Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, a discutat într-un interviu despre modul în care vom învăța să trăim alături de virus.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie, a discutat într-un interviu acordat postului TV Digi24 despre modul în care vom învăța să trăim cu coronavirusul până la găsirea unui vaccin. Specialistul a adus în discuție mijloacele de prevenire a contractării bolii care se practică deja și în România, și a explicat cum funcționează fiecare dintre acestea.
Despre măști, Alexandru Rafila a spus că purtarea acestora se recomandă „în spațiile închise unde sunt mai multe persoane, când mergem la magazin. Dar când suntem în masina personală, acasă, la birou, nu e nevoie să purtăm masca.” El a detaliat și cele două tipuri de utilitate pe care le au măștile de protecție sau barierele faciale (eșarfe, șaluri) pe care autoritățile ne recomandă să le purtăm. „Prima, legată de posibilitatea de a fi tu infectat și de a transmite boala, inclusiv așa-numita igienă a tusei e asigurată, dar trebuie să o schimbi, se schimbă când se umezește masca. Depinde foarte mult de temperatura mediului ambiant. Dacă purtăm masca și nu suntem bolnavi, ea constituie o barieră față de infecție. Masca nu oferă o protecție perfectă. Nici măștile textile. Dacă mergem în parc nu e nevoie, dar ar trebui să avem grijă să nu ne înghesuim, să nu găsim locuri foarte aglomerate, să păstrăm distanța, să avem grijă cum strănutăm și să utilizăm masca dacă ajungem într-o zona foarte aglomerată. Lucrul ăsta trebuie recomandat și adaptat unor realități. Am văzut foarte multe persoane singure în autoturism și poartă mască sau persoane care stau la masă, lucrează la computer și își dezinfectează mâinile din 10 în 10 minute”.
Mai suprinzătoare au fost declarațiile lui Alexandru Rafila despre purtarea mănușilor. Specialistul a spus pentru Digi24 că acestea pot deveni potențiale pericole, dat fiind că oamenii se pot simți în siguranță și pot să poarte virusul, pe mănuși, dintr-un loc în altul. Specialistul a atras atenția asupra faptului că oamenii care poartă mănuși nu se mai spală pe mâini la fel de des cum ar fi făcut-o fără mănuși, și că nu a văzut pe nimeni, în afara mediului spitalicesc, care să își dezinfecteze mâinile în timp ce poartă mănuși.
„Eu nu sunt un mare adept al mănușilor din două motive”, a precizat Alexandru Rafila. „E mult mai simplu să mă spăl pe mâini decât să schimb o pereche de mănuși și e mult mai eficient, pentru că spălatul mâinilor cu săpun distruge aceste virusuri fără nici un fel de problemă. Dacă utilizezi mănuși există un risc, ai senzația că dacă ai mănuși ești protejat și faci lucruri nepotrivite, folosești mănușa mult timp, îți pui pe față… unii le poartă foarte multe ore. Decât să porți mănuși patru ore mai bine nu porți și te speli pe mâini, ajungi să contaminezi suprafețe prin intermediul mănușilor. Să nu confundăm utilizarea mănușilor în zonele medicale cu utilizarea mănușilor peste tot.”
Alexandru Rafila a mai vorbit și despre faptul că nu este „adeptul dezinfectării produselor” după cumpărături. „Trebuie să le descărcăm, le dezambalăm, apoi ne spălăm pe mâini. E suficient acest lucru. 99% din infecție se transmite pe cale aeriană, neglijăm calea aeriană și ne ocupăm foarte mult pentru evitarea acelui 1%, dar restul îl neglijăm. Sper să devină o obișnuință, e un câștig pentru sănătate, dacă oamenii deprind această rutină a spălatului pe mâini”.
CONȚINUT VIDEO ELLEDe asemenea, specialistul OMS a menționat că și spălatul pe dinți este o metodă de a diminua riscurile de transmitere a bolii. „Îmi pare rău că n-am făcut un lucru, să convingem oamenii să se spele și pe dinți, pentru că și riscul de a transmite boala scade, cel puțin pentru un moment, și ar trebuie să învățăm să ne spălăm și pe dinți, să nu mai fim ultimii în clasament în privința igienei orale”.
Foto: Libertatea