Alexandru Rafila, reprezentant OMS, despre posibilitatea de a te infecta cu coronavirus la piscină sau în sala de sport

Alexandru Rafila explică cum se vor desfăsura activitățile în perioada de relaxare, dar și de ce ne vom confrunta cu prețuri mai mari.

Alexandru Rafila, reprezentant OMS, despre posibilitatea de a te infecta cu coronavirus la piscină sau în sala de sport

Probabil că în această perioadă toți facem exerciții de imaginație, încercând să ne dăm seama cum vor arăta următoarele luni. Cum vom călători, cum o să luăm masa la restaurant sau cum o să ne bucurăm de câteva minute de înot într-o pisicină comună, dar fiind în siguranță.

Într-un interviu acordat celor de Digi24, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președinte al Societății Române de Microbiologie, a vorbit despre perioada de relaxare care se va instala după 15 mai, atingând mai multe puncte de interes general.

Unul dintre acesta a fost legat de modul în care vom putea merge la pisicină în perioada următoare, dar și despre riscul infectării cu noul coronavirus la care ne expunem.

„Înotul practicat în apă cu clor este sigur, în principiu, pentru că apa este dezinfectată, dar pe de altă parte, depinde cât de mare e densitatea de persoane într-o piscină. Dacă sunt prea multe persoane în piscină și contactul este prea apropiat, există posibilitatea contaminării, pentru că atunci când înoți mai sunt secreții, mai și expectorezi câteodată, iar masca nu se poate folosi. Nu este exclus însă să se inventeze un tip special de mască pentru înot”, declara Rafila pentru Digi24.

În continuare, acesta a dezbătut și posibilitatea redeschiderii sălilor de sport. Deși nu a precizat data exactă, acesta afirmă că ar putea fi autorizate, la un moment dat. Însă, și aici lucrurile se vor desfășura în condiții noi. Pentru a limita riscul răspândirii virusului, aparatele trebuie așezate la distanță unele de celelalte și dezinfectate după fiecare utilizare. De asemenea, acesta subliniază că numărul persoanelor care se vor afla în sala de sport va fi limitat.

În ceea ce privește sporturile de echipă, Rafila spune că și ele vor fi reluate, însă din nou, în anumite condiții. „Dacă echipele stau în cantonament două săptămâni și au un meci ulterior înseamnă că niciun sportiv nu este bolnav, pentru că cele două săptămâni sunt ca un soi de carantină”, spune președintele Societății Române de Microbiologie.

Rafila subliniază însă că reluarea activităților aduce după sine și o creștere a costurilor. Fie că vorbim de activități sportive, fie de transport. Toate acestea vor necesita implementarea unor noi măsuri, necesare pentru a face față pandemiei, iar acest lucru va duce inevitabil la o creștere a prețurilor.

CONȚINUT VIDEO ELLE

În general, evitarea aglomerației o să fie cheia de boltă și dacă discutăm de transporturi, și dacă discutăm de activități sportive. Implicit, cred că o să crească foarte mult costurile acestor tipuri de activități, inclusiv ale transportului aerian', concluzionează Rafila.

Citește și:
Care este părerea lui Raed Arafat despre pașapoartele imunologice

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video