastre persista. Dulciurile, chips-urile, ciocolatelele, prajiturelele nu fac decat sa-ti satisfaca o necesitate de moment. Valorile glicemice cresc imediat, dar scad la fel de repede, lasandu-te cu un gol in stomac si o noua pofta, mai agresiva decat prima. Iar neimplinirea ei te va face „letargic, irascibil si insuportabil', dupa cum spune dr. Arthur Agatston, autorul lucrarii The South Beach Diet.
Iata de ce, daca vrei sa ramai propriul tau stapan, nu sclavul stomacului tau pervers, primul pas este sa inveti sa eviti aceste fluctuatii glicemice. Orice om isi pierde stapanirea de sine si controlul daca glicemia ii coboara exagerat de mult. Deci ce e de facut?
Mananca sanatos
O solutie pe cat de evidenta, pe atat de complicata. Serios! Incearca sa compui acum, pe loc, un meniu sanatos si consistent pentru pranz (fara semipreparate, fara E-uri, conservanti sau glutamati), in asa fel incat toate necesitatile nutritionale sa-ti fie satisfacute si sa nu te apuce pofta de dulce pe la ora 4. E o misiune aproape imposibila si, fara cea mai mica ofensa, pun pariu ca (daca nu esti nutritionist) nu vei reusi. Spun asta pentru ca sondajele din ultimii ani, facute pe cont propriu, printre prieteni, colegi sau necunoscuti (abordati cu eleganta in supermarket) m-au dus la concluzia ca oamenii (barbati sau femei in egala masura) isi construiesc principiile unei alimentatii asa- zis sanatoase pe baza unor surse de multe ori contradictorii: emisiunile de dimineata, dietele vedetelor preferate, recomandarile de pe cutiile de cereale, discutiile cu prietenii (acesta e cazul fericit), sfaturile aruncate in treacat de medicul de familie, la finalul consultatiei si celebra piramida a alimentelor.
Rezultatul este, inevitabil, o intelegere ciuntita si frustranta a nutritiei, care conduce la obiceiuri alimentare aberante. Iata de ce sfatul celebrului nutritionist Jonny Bowden, autorul a opt carti de nutritie, printre care The Most Effective Ways to Live Longer, mi se pare foarte potrivit si inspirat. „Ignora piramida alimentelor, spune domnia sa. Oamenii sunt absolut dezorientati si dezinformati de aceasta nenorocita de piramida. (Un sistem grafic ce clasifica alimentele in functie de proportia ideala a fiecaruia in dieta zilnica.
Sunt mai multe variante ale piramidei alimentare. Initial, aceasta a fost data publicitatii in 1992 de catre Departamentul de Agricultura al Statelor Unite. In 1998, cercetatori din Bruxelles au propus o alta varianta a piramidei, pentru ca in 2002, de la Harvard, sa se promoveze o alta versiune. Finalmente, aceiasi cercetatori de la Harvard au schimbat structura piramidei alimentare, in lumina noilor informatii legate de alimentatie, rezultate din cercetarile intreprinse in ultimii ani.) „Demonizeaza grasimile', spune domnia sa. „Or acestea sunt esentiale pentru buna functionare a organismului.' Din cauza acestei piramide, exista alimente pe care oamenii nu le consuma, dar care le-ar putea asigura echilibrul energetic pentru intreaga zi. De exemplu, carnea de vita, somonul si nucile de cocos.
Lista lui Bowden
Pentru a veni in ajutorul bietilor oameni chinuiti de pofte teribile (mai ales in jurul orei 4, cand se instaleaza cea mai mare cadere de energie) si incertitudini alimentare, domnul Bowden a intocmit o lista de zece alimente care, incluse in alimentatie, au darul de a-ti asigura necesarul de calorii si nutrienti care sa te tina in foma o zi intreaga, sa contracareze efectele secundare ale unor eventuale excese si sa-ti asigure o sanatate de fier.
Care sunt acestea?
Carnea de somon contine acizi grasi Omega 3, esentiali pentru buna functionare a inimii si a creierului, deoarece scad tensiunea arteriala si nivelul trigliceridelor, imbunatatesc conexiunile neurale si reduc inflamatiile. In plus, acizii grasi din carnea de somon pot ridica nivelul serotoninei, responsabila cu buna dispozitie. Ar fi bine sa-ti faci un obicei din a manca somon (sau alt peste gras – ton, halibut) o data pe saptamana.
Un alt aliment cu mare valoare nutritiva, dar care se bucura de prea putina faima, este varza creata. Efectele sale protectoare asupra sistemului nervos si de combatere a stresului (contine vitamine din complexul B) au fost indelung cercetate. Prin aportul urias de betacaroten (385 mg la 100 g), consumul acestei legume protejeaza impotriva cancerului si distruge celulele tumorale, iar continutul de vitamina A o recomanda ca fiind un aliment esential pentru mentinerea integritatii tesuturilor si pentru intarzierea aparitiei primelor semne de batranete. Daca nu e de ajuns, mai adaugam: contine sulforafan (un alt agent anticancerigen), calciu, fier, vitaminele C si K si doi nutrienti importanti pentru vedere (printre care zeaxanthin). O poti consuma in salate, asezonata cu nuci, coacaze si ulei de masline sau sub forma de soté cu usturoi si unt.
O mare nedreptate li se face si nucilor de cocos, in ciuda faptului ca au un mare continut nutritiv (sunt bogate in minerale, fibre si vitamine). Bowden recomanda in mod special uleiul de nuca de cocos, deoarece stimuleaza metabolismul, imbunatatind functia tiroidiana. Contine multe MCT-uri (trigliceride cu lant mediu) care au proprietati antiaterogene si anticancerigene si acid lauric, renumit pentru proprietatile sale antimicrobiene. Alte beneficii? Imbunatateste absorbtia calciului si magneziului, intareste sistemul imunitar, are efect energizant.
Tot pe lista lui Bowden se afla si kiwi (cu un continut halucinant de vitamina C: o portie asigura 115% din necesarul zilnic al unui adult si contine doar 45 de calorii), ciresele (bogate in antioxidanti si cu proprietati antiinflamatorii), afinele (care au darul de a topi grasimea depusa in jurul abdomenului si de a scadea riscul imbolnavirilor de diabet si boli cardiovasculare), carnea de vita hranita organic (bogata in acizi grasi Omega 3 si fier), semintele de dovleac (au proprietati anticancerigene si imbunatatesc digestia) si pudra de zer sau zerul (o sursa teribila de proteine de calitate, stimuleaza sistemul imunitar).
Iar daca toate astea iti suna enervant de sanatos, afla ca printre favoritele sale, Bowden a inclus si ciocolata, cu conditia sa fie neagra (adica sa contina peste 60% cacao). Flavonoizii continuti de ea ajuta la normalizarea tensiunii arteriale si la scaderea colesterolului. S-a demonstrat ca ciocolata neagra este aproape la fel de eficace ca si medicamentele antihipertensive, deoarece scade cu 50% riscul unui atac de cord si cu 8% riscul mortii premature. Tot datorita flavonoizilor din cacao, ciocolata neagra favorizeaza oxigenarea creierului, ajutandu-l sa lupte cu oboseala, insomnia sau imbatranirea si reduce riscul de diabet, asa cum demonstreaza un studiu facut in Italia. In acelasi timp, un studiu britanic arata ca ciocolata neagra poate fi extrem de eficienta impotriva tusei, fara efecte secundare, cum se intampla in cazul medicamentelor.
Vrea cineva ciocolata cu cocos? Vine imediat ce-ti termini portia de varza creata! Si nu uita: pentru o viata sanatoasa si un trup armonios, trebuie mentinut echilibrul caloric (aportul egal cu consumul). Deci asculta-ti stomacul, dar cultiva-ti trupul (prin exercitiu fizic moderat si consecvent) si, cine stie, intr-o zi vei putea urca Everestul, fara oxigen (cu sau fara nevasta in spate), chiar si in miezul zilei.
Universitatea Harvard a emis recent 5 sfaturi pentru o dieta sanatoasa:
Arhiva revistei ELLE
Foto: The stuffing aubergine from Shutterstock