Alexandru Rafila: „Săpunul este cel mai ieftin și sigur dezinfectant”

Când vine vorba de un dezinfectant sigur și la îndemână pentru toată lumea, nici unul nu este mai eficient decât săpunul, e de părere Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.


Săpunul este un dezinfectant sigur și ieftin, „mai tare decât clorul și soluțiile alcoolice', consideră Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. Specialistul a vorbit, invitat de Antena 3, despre miturile legate de răspândirea noului tip de coronavirus, Sars-CoV-2, și despre felul în care ne putem proteja de acesta, astfel încât să fim în siguranță. Conform indicațiile experților, cu care Alexandru Rafila este de acord, nu există o soluție mai eficientă decât săpunul. Acesta, crede specialistul, este un dezinfectant sigur și, pe deasupra, și accesibil.


„Săpunul afectează acest virus foarte rapid pentru că el are un înveliș care e distrus de săpun. E mai bun decât alcoolul. E mai bine să ne spălăm pe mâini decât să purtăm mănuși. Oricum, înainte să punem mănușile și când le scoatem, trebuie să ne spălăm pe mâini.', a declarat specialistul.

Așadar, când vine vorba despre dezinfectare, este indicat să ne bazăm întotdeauna pe săpun, care e un dezinfectant sigur, și să încercăm să menținem curate spațiile în care trăim.


„Toate micro-organismele iubesc praful și mizeria, nu neapărat coronavirusul. De aceea, recomandările care au existat pentru combaterea pericolului reprezentat de mediul ambiant în care trăim noi s-au rezumat la curățenie. Curățarea străzilor, a spațiilor publice cu apă și detergent.', a mai precizat Alexandru Rafila.

De altfel, dat fiind că virusul se poate depune pe felurite suprafețe, unde poate rezista mai mult sau mai puțin, înseamnă și că trebuie să ne spălăm mult mai des pe mâini cu apă și săpun, dar și să dezinfectăm temeinic suprafețele cu care venim des în contact. Alexandru Rafila a declarat că: „Viabilitatea (coronavirusu)lui e variabilă, dar să știți că un virus nu trebuie doar să fie viabil, trebuie să fie și infectant. Adica cantitatea de virus pe care ar trebui să o preiei de pe suprafața respectivă, să o duci la gură sau la ochi și să producă și infecție este foarte greu să fie atinsă prin preluarea de pe o suprafața. Se poate să existe această cale dacă suprafața a fost contaminată dacă cineva a strănutat pe o astfel de suprafață. Virusul trăiește pe aceste suprafețe între câteva ore și câteva zile. Depinde de tipul de suprafață.'


Pe lângă folosirea constantă a unui dezinfectant sigur, cum este săpunul, Rafila a mai spus că și purtarea măștilor este esențială pentru a încetini și, în cele din urmă, a stopa răspândirea virusului. „A apărut un studiu care demonstrează că dacă 90% din populație utilizează masca și o utilizează corect, atunci transmiterea scade și epidemia se oprește. 90% e pragul care duce spre scădere. Masca trebuie să protejeze și gura și nasul în același timp. E important ca în părțile laterale să nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea măștile chirurgicale nici nu protejează perfect.'


Citește și:
Ce este filtrarea sângelui, tratamentul revoluționar folosit și în România pentru pacienții grav afectați de coronavirus

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video